Skocz do zawartości

[ROZMNAŻANIE][R. PIGMEJSKIE] Kiedy powstają gemmae?...

rosiczka

Rekomendowane odpowiedzi

Jest 7 kwiecień. Na aukcjach z Nepenti świeżutkie gemmae... Patrzę dzisiaj na moje rosiczki pigmejskie.. a tu też gemmae!

Hmmm, mógłbym zrozumieć, gdyby powstały na starszych rosiczkach - jakieś takie opóźnienie. Ale moje pigmejki mają 5 miesięcy z małym haczkiem, jesienią to były jeszcze takie malućkie gemmae... Pierwszy okaz zakwitnął mi w lutym - rozumiem, że już są dorosłe, ale tak wcześnie i o takiej porze roku to chyba pomysły o rozmnażaniu nie powinny mieć miejsca?

10 marca wyglądały jeszcze tak:

dscf0521_03.jpg_thumb.png

Nie mam aparatu, wiec nie zamieszczę aktualnego zdjęcia :/ Są to rosiczki Pulchella x Nitidula. Ogółnie ten gatunek hoduję dopiero od roku.

Nie jest dużo tego gemmae, ale jest.....

Jednak trochę wcześniej miało miejsce jedno wydarzenie - początkiem lutego zacząłem przygrzewać dosyć mocno rosiczki ze zdjęcia - tzn moja 100W Sun Glo z odległości ok. 10cm po ok. 6-9 godz. na dzień (chciałem, aby ładnie się wybarwiły do zdjęcia :) ). Początkiem marca przestałem doświetlać całkowicie (południowy parapetr zapewnia wystarczającą ilość światła do ich rozwoju). Czy ten fakt mógł spowodować, ze rosiczki mogły się pomylić, i wziąść ten czas jako okres suchy i wydać przez to gemmae?

Nie chcę gemmae, wolę żeby sobie spokojnie rosły i dopiero jesienią wydały swoje malutkie maleństwa....

Czy wydanie gemmae o tej porze roku nie zaszkodzi pigmejkom? (chodzi mi głównie o śmiertelność, jaka występuje u jesiennych okazów)

Czy jeszcze inne czynniki mają wpływ na wydawanie gemmae o tej porze roku?

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Jak sama nazaw mowi

pulchella x nitidula jest to hybryd wiec odnosi sie do punktu trzeciego

A teraz to co mnie nurtuje

Jak sie ma kwitnienie rosliny(chodzi tutaj oczywiscie o pigmejki) do wydawania gammae?

Czy pigmejka wydaje gammae tuz po przekwitnieciu czy moment zakwitniecia oznacza tylko ze jest ona juz dorosla i nijak ma sie to do wydania gammae?

Pytam bo na gieldzie kupilem sobie pulchelle coral pink, zauwazylem u niej 2 uschniete jak przypuszczam pedy kwiatowe, obcialem je wiec bo tylko szpecily wyglad

A dzis patrze w moje pigmejki i rowniez widze na tej coral pink gammae!!

I tak wywnioskowalem ze roslina wydaje gammae po przekwitnieciu a moje pulchella x nitiduula juz wypuszczaja pedy kwiatowe wiec czy mam sie przygotowywac na gammae takze z nich?nich?

I na to wyglada ze nie nacieszylem sie coral pink zakupiona na gieldzie bo jest bardzo marna spowodu tych gammae;/

Mozna powiedziec ze dostalem prezencik od Nepenti - roslinke z gammae:)

Szkoda mi tylko "matki" bo obawiam sie ze juz nic z niej nie bedzie;/

Odnośnik do odpowiedzi

Być może to uzupełnienie mojej powyższej wypowiedzi coś wyjaśni:

