Skocz do zawartości

Relacja Z Zimowania

neo_constantine

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Uperzedzająć wszelkie tematy dotyczące zimowania niektórych rośłin owadożernych postanowiłem załżyć temat w którym mam nadzieje wszelkie wątpliwości i pytania dotyczące zimowania zostaną rozwiane.

Zatem omówię w jaki sposób przygotowałem swoje kapturnice, muchołówki, tłustosze i rosiczki do okresu spoczynku.

Długo myślałem w jaki sposób zapezpieczyć rośliny przed niskimi temperaturami z którymi muszę się liczyć w altance na działce rekreacyjnej. W poszukiwaniu pomysłów pojechałem 2 tygodnie temu do marketu ogrodniczego BRICO MARCHE.

Tam zrodził się pomysł:

-OTULINA OGRODOWA

post-156-1162645057.jpg

Za jej pomocą obwinełem doniczkę wraz z rośliną pozostawiając spód doniczki odsłoniętym. Zrobiłem to w razie ewentualnego podlewania...

Fotografia przedstawia część roślin które zostały już odpowiendio przygotowanie do spoczynku:

post-156-1162645126.jpg

Jak już wcześniej wspomniałem miejscem gdzie moje rośłiny przedją okres spoczynku jest altanka na działce rekreacyjnej.

Panuje w niej niezbyt wysoka temperatura sięgająca około 7-10 stopni. Otulina stanowi dodatkowe zabezpieczenie przed ewentualnymi spadkami temperatury poniżej 0*C.

Istnieją spekulacje co do roli światła podczas zimowania

na stronie OWADOŻERNE.PL czytamy:

"w przypadku niektórych gatunków - być od niego[(światła)] zupełnie odcięte (muchołówkę, kapturnice i rosiczki (...)"

Jestem zwolennikiem tej metody bo z podobnymi opiniami spotykałem się na forach anglojęzycznych roślin owadożernych.

Mam nadzieję że rośliny przedją okres spoczynku bez problemu.

Następna relacja z zimowania koło stycznia, przedstawię w niej stan rośłin.

Kosztorys:

-za 200m OTULINY zapłaciłęm 45zł.

-widok roślin zawijanych w otulinę - BEZCZENNY

Są rzeczy których kupić nie można, za wszystkie inne zapłacisz kartą płatniczą :P

Pozdrawiam

-Neo-Constantine

Odnośnik do odpowiedzi

siema neo,

szczerze ci powiem ze czekalem na ta relacje, mysle ze mozesz ja dac do F.A.Q :)

ta otulina i tak przepuscila by troche slonca jakby padalo na rosliny :-) ja swoje bede zimowal na strychu albo u babki w altance na dzialce, tego wlasnie jeszcze nie wiem ;) ale moze tez zdam jakas relacje

Odnośnik do odpowiedzi

A to moja relacja z zimowania. W chwili obecnej roślinki trzymam w lodówce, ale w momencie, kiedy dorobię sobie klucz do garażu to tam wylądują. Tłustosze będę zimować na parpecie, bo one potrzebują światła.

hpim2146wz7.th.jpg hpim2147ra4.th.jpg hpim2149dv0.th.jpg

Odnośnik do odpowiedzi