Skocz do zawartości

Nareszcie Gotowe :) Uff

bugstraps

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę mnie nie było ale wynikało to ze zmiany roboty i paru innych rzeczy między innymi budowa terra troszkę czasu zajęła, poniżej efekt moich wysiłków :)

Terrarium było robione na zamówienie u szklarza ze względu na to że do "kupnych" nie weszły by moje kuwety na krzaczory, bo posiadają na dole próg. Terrarium ma wymiary długość 100cm, głębokość 40cm, wysokość 50cm. Oświetlenie 2x36 W świetlówki PL-L 6000K w pokrywie ze świetlówkami 2 wiatraki do usuwania ciepła (nawiew i wyciąg) generowanego przez świetlówki. Dodatkowo wewnątrz wiatraczek zapewniający cyrkulacje powietrza. Cała elektryka sterowana 2 timerami, pierwszy oświetlenie z wiarakami, drugi wiatraczek wewnętrzny pracujący ok 20h/24.

Terra na razie w stanie surowym, po prostu wstawiłem tam część roślin i tyle z czasem ma się przekształcić w "coś ciekawego" ale to potrwa :).

Przeznaczone jest dla roślin raczej nie przepadających za wysoką temperatura (pływacze epifityczne, dzbaneczniki) dlatego zastosowałem chłodzenie pokrywy z oświetleniem, jak na razie działa całość bez zarzutu +2C w stosunku do temp. otoczenia w terra wilgotność 80-85%. Teraz pozostaje czekać jak się będzie rosło krzaczorom :)

terra04xo5.jpg

terra "nocą"

terra03vb4.jpg

efekt "lustra"

powstaje gdy zostaje wyłączone oświetlenie, dzięki temu że przednie drzwiczki obklejone są od środka samoprzylepną folią typu "lustro weneckie". Czyli ,jeśli działa oświetlenie lustro powstaje od środka i odbija światło z powrotem do wewnątrz terra (niestety nie całe ) , jeśli oświetlenie wyłączone to lustro powstaje od zewnątrz. Pozostałe ściany terra wyklejone są samoprzylepną folią aluminiową tak aby maksymalną ilość światła skierować na rośliny.

terra01un0.jpg

pokrywa od środka:

Odbłyśnik wykonany z 4 pasków lustra, plus dodatkowe wiatraki usuwające ciepło z pokrywy a tym samym zapobiegające nagrzewaniu się terra. Niebieska strzałka nawiew, czerwona wyciąg. Odbłyśnik jest tak wykonany że pozostaje jedynie 1mm szpara pomiędzy nim a górną szybą terra, dzięki temu powstaje "kanał wentylacyjny" :)

terra02wj2.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo, piękna robota ! naprawdę gratulacje, ja też teraz robie 2 aqa tylko o 30cm krótsze. Fajny pomysł z tym lustrem na drzwiczkach, będę musiał zastosować takie coś u siebie. Oświetlenie będzie dobre, możesz powiedzieć jakiej firmy i ewentualną cene? nie za mało wentylacji, jakich timerów użyłeś elektro czy mechanicznych ??? ja u siebie zamierzam wrzucić o kilka więcej + chłodnica.

Bardzo podoba mi się ten efekt lustra !

Naprawdę B.DOBRA robota.

Pozdrawiam Łukasz

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o świetlówki to są to Sylvania LYNX-L 36W/860 - 27zł sztuka, tyle tylko że do nich konieczny jest statecznik elektroniczny u mnie jest to : VosslohSchwabe Elxc236 ok 100zl. Timery zastosowałem elektroniczne z tej prostej przyczyny że mają podtrzymywanie zasilania zegara, więc jak kochana elektrownia wyłączy prąd to nie trzeba ustawić na nowo godziny :).

Koszt wykonania terrarium u szklarza to było 200zł i w sumie jest to ta mniejsza część kosztów :(.

W sumie całość wyszła około 600-650 zł i to tylko dlatego że pokrywe robiłem sam.

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż zmartwie ciebie bo czy na zamówienie czy sklepowe to i tak szklane "pudło" tych rozmiarów kosztuje ok 200-250 zł. Zaoszczędzić możesz jedynie na elektronice ale i to niewiele niestety. Drogo to się zaczyna robić jak chce się wpakować do środka trochę "zabawek" korzenie, kamienie, pompki wodne itd. Nie wspominając już o chłodzeniu którego sam koszt jest spory a i eksploatacja dość kosztowna bo ssie to ustrojstwo prądu aż, miło :)

Fremik: przy okazji jakiego rodzaju chłodnice masz zamiar zastosować w swoim terra, bo przyznam porozglądałem się trochę i jak na razie nic mi nie przypadło do gustu :( no może chłodzenie oparte o moduły peltiera ale są dośc mało skuteczne i problem z odpowiednim odprowadzeniem ciepła z gorącej strony :(

Odnośnik do odpowiedzi

bugstraps: a więc chłodzenie jakie zastosuję już niedługo będzie wodne (chłodnica + wentylator + pompka do wody) czyli chłodnica jakaś fabryczna albo własnea jeśli nie znajdę odpowiedniej. w swoich aqa zamierzam zastosować 2x 18w philips aqarelle + odbłyśnik, wentylacja prawdopodobnie sterowana termostatem, zamiast frogerra czy innych wynalazków mam grzałke wody od akwarium z rybkami, która będzie podgrzewać wodę (parowanie), też zastosuję timery elektryczne, hm co jeszcze, napewno regulacja obrotów wentylacji (muszę wrzucić trochę tego bo to aqa)

>tak dla "wzmocnienia" światła możesz przyczepić białe kartki do boków, żeby światło nie "uciekało"

Co do chłodnicy jeśli masz jakieś pytanie to pisz na gg

Pozdrawiam Łukasz

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 3 months later...

Alcio czy ty widzisz sprzed ilu miesięcy jest ten temat? Nie odkurzaj tak starych tematów bez potrzeby to raz, a dwa naucz się czytać ze zrozumieniem, bo odpowiedź na twoje pytanie już została tu udzielona.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.