W zeszłym roku zakupiłem na wiosnę gemmae Pulchella x Nitidula, w czerwcu miałem już pierwsze kwiaty, gemmae pojawiło się na jesień. Z nich wyrosły mi piękne rosiczki - zaczęły kwitnąć w lutym, od momentu mojego powyższego postu wydają gemmae.... zeszłoroczne okazy również... Jednak i tutaj są pewne wyjątki - gemmae nie wydało część pigmejek, które ok. 2 miesiące wczesniej przesadziłem i przeniosłem do akwarium (oświetlenie było nierównomierne, a stały w najmniej oświetlonym), oprócz natężnia światła była również znacznie wyższa wilgotność. I jeszcze jedno - nie zawsze miały stały poziom wody, bywało, że miały po prostu tylko mocno wilgotny torf... być może w ten sposób oszukałem troszkę rosiczki i pomyślały, że mają okres suchy. I sobie odpoczęły...

Pozostałe gatunki pigmejek (te gatunki dostępne w sklepie Nepenti), ślicznie kwitną, nie zapowiada się na wydanie gemmae, zakupione ok. 1,5 miesiąca temu, więc opisane powyżej warunki w częściowo ich nie dotyczą.

Tak więc przynajmniej z moich obserwacji wynika, że pierwsze kwiaty nie oznaczają wydania gemmae, jest taka możliwość, ale do tego muszą wystąpić specyficzne warunki... Który czynnik ma tu największe znaczenie - nie wiem, ale jak widać i na wiosnę można mieć sporo gemmae.

Odnośnik do odpowiedzi

Na to wyglada ze zrobiles malego psikusa naturze :wink:

A od czego zalezy czy roslinka po wydaniu gammae przezyje?

Czy trzeba jakas specjalnie o nia zadbac czy pozostwaic sama sobie?

Bo szczerze mowiac szkoda mi tej nowiutkiej coral pink;/ i chcialbym jas jakos odratowac bo gdzies przeczytalem ze pigmejki moga przezyc 2 lata?

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Gemmae można wysiewać na cienka warstwę piasku, ALE (zawsze musi być jakieś ale ;) ) piasek nie trzyma wilgoci więc trzeba ją odpowiednio zapewnić. Ja jeśli wysiewam na piasek to robie coś w rodzaju "namiotu" z folii, wtykam 4 patyki w rogi doniczki i owijam to folią spożywczą (przezroczystą) to podnosi wilgotność ale trzeba uważać na pleśń bo jest zmniejszona cyrkulacja powietrza. Dodatkowo trzeba utrzymywać wysoki poziom wody w podstawce tak do połowy wysokości doniczki, przynajmniej do czasu aż gemmae się nie ukorzeni porządnie. Ostatnio stosowałem wysiewanie gemmae pod warstwą piasku ale to osobna sprawa raczej dla osób które już mają trochę pojęcia o pigmejkach :)

Jeśli chodzi o wcześniejsze posty, to pigmejki nie obumierają po wydaniu gemmae, przynajmniej nie jest to regułą aczkolwiek zdarza sie dość często. Moje pigmejki w zależności od gatunku obumierają od 0-50%. Pigmejki w naturze są roślinami wieloletnimi, natomiast w hodowli najczęściej traktuje się je jako rośliny roczne lub dwuletnie, ale jeśli ktoś ma ochote może hodować je dłużej. Ja mam pigmejki z kilku gatunków które rosną już trzeci rok, ale niektóre wyglądają już dośc nieciekawie szczegolnie scorpioides robi sie "badylasta" i głównie ze względu na wygląd i "straty" odnawia się hodowle. W związku z tym że pigmejek się nie przesadza wiec odnowienie hodowli daje szansę wymiany podłoża w doniczce :).

Pigmejki wydają gemmae wraz ze skróceniem dnia i obniżeniem temperatury, bardzo często zdarza się że tworzą gemmae dwa razy w roku a czasami nawet trzy, wszystko zależy od ilości światła i temperatury. Kwitnienie nie oznacza że pigmejka będzie tworzyć gemmae po prostu osiągnęła odpowiedni "wiek" i kwitnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.