ArthasPL Napisano 22 Września 2006 Share Napisano 22 Września 2006 Witam Dawno nie pokazywałem swoich roślinek niestety kilka ubyło z mojej kolekcji... a oto kilka tego co przetrwało D.M. Heterophylla Kiedyś to była 1 roślina, ale ze względu na to że sie uparłem żeby ją rozsadzić to rozsadziłem... to był mój błąd następnym razem rozsadzę muchołówki gdzieś za rok pod warunkiem ze dożyją. Dopiero od ok tygodnia te 2 roślinki wyglądają w miare dobrze, i samodzielnie łapią owady, są doświetlane. #1 #2 Drosera pulchella x nitidula Wykielkowały z gemmae, ładnie rosną i jak widać coniektóre będą wkrótce kwitły Nepenthes x 'Ventrata' Dużo przeszedł, stosunkowo marnie wygląda... ma tylko 1 dzbanek, obecnie staram się by mu wyrósł jaki dzbanek Pozdrawiam wszystkich i oczekuję słów krytyki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Losio Napisano 23 Września 2006 Share Napisano 23 Września 2006 Roślinki w słaym stanie (oprócz rosiczek), ale nie martw się - tak to jest na początku . Jeśli odpowiednio się nimi zajmiesz to będą rosły pięknie. Życzę powodzenia w hodowli! PS. I pamiętaj o zimowaniu muchołówek. Na wiosnę powinny pięknie się rozrosnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArthasPL Napisano 23 Września 2006 Autor Share Napisano 23 Września 2006 Dzbanecznik dużo przeszedł więc nie dziwne że tak a nie inaczej wygląda Regeneracja muchołówek trwa dosyć długo, ale i tak jest lepiej niż wcześniej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chewa Napisano 23 Września 2006 Share Napisano 23 Września 2006 Bardzo ładne te roślinki, mam takie pytanie jakiej wielkości są te Drosera pulchella x nitidula i w jakim czasie ci wyrosły do takiej wielkości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArthasPL Napisano 23 Września 2006 Autor Share Napisano 23 Września 2006 Ponieważ nie dysponuję na chwilę obecną jaką dobrą linijką, to porównałem je do 20-groszówki zdjęcie poniżej. Gemmae zostały wysiane mniej więcej w połowie kwietnia, czyli mają gdzieś 5 miesięcy. Nie były karmione muszkami! Raz dałem jednej muszkę to w 1 dzień spleśniał cały liść... od tej pory nie karmię rosną na fotosyntezie. A oto mój dzisiejszy nabytek N.maxima x fusca za 12 zł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chewa Napisano 23 Września 2006 Share Napisano 23 Września 2006 Aha thx za info. Coś tanio chyba kupiłeś ten nowy nabytek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 23 Września 2006 Share Napisano 23 Września 2006 HEHE, widać że d. pulchella x nitidula rośnie na samej fotosyntezie. Po 5 miesiacach powinny już kwitnąć i zaraz wydawać gemmae ;] Moje mniej wiecej byly sadzone jak twoje to zaliczyly juz parokrotne kwitnięcie i wydały mnóstwo gemmae ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 23 Września 2006 Share Napisano 23 Września 2006 Bardzo ładna kolekcja . Dzbanecznik i muchołowki powinny się wcześniej lub puźniej zregenerować . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArthasPL Napisano 23 Września 2006 Autor Share Napisano 23 Września 2006 Pigmejki jadą na fotosyntezie, bo nie umiałem im dostarczyć odpowiedniego pożywienia nawet owocówki były za duże ( jak im podałem to spleśniała łapka jak już wcześniej wspomniałem ) teraz już można zacząć dokarmiać Wkrótce będą kwitły, więc postaram się zebrać nasionka Muchołówka wkrótce dojdzie do lepszej formy, zaś o dzbanki się szczególnie zaopiekuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arecki Napisano 24 Września 2006 Share Napisano 24 Września 2006 moge sie mylic a czy przypadkiem ventrata nie ma za malej doniczki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi