Skocz do zawartości

Okno Północne

Czatol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chciałbym podyskutować tutaj na temat okna północnego, ponieważ niektórzy chcą mieć roślinki owadożerne ale położenie mieszkania im przeszkadza.

Sam mam okno północno-zachodnie (gdzieś wyczytałem że to jest półcieniste), słońce dochodzi tylko latem pod wieczór :( Dużo już przeczytałem na temat owadożerców, jednak niewiem czy sie brać za hodowanie z moimi warunkami. Sądze że mógłbym na wiosne (może wczesniej) zacząć je hodować, ale niewiem czy one bedą sie odpowiednio rozwijać; byłbym wstanie zakupić odpowiednie świetlówki (2x 40 W) i wszystko to co roślina potrzebuje. Często czytam że dana roślina potrzebuje południowego okna, a nieco dalej że 10 h naświetlania im będzie potrzebne.

Mnie akurat interesowała by na początek hodowanie rosiczek lub dzbaneczników.

Mam nadzieje że jest szansa na stworzenie warunków dla roślinek i prosiłbym o szczere odpowiedzi (czy da się lub nie).

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem początkującym hodowcą rosiczek ale nie mam problemu z oknami bo mieszkam w iednorodzinnym domu.Lecz ze swojego doświadczenia i od moich kolegów wiem rze okno północne jest nieodpowiednie lepsze jest wshodnie lub południone więc może wstrzymaj się do wiosny bo przez zime ze słonicem będzie problem . :(

Następnym razem skorzystaj z szukaj!!!

Odnośnik do odpowiedzi

Już napisałęm że miałbym w planach kupno na wiosne, zastanawia mnie tylko czy można zastąpić słońce świetlówkami bo wkońcu następną zime musiałyby jakoś przeżyć.

Z opcji szukaj skorzystałem jednak takich wzmianek nieznalazłem, to że okno północne i wschodnie jest lepsze to wiem. Co ja poradze ? Chyba nie zażądam od rodziców przeprowadzki z powodu roślinek <lol>.

Odnośnik do odpowiedzi

Niechce marnować czasu i pieniedzy nie wiedząc czy to zadziała, chce tylko wiedzieć czy jest sens.

O odległości pamietam, jak bedzie duża szansa to o takich rzeczach poczytam przed rozpoczęciem hodowli :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu w tym temacie ma byc uzywana opcja szukaj... ja uwazam ze jest to dobry temat, coz jesli chodzi o polnocne okno to jedynie swietlowki moga wejsc w gre, tym bardziej ze chcesz hodowac dzbaneczniki a one jednak troche swiatla potrzebuja... nie masz zadnego innego okna? tylko polnoc?

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej mi zależy na rosiczkach, mam okno poludniowe ale w dużym pokoju (balkon) miejsce na max 4 rosliny a swoim pokoju mam więcej miejsca i chciałbym mieć dużo wiecej roślinek. Na początek rosiczki, czy ze świetlówkami beda sie normalnie rozwijać ?

EDIT:

Tak wogóle to rodzice nie chcą mieć żadnych roślin na parapecie balkonowym. W moim pokoju mam duzo miejca po ostanim remoncie i wogule mam mały plan związany z rosiczkami. Powiedzcie przy okazji ile świetlówek bedzie mi potrzebnych i ilu Watowe (o inne parametry zapytam w przyszłości), długość maksymalna to około 100 cm :)

Odnośnik do odpowiedzi

Czatol powiem ci tak- w nepenti wszystkie rosiczki rosną pod swietlówkami i to wcale nis nad osram fluara czy philips aqarele tylko pod zwykłymi. Kluczem do sukcesu jest ich moc i niewielka odległosc pomiedze roslinami a świetlowkami :)

Odnośnik do odpowiedzi

oo, to ciekawe.

Czyli mając dobre świetlówki jest szansa na dobry rozwój hodowli.

Musiałbym wykombinować coś związane z ruchomym ustawianiem świetlówek.

Tylko że jaką Nepenti posiada moc świetlówek ?

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego odrazu ruchome? ;) Ja na Twoim miejscu bym kupił jakie duże terrarium lub akwarium z pokrywą, i w tej pokrywie zainstalować świetlówki. Ja mam akwarium 6l ( lol:P) i pleśni nie widziałem już z pół roku ( od czasu do czasu zastosuję Topsin tak na wszelki wypadek :) ) Wilgotność mam na tyle dużą że dzbanecznik rośnie jak szalony, a rosiczki puszczają pędy kwiatowe :P

Odnośnik do odpowiedzi

Arthaz ale rosiczek nie trzyma sie w tera :P

A co do mechanizmu ruchomego to naprawde prosta sprawa, robisz podstawe do niej po bokach przykrecasz dwie kolumnu potem decha w poprzek i jakis lancuszek/sznurek itp. i masz juz opuszczana swietlowke :)

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczek podobno nie potrzebują dużej wilgotności więc zrobie coś innego niz terrarium. Wogule to mam mały projekt z stworzeniem warunków dla rosiczek, w czasie zmian pory roku modyfikowane niektóre rzeczy.

Jak zakończe i bedze wszystko rosnąć to porobie fotki i pokaże na forum :)

Mam nadzieje że jeszcze dodatkowo sie rozwinie ten temat, dziekuje wszystkim za wypowiadanie się.

EDIT:

Coś właśnie podobnego planuje co mówi kolega powyżej :]

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie do roslin ktore nie potrzebuja duzej wilgotnosci kupowanie terrarium to strata pieniedzy... ja mam zamiar w niedlugim czasie kupic gotowa lampe 2x18W wiszaca z odblysnikiem (w LM kosztuje taka 70 lub 90zl) i do tego 2 swietlowki, osram fluora i philips aquarelle. Taka kombinacja jest w nepenti i roslinki ladnie rosna i pieknie sie wybarwiaja :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, moze sie nie znam....

Sam mam okna na zachod, wiec slonce mam od 12-18 :( Ale mozna wykombinowac terrarium gdzie se zasadzisz dzbaneczniki, mucholowki. A o ile wiem to rosiczek nie trzyma sie w terra bo tam sie wilgotnosc podwyzsza .. (nawet do 85% ! ! !). Wiec nie martwcie sie ze nie macie okien na polnoc .. bo to zaden problem Kupujesz swietlowki i masz a koszty to nie takie wielkie bo to tylko 15 złoty za jedna zaroweczke :D 6400k a zarowka jest 40K wiec wychodzi ci ze to okolo 130K (zwyklej zarowki).

Nie wiem czy mnei rozumicie ale n/c :D

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.