Mort Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 Higrometr oczywiście mam i żeby nie było wątpliwości - działa. Kupiłam go, bo dzbanki zeszłej zimy słabiej rosły i nie wiedziałam gdzie leży przyczyna. Wilgotność była ok, więc zamontowałam świetlówki i problem się rozwiązał - teraz rosną pięknie. Być może wilgotność jest większa, bo za oknem mam gliniankę, uzupełniam też zawsze wodę w podstawkach z keramzytem. No i nieml całą zimę grzejnik jest wyłączony, bo mieszkanie jest wyjątkowo ciepłe, więc tylko rury grzeją - gdyby tylko i je udało się wyłączyć... Nie wiem czy to możliwe Noliena żeby wilgotność na twoim parapecie wynosiła powyżej 75% w lecie!! Gdy są upały wilgotność nie raz spada do 20% i nawet w moim terrarium z nawilżaczem ultradźwiękowym i zraszaniem dzbaneczników wilgotność często spadała poniżej 75%. Nie mówie że oszukujesz, czy kłamiesz. Tylko wydaje mi się to dziwne bo tak wysoka wilgotność najczęściej występuje właśnie w jesień (w mojej miejscowości nawet do 98%). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 Nie wiem czy to możliwe Noliena żeby wilgotność na twoim parapecie wynosiła powyżej 75% w lecie!! Gdy są upały wilgotność nie raz spada do 20% i nawet w moim terrarium z nawilżaczem ultradźwiękowym i zraszaniem dzbaneczników wilgotność często spadała poniżej 75%. Nie mówie że oszukujesz, czy kłamiesz. Tylko wydaje mi się to dziwne bo tak wysoka wilgotność najczęściej występuje właśnie w jesień (w mojej miejscowości nawet do 98%). Mort, nie zamierzam się kłócić. Ty masz wątpliwości - OK, ja wiem co pokazuje mój higrometr. Zawsze mnie tylko dziwiło, jak ludzie pisali że w terra mają wilgotność 80% czy nawet 70%, bo dla mnie to normalnie osiągalna wilgotność... :: a spadać zaczyna właśnie późną jesienią, kiedy zaczynają grzać i trzyma się w okolicach 70%. W całym mieszkaniu wilgotność nie spada poniżej 60%, albo przynajmniej ja nic takiego nie zauważyłam. :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4L!3n Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 Ludzie na wilgotnosc itp to sciema ! Mam dzbanka na parapecie poludniowym czyli slonce od rana do wieczora ! .. dzbanek stoi na parapecie , nie spryskuje go ani nic ! Ma 2 piekne dzbanki i juz robi nastepne ! . Ciocia ma tak samo i ma nawet wieksze i ladniejsze .. Co z tego wynika ? ze wilgotnosc itp to sciema i tyle ( wiem ze chcecie zapewnic podobn warunki jak w przyrodzie ale sadze ze dzbaneczniki przyzwyczajaja sie do nowych ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 Mort, nie zamierzam się kłócić. Ty masz wątpliwości - OK, ja wiem co pokazuje mój higrometr. Zawsze mnie tylko dziwiło, jak ludzie pisali że w terra mają wilgotność 80% czy nawet 70%, bo dla mnie to normalnie osiągalna wilgotność... :: a spadać zaczyna właśnie późną jesienią, kiedy zaczynają grzać i trzyma się w okolicach 70%. W całym mieszkaniu wilgotność nie spada poniżej 60%, albo przynajmniej ja nic takiego nie zauważyłam. :: Nie wiem jakim cudem masz taką wilgotność. Też nie mam zamiaru się kłucić więc pozostawie to bez komentarza. Ludzie na wilgotnosc itp to sciema ! Mam dzbanka na parapecie poludniowym czyli slonce od rana do wieczora ! .. dzbanek stoi na parapecie , nie spryskuje go ani nic ! Ma 2 piekne dzbanki i juz robi nastepne ! . Ciocia ma tak samo i ma nawet wieksze i ladniejsze .. Co z tego wynika ? ze wilgotnosc itp to sciema i tyle ( wiem ze chcecie zapewnic podobn warunki jak w przyrodzie ale sadze ze dzbaneczniki przyzwyczajaja sie do nowych ) Alien nie wyciągaj pochopnych wniosków. Ty i Twoja Ciocia zapewne macie Ventraty, a dość łatwo jest je przystosować do warunków "parapetowych". Pamiętaj że są łatwiejsze gatunki/krzyżówki, które mogą bez problemu rosnąć na oknie. I jak doświadczone osoby (np. Rob Cantley) twierdzą, że poszczególne dzbaneczniki wymagają dużej wilgotności to ja uważam, że tak jest. Więc jeżeli już formuujesz jakąś teze to najpierw to dokładnie przemyśl. