Chicken Napisano 27 Września 2006 Share Napisano 27 Września 2006 Witam . Mam pytanie które z moich roslin mam zimowac jak je przygotować do zimowania i kiedy zaczać . Pod spodem zamieszczam moją liste roślin i prosze żebyscie mi powiedzieli które rośliny wymagają zimowania . Oto ona Muchołówki Dionaea muscipula "Regular form" x2 Dionaea muscipula "Red-green" x2 Tłustosz Pinguicula x 'Weser' x1 Rosiczki Drosera aliciae x3 Drosera capensis 'alba' x3 Drosera paleacea ssp. roseana x10 Kapturnica Sarracenia flava var. flava x1 Dzbaneczniki Nepenths Gentle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 27 Września 2006 Share Napisano 27 Września 2006 Wg. mnie to zimowania wymagają : Sarracenia flava var. flava Dionaea muscipula "Regular form" Dionaea muscipula "Red-green" Pinguicula x 'Weser' I chyba tyle, oczywiście co do tłustosza to nie jestem pewny na 100%. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekx1 Napisano 27 Września 2006 Share Napisano 27 Września 2006 Mam takie pytanie jak zimuja rośliny w nepenti? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shapi Napisano 27 Września 2006 Share Napisano 27 Września 2006 i jak jest dokładnie z tym zimowaniem tłustoszy - jest konieczne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 28 Września 2006 Autor Share Napisano 28 Września 2006 Czyli rosiczki i dzbanecznik nie muszą zimować ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 28 Września 2006 Share Napisano 28 Września 2006 rosiczki zimnolubne tak, pigmejskie tez, ale juz powinny byc wyzimowane, a dzbanki nie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 15 Października 2006 Autor Share Napisano 15 Października 2006 Muchołowka na pewno jeszcze nie będzie zimować bo ma pęd kwiatowy Czyli pozostałe roślinki już do zimowania bo ja myślałem że dopiero gdzieś w listopadzie zaczne je zimować . Prosze o odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eQuadoR Napisano 15 Października 2006 Share Napisano 15 Października 2006 A z moich roślin, które mam zimować. Oczywiście mam jeszcze po trzy dzbanki, muchołówki i kapturnice ale z tym wiem jak się obchodzić. Nie wiem tylko czy małe okazy też trzeba zimować. A reszta roślin to PŁYWACZE LĄDOWE: -Utricularia livida 'typical' TŁUSTOSZE: -Pinguicula esseriana PŁYWACZE EPIFITYCZNE -Utricularia alpina ROSICZKI TROPIKALNE I SUBTROPIKALNE -Drosera aliciae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 15 Października 2006 Share Napisano 15 Października 2006 Małych rośłin nie trzeba zimować. Pytałem się P.Łukasza co zrobić z małymi siewkami muchołowek, powiedział że należy po prostu zniżyć temperature, ale nie do takiego stopnia jak w przypadku okazów dorosłych . Ja się do tego zastosowałem i po prostu młodziutikie muchołowki postawiłem przy oknie któe jest nie do końca szczelne...Temperatura która panuje na parapecie to ok . 17* Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eQuadoR Napisano 29 Października 2006 Share Napisano 29 Października 2006 Żeby nie zakładać nowego tematu - Czy pływacze lądowe i Epifityczne trzeba zimować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 29 Października 2006 Share Napisano 29 Października 2006 lądowe nie, epifitom zmniejszyć temp. do ok. 15*C Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eQuadoR Napisano 29 Października 2006 Share Napisano 29 Października 2006 a ograniczyć podlewanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi