Skocz do zawartości

[ZIMOWANIE W PIWNICY] - czy muchołówka w czasie spoczynku potrzebuje światło?

cichysen

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy rosliny maja dostep do swiatla w zime zdecydowanie lepiej rosna na wiosne, gdy go nie maja troche pozniej wychodza z okresu spoczynku, rosna poprawnie. Wszystko mowi samo za siebie. To sa obserwacje z hodowli szklarniowej.

Najlepiej by wahania temperatury byly jak najmniejsze i trzeba uwazac na choroby grzybowe, bo mucholowki sa na nie podatne w zime.

A to ciekawostka - w naturze temperatura w zime waha sie najczesciej w granicach 12-18C, wiec mit o 0-10C jest troche przesadzony, iz lepiej by temperatura nie przekraczala tej granicy. Najlepiej by nie bylo wiecej jak 15C. U nas maja 5-8C.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 101
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Moje muchołówki stoją na oknie w temp ok.10C, chociaż w czasie dużych mrozów zauważyłem że powierzchnia torfu trochę się zeszkliła, a więc był lekki mrozek. Alien, nie wiem czemu twoja roślinka padła. Moje miały dostęp do swiatła słonecznego i nic im nie było, nie wiem jak pzrezimuje Ci sięmuchołówka bez dostępu do światła. Z tego co się orientuję to hodowcy zimujący muchołówki w lodówce obcinają im liście i przechowują tam bez dostępu światła same bulwy.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wygląda muchołówka po okresie zimowania?

Czy ma sczerniałe pułapki i trzeba czekać aż wyrosną nowe czy jak? Oczywiście przy założeniu że zimuje w temp. 10-15* z dostępem do światła słonecznego (na ile go sobie nałapie na parapecie w czasie krótkiego zimowego dnia...)

Pytam, bo już się boję, że jak przezimuję muchołówkę (a to moja pierwsza :wub: ) to za dwa miesiące jej nie poznam ;)

:rolleyes:

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

ja też od dwóch dni jestem szczęśliwą posiadaczką muchołówki xxl i mam ten sam problem-nie wiem czy i jak ją przezimować. więc jeśli ktoś światły udzieli mi odpowiedzi, będę wdzięczna:)

pozdrawiam, may

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ja nie będę "klikać magicznego przycisku szukaj" bo mam indywidualną sprawę i może ktoś raczy odpisać. były posty o zimowaniu małych muchołówek i tak dalej ale: moją mam od lipca (zamówiona z nepenti rozmiar najmniejszy), tyle tylko że do polowy września produkowała same liście ewentualnie z bardzo zdeformowanymi pułapkami.(przeżyła dość poważny wypadek) obecnie wszystko powoli wraca do normy, zaczęła produkować piękne pułapki i rośnie baaardzo szybko(chyba chce nadrobić stracony czas). Tutaj rodzi się moje pytanie: zimować czy nie? Piszecie ze małych nie trzeba zimować. Jeśli stwierdzicie ze tak to mam do dyspozycji piwnice z okienkiem i dostępem światła. Proszę o wasze rady.

Odnośnik do odpowiedzi

Czy kliknięcie magicznego przycisku "szukaj" boli ? :)

;)

nie boli, ale chodzi mi o to że niektórzy piszą że nie trzeba zimować, niektórzy piszą że jest to konieczne...więc się trochę pogubiłam...

Odnośnik do odpowiedzi

May - zimowanie jest konieczne, istnieją tylko rozbieżności co do sposobów jego przeprowadzenia - niektórzy mówią że roślinka nie może mieć światła, inni na odwrót...

Zimować musisz najlepiej w temp od 0 do 10 stopni.

Można przeprowadzić zimowanie w lodówce lecz lepsze jest zimowanie np. w jakimś nieogrzewanym pomieszczeniu lub (tak jak ja to robię) - pomiędzy dwiema futrynami okna(tylko trzeba posiadać podwójne okna)

Odnośnik do odpowiedzi

May - zimowanie jest konieczne, istnieją tylko rozbieżności co do sposobów jego przeprowadzenia - niektórzy mówią że roślinka nie może mieć światła, inni na odwrót...

Zimować musisz najlepiej w temp od 0 do 10 stopni.

Można przeprowadzić zimowanie w lodówce lecz lepsze jest zimowanie np. w jakimś nieogrzewanym pomieszczeniu lub (tak jak ja to robię) - pomiędzy dwiema futrynami okna(tylko trzeba posiadać podwójne okna)

dziękuję, o taką właśnie odpowiedź mi chodziło:)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dzisiaj dostałem moją muchołówkę, i niestety jest ona w zachwycającym stanie (roślinka podróżowała ponad 18 godzin z Berlina, i były to ostatki, więc roślinka była tańsza prawie o 1/3, bo to już koniec sezonu i roślinki marne), więc zamierzam ją przezimować, żeby ją wzmocnić. I mam kilka pytań:

Czy jak zacznę zimowanie np. jutro, czy odpowiednim czasem skończenia zimowania będzie nowy rok?

Co jaki czasz dolewać wodę?

I czy roślinka powinna mieć światło czy nie?

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba już chyba zaczynać zimowanie i już się uzbroiłem w wiedzę...

jest tylko mały problem: moja muchołówka wypuściła sobie pęd.

pytanie: co teraz?

- uciąć i zimować

- uciąć i nie zimować

- nie ucinać i nic nie robić

- wszystkie powyższe

- żadna z powyższych

:)

proszę o pomoc

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem amatorem hodowli muhołówek, mam rosiczke od nie całego miesiaca... Wiem jak ją karmic gdzie trzymać itd... ale nie mam pojecia jak sie zimuje, i czy jest to konieczne ? i Ćzy można zimować ją z 2 muszkami ?? Oczekuje odpowiedzi od experta....

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.