www8 Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Witam, od pół roku posiadam dzbanecznika (o ile dobrze pamiętam jest to Nepenthes x 'Ventrata'). Na razie hodował się dosyć dobrze, a dzbanki, ktore mu wyrastały były coraz większe. Od pewnego czasu, jednak zaczynają usychać. Wcześniej też się to działo, ale usuchało ich mniej i tylko te najstarsze. Dzbanecznika trzymam w terrarium (zresztą kupionym w Nepenti) i zraszam kilka razy dziennie wodą destylowaną. Czy powodem schnięcia może być to, że roślinka się dosyć rozrosła i dzbanki dotykają podłoża (na dole terrarium znajduje się trochę wody) ? Czy też jest to po prostu związane z jesienią ? Dodam, że dzbanki zawsze usychają do góry. I zapytam się jeszcze przy okazji, jak sądzicie, usychające dzbanki należy obcinać czy też zostawiać ? pozdrawiam, Wojtek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 jesli doniczka stoi w wodzie to zle bo nie moze i wes podstawce i zeby w podstawce stala doniczka . A usychac moga z powodu aklimatyzacji . a co do obcinania to nie wiem musisz na osoby hodujące od dłuższego czasu dzbanki poczekac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 nie zmieniales czasasem poziomu wilgotnosci lub miejsca? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
www8 Napisano 11 Października 2006 Autor Share Napisano 11 Października 2006 nie zmieniales czasasem poziomu wilgotnosci lub miejsca? Wilgotności nie zmieniałem. Powodem tego może być to, że na wakacje przewiozłem go na działkę. No, i mniej światła, mamy już jesień. Tak więc, to może być wtórna aklimatyzacja. Jeżeli tak, to ile będzie ona trwała i jak złych efektów mogę się spodziewać ? Jeszcze dodam, że gdy przewiozłem go ze sklepu do mojego domu (to było gdzieś tak na wiosnę), nie zauważyłem skutków aklimatyzacji (nic nie usychało). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beholder Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 Ja tez kupilem pol roku temu dzbanecznika x venterra i tez nie mialy aklimatyzacji ale w lipcu zawiozlem do rodziny no i wtedy zaczely sie problemy a mianowicie bardzo powazna aklimatyzacja wszyskie dzbanki uschly i ledwo co rosline odratowalem a uschniete dzbanki odetnij razem z wasem. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 Venterra...?? Istanieje taki dzbanecznik?? Chyba ventrata... :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
www8 Napisano 13 Października 2006 Autor Share Napisano 13 Października 2006 Ja tez kupilem pol roku temu dzbanecznika x venterra i tez nie mialy aklimatyzacji ale w lipcu zawiozlem do rodziny no i wtedy zaczely sie problemy a mianowicie bardzo powazna aklimatyzacja wszyskie dzbanki uschly i ledwo co rosline odratowalem a uschniete dzbanki odetnij razem z wasem. Pozdrawiam. Nie no, z moim dzbanecznikiem chyba nie jest tak zle, bo usychają mu tylko dzbanki, liście są zielone i ciągle wyrastają nowe z dzbankami. A usychające dzbanki chyba utnę. Mam nadzieję, że jednak to przejściowy okres. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 Venterra...?? Istanieje taki dzbanecznik?? Chyba ventrata... :: Zauwazylem ze ostatnio duzo osob sie czepia literowek, gosc ma problem a niektorzy sie czepiaja... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 dzbanki odetnij jak już wspomnali ... ale z koro już tujestem, zadam 2 pytanka... 1.Czego mojemu dzbanecznikowi nie rosną dzbanki.?. i czego wszystki dzbanki usychają?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shapi Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 czemu nie czego, na pytanie www8 nie musiałeś odpowiadać bo jest ono sprzed 3 tygodni. W odpowiedzi na twoje pytanie 0 pewnie ma za mala wilgotnosc albo dopiero sie aklimatyzuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 Poza wilgotnościa istotnym czynnikiem wpływającym na tworzenie się dzbanków jest długość dnia. Jesienią czy zimą konieczne staje się doświetlane naszych pupilków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi