Skocz do zawartości

[ROZSADZENIE] - dlaczego żółkną?

kocik

Rekomendowane odpowiedzi

zauwazyłem że obok mojej dosć duzej muchołowki rosną 2 mniejsze i po tym jak sprawdziłem czy mają osobne korzenie przesadziłem je do 2 osobnych doniczek z kwaśnym torfem ale one zaczeły żółknać i czernieć :/ czy jest szansa że ten proces sie zatrzyma i roślinki dojda do siebie? jedna ma 5 listków druga 10 i po kilka pułapek mają? czy wystawiać je w dzień na balkon bo u mnie w pokoju od wschodu jest mało słońca? i czy ma duże znaczenie wielkosć doniczek do których je wsadziłem?

Odnośnik do odpowiedzi

Moja po przesadzeniu troszkę chorowała. Wysychały jej liście i pułapki. Dopiero po jakichś 4 tygodniach zaczęła dochodzić do siebie. Nie wydaje mi się żeby Twoje rośliny były za małe a doniczka idealna według mnie byłaby 5,5 cm. Taka w jakiej przychodzą małe rośliny z nepenti. Nie wiem czemu tak jest ale oni się znają na rzeczy więc warto naśladować. Dorosła nie powinna być w większej niż jakieś 10 cm.

Powodzenia. Trzymam kciuki.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja z własnego doświadczenia wiem że wielkość doniczki ma znaczenie. Zauważyłem że w dużych i wysokich doniczkach częściej pojawiają się ziemiórki(być może jest to związane z tym że takie doniczki znacznie wolniej oddają wilgoć). Zawsze kiedy moje rosiczki były w dużych doniczkach to ziemiórki pojawiały się ZAWSZE, a kiedy je przesadziłem do mniejszych to mam z nimi spokój :) takie jest moje zdanie. Może ktoś z Nepenti wypowie się na ten temat i wytłumaczy nam jakie to ma znaczenie??

Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówki mają typowy korzeń wiązakowy- tzn nie ma głównego pnia, tylko z jednego miejsca wychodzą korzenie mniej więcej równej długości. Zwykle gdy roślina ma typowy korzeń palowy ( ma jeden główny korzeń a z niego rozchodzą się mniejsze, występuje taki np. u d.capensis ) to wielkość donicznki jest bardzo ważna- gdy korzeń nie czuje ograniczeń ( w naszym wypadku tym ogranicznikiem jest dno doniczki ) to rośnie mocniej na dole niż na górze ;) i w tym wypadku wielkość doniczki jest bardzo ważna.

Podsumowując, u muchołówek wielkość doniczki raczej nie ma znaczenia ( naturalnie nie popadajmy w skrajności, że w doniczkę o średnicy 10cm sadzimy 1 muchołówkę...)

Jeśli chodzi o rozsadzanie, to ja raz rozsadziłem swoją muchołówkę na 2 doniczki, i po tym zabiegu niestety bardzo słabo rosły :( jednak w chwili obecnej całkiem nieźle się mają. Zatem radzę by rozsadzać na prawdę duże rośliny!

Odnośnik do odpowiedzi

W bonsai akurat przewazaja wzgledy estetyczne i nawet przesadzajac drzewko trzeba tak pokroic mu korzenie zeby sie zmiescilo i najcześciej jeszcze przytwierdzić drutem zeby sie trzymało. Mucholowka ma niezbyt rozbudowany system korzeniowy i generalnie ja nie zauwarzylem by srednica doniczki miala duze znaczenie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.