Skocz do zawartości

Arthaspl- Zdjęcia Po Długiej Przerwie

ArthasPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dawno nie pokazywałem swoich roślinek :) niestety kilka ubyło z mojej kolekcji... a oto kilka tego co przetrwało :P

D.M. Heterophylla

Kiedyś to była 1 roślina, ale ze względu na to że sie uparłem żeby ją rozsadzić to rozsadziłem... to był mój błąd :( następnym razem rozsadzę muchołówki gdzieś za rok :P pod warunkiem ze dożyją. Dopiero od ok tygodnia te 2 roślinki wyglądają w miare dobrze, i samodzielnie łapią owady, są doświetlane.

p1020373ru7.jpg

p1020374fb8.jpg

p1020375qq7.jpg

p1020376as7.jpg

Drosera pulchella x nitidula

Wykielkowały z gemmae, ładnie rosną i jak widać coniektóre będą wkrótce kwitły :)

p1020377aa6.jpg

p1020378fm6.jpg

Nepenthes x 'Ventrata'

Dużo przeszedł, stosunkowo marnie wygląda... ma tylko 1 dzbanek, obecnie staram się by mu wyrósł jaki dzbanek ;)

p1020381tu5.jpg

p1020382tm7.jpg

p1020384fx7.jpg

Pozdrawiam wszystkich i oczekuję słów krytyki :)

Odnośnik do odpowiedzi

Roślinki w słaym stanie (oprócz rosiczek), ale nie martw się - tak to jest na początku ;) . Jeśli odpowiednio się nimi zajmiesz to będą rosły pięknie. Życzę powodzenia w hodowli! :D

PS. I pamiętaj o zimowaniu muchołówek. Na wiosnę powinny pięknie się rozrosnąć.

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ nie dysponuję na chwilę obecną jaką dobrą linijką, to porównałem je do 20-groszówki :P zdjęcie poniżej.

p1030386ed3.jpg

Gemmae zostały wysiane mniej więcej w połowie kwietnia, czyli mają gdzieś 5 miesięcy. Nie były karmione muszkami! Raz dałem jednej muszkę to w 1 dzień spleśniał cały liść... od tej pory nie karmię :P rosną na fotosyntezie.

A oto mój dzisiejszy nabytek :D N.maxima x fusca za 12 zł :)

p1030387gi7.jpg

p1030388fo7.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

HEHE, widać że d. pulchella x nitidula rośnie na samej fotosyntezie. Po 5 miesiacach powinny już kwitnąć i zaraz wydawać gemmae ;] Moje mniej wiecej byly sadzone jak twoje to zaliczyly juz parokrotne kwitnięcie i wydały mnóstwo gemmae ;]

Odnośnik do odpowiedzi

Pigmejki jadą na fotosyntezie, bo nie umiałem im dostarczyć odpowiedniego pożywienia ;) nawet owocówki były za duże ( jak im podałem to spleśniała łapka jak już wcześniej wspomniałem ) teraz już można zacząć dokarmiać :) Wkrótce będą kwitły, więc postaram się zebrać nasionka :)

Muchołówka wkrótce dojdzie do lepszej formy, zaś o dzbanki się szczególnie zaopiekuję :D

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.