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 choc nie znamsie na dzbankach - mam tylko ventrate- nie trzymano by ich w terrariach/szklarniach gdyby wysoka wilgotnosc byla zbedna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mangusta Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 Moje dzbanki całe lato i część jesieni stały w ogródku, potem zamieszkały na biurku przy wschodnim oknie. Nie doswietlam, czasem spryskuje destylką, podlewam do podstawek -> rosną jak szalone, choć teraz, jesienią (zimą? dzis było poniżej zera...) nieco wolniej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 4 Grudnia 2006 Share Napisano 4 Grudnia 2006 ja dostane za niedlugo moje dzbaneczniki wiec sprobuje dostosowac warunki do tego co pisze wiekszosc:D / tylko musze zakupis spryskiwacz:) mmmmmmmmmm znow strata kasy:D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość indor Napisano 26 Grudnia 2006 Share Napisano 26 Grudnia 2006 Czy miejsce dla dzbanecznika powinno być stałe, czy można np. w dzień dawać na parapet a w nocy do akwarium, czy to mu nie zaszkodzi?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 27 Grudnia 2006 Share Napisano 27 Grudnia 2006 Nie polecam takich przeprowadzek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 19 Stycznia 2008 Share Napisano 19 Stycznia 2008 mój stoi w akwa i ma żarówkę [wiem zła będę miał większe akwa i świetlówkę] i jest spryskiwany kilka razy dziennie a latem stoi na północnym parapecie [czy teraz się zmieści nie wiem]i był przykrywany foliowym kapturem pryskany kilka razy dziennie i miał ze 1,5 cm wody w podstawce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 19 Stycznia 2008 Share Napisano 19 Stycznia 2008 mój stoi w akwa i ma żarówkę [wiem zła będę miał większe akwa i świetlówkę] i jest spryskiwany kilka razy dziennie a latem stoi na północnym parapecie [czy teraz się zmieści nie wiem]i był przykrywany foliowym kapturem pryskany kilka razy dziennie i miał ze 1,5 cm wody w podstawce Oj to raczej nie wygląda dobrze.... nie powinien mieć wody w podstawce to po pierwsze, po drugie jak już na parapecie to wschodnim lub zachodnim a nie północnym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 20 Stycznia 2008 Share Napisano 20 Stycznia 2008 A czy tymczasowo terrarium może zastąpić coś takiego ? Dzbanecznik ‘Hookeriana’ na razie jeden ale zamierzam kupić więcej ;], to ten pod tym foliowym czymś . Higrometru nie posiadam ale widać na foli kropelki wody, więc chyba jest tam duża wilgotność, nie podlewam go gdyż za każdym razem gdy otworzę "kapsułę", ziemia jest wilgotna. Kupiłem go jakieś 2 - 1,5 tygodnia temu, stoi w rozwoju. Czy jest to normalne ?? codzienne nad wszystkimi owadożererami świeci żarówka energooszczędna 24W/125W o kolorze barwy 6500 K . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 20 Stycznia 2008 Share Napisano 20 Stycznia 2008 Oj to raczej nie wygląda dobrze.... nie powinien mieć wody w podstawce to po pierwsze, po drugie jak już na parapecie to wschodnim lub zachodnim a nie północnym. wiem niedługo będzie nowe wielkie akwa[bardziej na paludarium] i tam będzie świetlówka a co do wody to podlewałem tyle żeby co pół godziny nie latać do domu i na dwór i teraz to tak wygląda [na razie] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi