Tk-anka Napisano 5 Listopada 2006 Share Napisano 5 Listopada 2006 Poczytaj na forum jest kilka takich postów w ktorych naprawde mozna znalesc wszystko. http://www.nepenti.pl/forum/Okres-Spoczynku-t3100.html http://www.nepenti.pl/forum/Zimowanie-Male...owki-t3206.html http://www.nepenti.pl/forum/Zimowanie-t3217.html http://www.nepenti.pl/forum/Zimowanie-t2885.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał P Napisano 5 Listopada 2006 Share Napisano 5 Listopada 2006 Nie mam żadnych roślin do zimowania ale już padacze co ja zrobie z tłustoszami i muchołówkami ktore mam zamiar kupc na wiosne. Mam taka koncepcje. Zabiore je do piwnicy, ale że nie mam raczej tam żadnych okien zastanawiam sie nad naświetlaniem. Jeśli to dobry pomysł to ile takiego naświetlania powinny mieć rośliny? Pytam bo wyczytałem że okres zimowania to również zmniejszony czas pobierania promieni słonecznych... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasiu Napisano 5 Listopada 2006 Share Napisano 5 Listopada 2006 Roślina chyba nie potrzebuje światła jak zimuje... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 5 Listopada 2006 Share Napisano 5 Listopada 2006 Trzeba już chyba zaczynać zimowanie i już się uzbroiłem w wiedzę... jest tylko mały problem: moja muchołówka wypuściła sobie pęd. pytanie: co teraz? - uciąć i zimować - uciąć i nie zimować - nie ucinać i nic nie robić - wszystkie powyższe - żadna z powyższych smile.gif proszę o pomoc Nie rozumie za bardzo odpowiedzi : wszystkie powyższe . Nie da się nie uciąć pędu zarazem aby go uciąć i nie zimować podczas zimowania ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 5 Listopada 2006 Share Napisano 5 Listopada 2006 dziękuję, o taką właśnie odpowiedź mi chodziło:) May, Shapi po prostu w dużym skrócie przytoczył wcześniejsze wypowiedzi na forum... a było tego trochę, bo Zimowanie to gorący temat Ja dzisiaj latam z termometrem po strychu Jak do tej pory mój największy problem i zagrożenie związane z zimowaniem to SĄSIEDZI (mieszkam w bloku) - miejmy nadzieję, że nie okażą się na tyle ciekawscy, by zakłócać mojej muchołówce spoczynek... :glare: Myślę, że przed początkiem grudnia uda mi się znaleźć jakiś cichy spokojny chłodny kątek Nie rozumie za bardzo odpowiedzi : wszystkie powyższe . Nie da się nie uciąć pędu zarazem aby go uciąć i nie zimować podczas zimowania ?? Takie rzeczy to tylko w Erze! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ununium Napisano 5 Listopada 2006 Share Napisano 5 Listopada 2006 Zamówiłem nasionka muchołówki przez nepenti i mam pytanie zwiazane co zrobic z tym jak juz wykielkuja. Przypadnie o na okres koniec listopada - poczatek grudnia to wlasnie wtedy kiedy roslina powinna zaczac zimowanie wiec co mam zrobic?? dać je do piwnicy odrazu jak wykielkuja?? jest jescze jeden problem tzn jeżli już sie zdecyduje na zimowanie to w piwnicy nie mam zbyt dobrego dostepu do swiatla. Co zrobic?? prosze o fachową pomoc :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 6 Listopada 2006 Share Napisano 6 Listopada 2006 Prosze o szczere odpowiedzi w sondzie , w odpowiedziach jest " doświetlałem " "nie doswietalałem" w sesie czy roslina miała dostep do światła , moze ta sonda pomoze rozwiązac odwieczny spór. Pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 6 Listopada 2006 Share Napisano 6 Listopada 2006 ja powiem ze ta sonda to lipa jest poniewaz 1. kazdy ma wlasne zdanie 2. a gdzie opcja "nie doswietlalem ale miala dostep do swiatla" ? moja mucholowka byla w garazu i miala swiatlo, a jesli zaznacze ze nie doswietlalem to ktos jest gotowy pomyslec ze byla w lodowce czy cos :| Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 6 Listopada 2006 Share Napisano 6 Listopada 2006 Tomek przecież jest napisane: " doświetlałem " "nie doswietalałem" w sensie czy roslina miała dostep do światła, ale fakt, że sformułowanie niefortunne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 6 Listopada 2006 Share Napisano 6 Listopada 2006 W ankiecie przydało by się ująć temperaturę w jakiej była zimowana roślina. Zimowanie w 18stopniach w całkowitej ciemności a zimowanie w 4 stopniach w całkowitej ciemności to spora różnica... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 11 Listopada 2006 Share Napisano 11 Listopada 2006 OK, "jednym słowem": - im niższa temperatura, tym mniej światła powinniśmy zapewnić roślince. Tak jak w naturze, jeśli jest bardzo, bardzo zimno (-5 do 0 st., ewentualnie nieco powyżej 0) to znaczy że muchołówki przykryła warstwa śniegu, nie przepuszczająca światła słonecznego. - Wygląd rośliny w czasie zimowania bezpośrednio wiąże się z temperaturą i ilością otrzymywanego światła - jeśli roślina nie jest w stanie przeprowadzić procesu fotosyntezy, degraduje się do formy przetrwalnikowej. - Długość zimowania zależy również od temperatury: krótkie (1-2 miesiące), intensywne zimowanie w bardzo niskiej temperaturze jest równoważne z 3-4 miesięcznym trzymaniem rośliny w 15-18 st. - Podlewać należy tyle, aby podłoże było cały czas wilgotne. To wszystko jasne, mam jeszcze pytanie do Nepenti: kiedy zaczynacie zimować rośliny? Oczywiście chodzi mi o te, które nie stoją na zewnątrz. Jeśli moja muchołówka była u Was zimowana, dajmy na to, od końca listopada, zgodnie ze swoim "wyczuciem czasu", powinna właśnie wchodzić w okres spoczynku, czy tak? No bo skąd ma wiedzieć, że temperatura jest coraz niższa i dzień krótszy, skoro trzymam ją w domu i doświetlam? Pytam, ponieważ odpowiedź na pytanie o wprowadzanie muchołówek w okres spoczynku (podkreślam, tych trzymanych w mieszkaniu i doświetlanych!), wciąż nie została jednoznacznie udzielona. Moja np. wciąż wypuszcza nowe liście i wcale nie robi tego tak wolno... Mam ją zimować "na siłę"? Ehhhh... szaleństwo z tym zimowaniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubczak Napisano 13 Listopada 2006 Share Napisano 13 Listopada 2006 hmm...ja swoich maluchów nie zimuje...są za małe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi