kocik Napisano 21 Września 2006 Share Napisano 21 Września 2006 zauwazyłem że obok mojej dosć duzej muchołowki rosną 2 mniejsze i po tym jak sprawdziłem czy mają osobne korzenie przesadziłem je do 2 osobnych doniczek z kwaśnym torfem ale one zaczeły żółknać i czernieć :/ czy jest szansa że ten proces sie zatrzyma i roślinki dojda do siebie? jedna ma 5 listków druga 10 i po kilka pułapek mają? czy wystawiać je w dzień na balkon bo u mnie w pokoju od wschodu jest mało słońca? i czy ma duże znaczenie wielkosć doniczek do których je wsadziłem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 21 Września 2006 Share Napisano 21 Września 2006 Ja zrobiłem to samo tydzień temu i u mnie wszystko w porządku. Myślę że wystawienie na balkon nie zaszkodzi, ale nie wiem czy przyjdą do siebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CP fan Napisano 21 Września 2006 Share Napisano 21 Września 2006 Prawdopobnie rośliny były za małe na rozdzielanie. Prawdopodobnie nic z tego nie będzie, ale czekaj dalej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichysen Napisano 21 Września 2006 Share Napisano 21 Września 2006 Moja po przesadzeniu troszkę chorowała. Wysychały jej liście i pułapki. Dopiero po jakichś 4 tygodniach zaczęła dochodzić do siebie. Nie wydaje mi się żeby Twoje rośliny były za małe a doniczka idealna według mnie byłaby 5,5 cm. Taka w jakiej przychodzą małe rośliny z nepenti. Nie wiem czemu tak jest ale oni się znają na rzeczy więc warto naśladować. Dorosła nie powinna być w większej niż jakieś 10 cm. Powodzenia. Trzymam kciuki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 21 Września 2006 Share Napisano 21 Września 2006 Ja tam uważam że średnica doniczki nie ma zbytniego znaczenia... :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CP fan Napisano 21 Września 2006 Share Napisano 21 Września 2006 Ja tam uważam że średnica doniczki nie ma zbytniego znaczenia... :: a jakie to może mieć znaczenie? pewnie znowu jakiś mit Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocik Napisano 21 Września 2006 Autor Share Napisano 21 Września 2006 dzięki za opinie będę czekać może odzyskają siłe i odrodzą się jak fenix z popiołów kwaśnego torfu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 22 Września 2006 Share Napisano 22 Września 2006 a jakie to może mieć znaczenie? pewnie znowu jakiś mit Na stronie nepenti tak pisze... z czym się jednak nie zgadzam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 22 Września 2006 Share Napisano 22 Września 2006 A ja z własnego doświadczenia wiem że wielkość doniczki ma znaczenie. Zauważyłem że w dużych i wysokich doniczkach częściej pojawiają się ziemiórki(być może jest to związane z tym że takie doniczki znacznie wolniej oddają wilgoć). Zawsze kiedy moje rosiczki były w dużych doniczkach to ziemiórki pojawiały się ZAWSZE, a kiedy je przesadziłem do mniejszych to mam z nimi spokój takie jest moje zdanie. Może ktoś z Nepenti wypowie się na ten temat i wytłumaczy nam jakie to ma znaczenie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArthasPL Napisano 22 Września 2006 Share Napisano 22 Września 2006 Muchołówki mają typowy korzeń wiązakowy- tzn nie ma głównego pnia, tylko z jednego miejsca wychodzą korzenie mniej więcej równej długości. Zwykle gdy roślina ma typowy korzeń palowy ( ma jeden główny korzeń a z niego rozchodzą się mniejsze, występuje taki np. u d.capensis ) to wielkość donicznki jest bardzo ważna- gdy korzeń nie czuje ograniczeń ( w naszym wypadku tym ogranicznikiem jest dno doniczki ) to rośnie mocniej na dole niż na górze i w tym wypadku wielkość doniczki jest bardzo ważna. Podsumowując, u muchołówek wielkość doniczki raczej nie ma znaczenia ( naturalnie nie popadajmy w skrajności, że w doniczkę o średnicy 10cm sadzimy 1 muchołówkę...) Jeśli chodzi o rozsadzanie, to ja raz rozsadziłem swoją muchołówkę na 2 doniczki, i po tym zabiegu niestety bardzo słabo rosły jednak w chwili obecnej całkiem nieźle się mają. Zatem radzę by rozsadzać na prawdę duże rośliny! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocik Napisano 23 Września 2006 Autor Share Napisano 23 Września 2006 nie popadajmy w skrajności, że w doniczkę o średnicy 10cm sadzimy 1 muchołówkę...) tak właśnie zrobiłem :: ale z jedną a druga ma malutką doniczke 4 czy 5 cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArthasPL Napisano 23 Września 2006 Share Napisano 23 Września 2006 Heh to może dosadź jakie inne muchołówki, to będą bynajmniej ładnie wyglądały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arecki Napisano 24 Września 2006 Share Napisano 24 Września 2006 przeciez wielkosc doniczki nawet wsrod innych roslin niz owadozerne ma znaczenie. dajmy na przyklad bonsai, doniczki sa szerokie i bardzo plytkie (maja zaledwie pare cm) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abdel_k9 Napisano 24 Września 2006 Share Napisano 24 Września 2006 W bonsai akurat przewazaja wzgledy estetyczne i nawet przesadzajac drzewko trzeba tak pokroic mu korzenie zeby sie zmiescilo i najcześciej jeszcze przytwierdzić drutem zeby sie trzymało. Mucholowka ma niezbyt rozbudowany system korzeniowy i generalnie ja nie zauwarzylem by srednica doniczki miala duze znaczenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CP fan Napisano 24 Września 2006 Share Napisano 24 Września 2006 Ja w tym roku miałem muchołówki w doniczce o średnicy 30cm i wysokości prawie 20cm i rośliny nie odczuły żadnej różnicy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi