Skocz do zawartości

[ZIMOWANIE W PIWNICY] - czy muchołówka w czasie spoczynku potrzebuje światło?

cichysen

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 101
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nie mam żadnych roślin do zimowania ale już padacze co ja zrobie z tłustoszami i muchołówkami ktore mam zamiar kupc na wiosne.

Mam taka koncepcje. Zabiore je do piwnicy, ale że nie mam raczej tam żadnych okien zastanawiam sie nad naświetlaniem. Jeśli to dobry pomysł to ile takiego naświetlania powinny mieć rośliny? Pytam bo wyczytałem że okres zimowania to również zmniejszony czas pobierania promieni słonecznych...

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba już chyba zaczynać zimowanie i już się uzbroiłem w wiedzę...

jest tylko mały problem: moja muchołówka wypuściła sobie pęd.

pytanie: co teraz?

- uciąć i zimować

- uciąć i nie zimować

- nie ucinać i nic nie robić

- wszystkie powyższe

- żadna z powyższych

smile.gif

proszę o pomoc

Nie rozumie za bardzo odpowiedzi : wszystkie powyższe . Nie da się nie uciąć pędu zarazem aby go uciąć i nie zimować podczas zimowania ??

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję, o taką właśnie odpowiedź mi chodziło:)

May, Shapi po prostu w dużym skrócie przytoczył wcześniejsze wypowiedzi na forum... a było tego trochę, bo Zimowanie to gorący temat :P

Ja dzisiaj latam z termometrem po strychu ;) Jak do tej pory mój największy problem i zagrożenie związane z zimowaniem to SĄSIEDZI (mieszkam w bloku) - miejmy nadzieję, że nie okażą się na tyle ciekawscy, by zakłócać mojej muchołówce spoczynek... :glare:

Myślę, że przed początkiem grudnia uda mi się znaleźć jakiś cichy spokojny chłodny kątek :)

Nie rozumie za bardzo odpowiedzi : wszystkie powyższe . Nie da się nie uciąć pędu zarazem aby go uciąć i nie zimować podczas zimowania ??

Takie rzeczy to tylko w Erze! :D

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem nasionka muchołówki przez nepenti i mam pytanie zwiazane co zrobic z tym jak juz wykielkuja. Przypadnie o na okres koniec listopada - poczatek grudnia to wlasnie wtedy kiedy roslina powinna zaczac zimowanie wiec co mam zrobic?? dać je do piwnicy odrazu jak wykielkuja?? jest jescze jeden problem tzn jeżli już sie zdecyduje na zimowanie to w piwnicy nie mam zbyt dobrego dostepu do swiatla. Co zrobic?? prosze o fachową pomoc :mellow:

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze o szczere odpowiedzi w sondzie :), w odpowiedziach jest " doświetlałem " "nie doswietalałem" w sesie czy roslina miała dostep do światła :), moze ta sonda pomoze rozwiązac odwieczny spór. Pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

ja powiem ze ta sonda to lipa jest :P

poniewaz

1. kazdy ma wlasne zdanie

2. a gdzie opcja "nie doswietlalem ale miala dostep do swiatla" ?

moja mucholowka byla w garazu i miala swiatlo, a jesli zaznacze ze nie doswietlalem to ktos jest gotowy pomyslec ze byla w lodowce czy cos :|

Odnośnik do odpowiedzi

OK, "jednym słowem":

- im niższa temperatura, tym mniej światła powinniśmy zapewnić roślince. Tak jak w naturze, jeśli jest bardzo, bardzo zimno (-5 do 0 st., ewentualnie nieco powyżej 0) to znaczy że muchołówki przykryła warstwa śniegu, nie przepuszczająca światła słonecznego.

- Wygląd rośliny w czasie zimowania bezpośrednio wiąże się z temperaturą i ilością otrzymywanego światła - jeśli roślina nie jest w stanie przeprowadzić procesu fotosyntezy, degraduje się do formy przetrwalnikowej.

- Długość zimowania zależy również od temperatury: krótkie (1-2 miesiące), intensywne zimowanie w bardzo niskiej temperaturze jest równoważne z 3-4 miesięcznym trzymaniem rośliny w 15-18 st.

- Podlewać należy tyle, aby podłoże było cały czas wilgotne.

To wszystko jasne, mam jeszcze pytanie do Nepenti: kiedy zaczynacie zimować rośliny? Oczywiście chodzi mi o te, które nie stoją na zewnątrz. Jeśli moja muchołówka była u Was zimowana, dajmy na to, od końca listopada, zgodnie ze swoim "wyczuciem czasu", powinna właśnie wchodzić w okres spoczynku, czy tak?

No bo skąd ma wiedzieć, że temperatura jest coraz niższa i dzień krótszy, skoro trzymam ją w domu i doświetlam?

Pytam, ponieważ odpowiedź na pytanie o wprowadzanie muchołówek w okres spoczynku (podkreślam, tych trzymanych w mieszkaniu i doświetlanych!), wciąż nie została jednoznacznie udzielona.

Moja np. wciąż wypuszcza nowe liście i wcale nie robi tego tak wolno... Mam ją zimować "na siłę"?

Ehhhh... szaleństwo z tym zimowaniem. :huh:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.