Skocz do zawartości

[KIEŁKOWANIE] - podlewanie w czasie kiełkowania.

300892

Rekomendowane odpowiedzi

Przy kiełkowaniu i zaraz po wysianiu doda musi byc max na poziomie2,5cm torf nie moz ebyć przsuszony a w czym wysiejesz tew nasiona to już Twoja sprawa obojętnie jaka doniczka. ja wysiewam w doniczkach lub w kuwetkach z nepenti po 3 gatunki w każdej no i jak dorosła jest roślinka no to też żeby satan wody w podstawce był mniej wiecej ciagle taki sam

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na twoim miejscu zrobił tak jak ja...

Poszedłem do łazienki, wysypałem torf do prysznica, potem nalałem wody descylowanej (tak zeby torf byl zwilżony). Dałem to do doniczki i ubiłem ziemie (torf ^^). Dałem doniczke na podstawke i nalałem do podstawki wody descylowanej (około 2 cm). Potem wziołem pęsete i zuciłem na wieszch nasionka (ile chcesz tyle sobie daj).

Doniczka: średnica ok. 5 cm

Podstawka : ok. 10 cm

Pamietaj zeby uzywac descylowanej wody, deszczowki, albo przegotowanej i odstanej. Z własnego (któtkiego) doświadczenia wiem ze deszczówka sie nie opłaca, bo ja mieszkam na ślasku i w powietrzu jest duzo trujacych substanic (siarka, wegiel).

Odnośnik do odpowiedzi

To proste, bierzesz jakaś doniczke (rozmiar nie ma tu nic do rzeczy, chociaż wiadomo że im więcej torfu tym dlużej bedzie trzymał wilgoć bo jest go więcej) polewasz go wodą destylowana lub odstaną przegotowana wodą z kranu. Wysypujesz na wierzch nasionka i lekko przygniatasz do podłoża. Później doniczke do podstawki i pilnujesz żeby w podstawce była zawzse woda. Ja zakładam też torebke foliowa na doniczke aby była wieksza wilgotność powietrza.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do doniczek wsypałem torf i wstawiełem podstawki i nalełem wody destylowanej ( tak ze 3 godzny przed wysianiem żeby torf nasiąkł)....Później uzupełniłem wode tak żeby 2 cm było w podstawce i do doniczek wysiałem nasionka ( nie bawiłem się po jednym nasionku tylko wysypałem z kartki jak leciało) , ( niewielkie odległości pomiędzy nasionkami)

ŻYCZE UDANEJ CHODOWLI

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz jak uznasz że sadzonek jest za dużo w doniczce to wtedy je przsadzasz do osobnych doniczek i to cała filozofia........a co do doniczek to takie jak uznasz za stosowne ( czyli nie zaduże nie za małe ) żebyś zaraz nie musiał przesadzać

Odnośnik do odpowiedzi

Omfg....

1. Przesadzisz wtedy jak bedzie trzeba (jak doniczka bedzie za mała dla rosliny).

2. Pamietaj zeby przesadzac roslinki na wiosne (najlepiej koniec zimy).

Czasem pytaj ludzi na shoutboxie oni ci zawsze powiedza...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.