Igor Napisano 5 Listopada 2006 Share Napisano 5 Listopada 2006 Mam pytanko i prośbę o szybkie odpowiedzi gdyż od tego może zależeć żywot roślinki. Sprawa jest następująca: Zaczęła mi gnic bulwa muchołówki przez co padaja liście-dokładniej mówiąc czernieją. No i tu jest moje pytanie, czy da się usunąć zgnilizne i uratować roślinę?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 5 Listopada 2006 Share Napisano 5 Listopada 2006 Wykopałeś bulwę i zauważyłeś, że gnije? nigdy nie miałem takiej sytuacji, może spróbuj odciąc tą zgniłą część i reszte wsadzić w torf. Może się przyjmie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 Niestety miałem podobną sytuację jakiś czas temu, gdu byłem tu nowy Roślinka po prosatu umarła... nie udało mi się uratować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigreg Napisano 8 Listopada 2006 Share Napisano 8 Listopada 2006 Witam, Bulwa to "centrum zarzadzania" calej rosliny, jesli gnije to przygotowalbym sie na najgorsze. Nie wiem co moze byc przyczyna, moze przelanie ? Probowalbym uratowac chociaz czesc rosliny. Wiele mucholowek w tym moje ma tendencje do latwego czesto nawet samodzielnego dzielenia bulwy. Wyjmij rosline z podloza, obejrzyj bulwe, przyjmij ze to co zgnilo jest juz do wyrzucenia i sprobuj tak podzielic bulwe zeby odzyskac zdrowe fragmenty. Im wieksze zdrowe fragmenty bulwy oddzielisz tym silniejsza bedzie nowa roslina i tym wieksze szanse ze przezyje ta operacje. Grzesiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 8 Listopada 2006 Share Napisano 8 Listopada 2006 Przemyj ją wodą destylowaną, sprawdź czy są zdrowe części tak jak napisał sigreg i oddziel je. Możesz spróbować odciąć gnijącą część... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor Napisano 11 Listopada 2006 Autor Share Napisano 11 Listopada 2006 Niestety roślinka prawie umarla nic nie pomoze usunięcie zgniłych fragmentów bo zgniła jest prawie cała bulwa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi