eQuadoR Napisano 17 Października 2006 Share Napisano 17 Października 2006 Zadaję pytania i dowiedzieś się nie mogę. Czy tłustosze wymagają zimowania?Bo nie wiem co robić z moim Pinguicula esseriana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tientomato Napisano 17 Października 2006 Share Napisano 17 Października 2006 Tak, wymagają zimowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 20 Października 2006 Share Napisano 20 Października 2006 Jak sie powinno zimować tłustosze ?? Mam bardzo ładne 4 tłustosze i nie chcial bym ich stracic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 16 Listopada 2006 Share Napisano 16 Listopada 2006 Ja w tym roku nie zamierzam ich zimować Szkoda mi ich bardzo, bo są naprawdę piękne i duże Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny_rabbit Napisano 19 Listopada 2006 Share Napisano 19 Listopada 2006 jakie sa skutki uboczne niezimowania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 19 Listopada 2006 Share Napisano 19 Listopada 2006 Z tego co wiem, to pozbawienie roślin możliwości odpoczynku bardzo je osłabia i w konsekwencji z czasem mogą po prostu paść Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 19 Listopada 2006 Share Napisano 19 Listopada 2006 A trzeba zmniejszać podlewanie u tłustoszy podczas zimowania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 19 Listopada 2006 Share Napisano 19 Listopada 2006 tak, podłoże powinno być lekko podsuszone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 20 Listopada 2006 Share Napisano 20 Listopada 2006 U mnie stoją ładnie dalej na parapecie i na 99% nie dam ich do piwnicy. Rosną jak rosły i to mnie cieszy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 20 Listopada 2006 Share Napisano 20 Listopada 2006 Tłustoszy nie trzeba zimować jako tako... Ograniczenie czasu oswietlania tylko i wyłącznie do światła słonecznego powoduje wytworzenie u rośliny rozetki zimowe. Liście są mniejsze i co najważniejsze nie wytwarzają lepkiej substancji. Jak już wyżej wspomniałem, głownym aspektem zimowania tłustoszy jest ograniczenie światła, z podlewaniem osobiście nie zauważyłem żadnych powiązań. W zime podlewam tak samo jak w lato. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 20 Listopada 2006 Share Napisano 20 Listopada 2006 ogólnie w2szystkie swoje tłustosze zimuje ograniczająć podlewanie, słońce, i temperatue, ale robie wyjatek mam w jednej doniczce ozdobnie posadzone mech, 2 tłustosze i capensisa'alba' i ich nie zimuje(teraz będzie 2 rok), ale też nie doświetlam(mają tyle ile da natura). I tu się sprawdzają słowa L0rD4rK'a, ponieważ nie zaszkodziło to rozwojowi tłustoszy i tak jak w zeszłym roku, tak i w tym wytważyły rozety zimowe bez cieczy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 20 Listopada 2006 Share Napisano 20 Listopada 2006 I tutaj się cieszę Wiem, że nic im nie bedzie Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal211 Napisano 1 Stycznia 2007 Share Napisano 1 Stycznia 2007 Ja swoje tłustosze poczatkowo ziomowałem książkowo tzn. ograniczałem podlewanie przenosiłem do chłodniejszego jasnego pokoju i nie doświtlałem w tym roku zastosowałem jednak 2 świetlówki i jak narazie wszystkie roślinki wyglądają dobrze a nawet lepiej niz kiedyś :;/: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rico Napisano 13 Stycznia 2007 Share Napisano 13 Stycznia 2007 Mój tłustosz(agnata) zimuje w zimnym oknie. I ładnie wygląda. Wypuścił zimowe liście właśnie próbuje go rozmnożyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 14 Stycznia 2007 Share Napisano 14 Stycznia 2007 Tłustoszy nie trzeba zimować jako tako... Ograniczenie czasu oswietlania tylko i wyłącznie do światła słonecznego powoduje wytworzenie u rośliny rozetki zimowe. Liście są mniejsze i co najważniejsze nie wytwarzają lepkiej substancji. Jak już wyżej wspomniałem, głownym aspektem zimowania tłustoszy jest ograniczenie światła, z podlewaniem osobiście nie zauważyłem żadnych powiązań. W zime podlewam tak samo jak w lato. Jako, iz rosliny te staja sie moimi ulubionymi, no moze na rowni z dzbanecznikami, troche bardziej zaglebiam sie w ich hodowle i takie aspekty jak zimowanie. Co do niego, to jak zwykle najlepiej przyjrzec sie warunkom naturalnym w Meksyku, bo jak widze, to o te tlustosze chodzi. A wiec w zime jest tam okolo 12-15C, zmniejsza sie ilosc swiatla i wody. Prawdopodobnie dlatego liscie zimowe nie sa lepkie, poniewaz roslina ogranicza sie jedynie do przetrwania tych warunkow, nie pobiera rowniez pokarmu z owadow, a wiekszosc chowa sie do cebulek, jak np colimensis, czy medusina. Rosliny bardzo czesto tworzac rozetke zimowa, po chwili kwitna, by dodatkowo wytworzyc nasiona na wszelki wypadek, gdyby roslina nie wytrzymala w okresie zimowania. Inne za to kwitna na wiosne, zaraz po otrzymaniu wiekszej ilosci wody i swiatla. Kwiat wtedy pojawia sie szybciej niz owadozerne liscie. Zimowanie to wiec jeden z glownych czynnikow, by wywolac kwitniecie u tlustosza. Nie trzeba robic nic specjalnego, 1-2h mniej swiatla, bardziej suche podloze i po sprawie. Nie nalezy zmniejszac natezenia swiatla, bo i tak nigdy nie bedzie ono takie jak zimowe, meksykanskie, nadal ostre slonce. Mój tłustosz(agnata) zimuje w zimnym oknie. I ładnie wygląda. Wypuścił zimowe liście właśnie próbuje go rozmnożyć Mozna prosic o zdjecie? Agnata pochodzi od nas? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi