Skocz do zawartości

[GNIJACA BULWA] - da się uratować?

Igor

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko i prośbę o szybkie odpowiedzi gdyż od tego może zależeć żywot roślinki. Sprawa jest następująca: Zaczęła mi gnic bulwa muchołówki przez co padaja liście-dokładniej mówiąc czernieją. No i tu jest moje pytanie, czy da się usunąć zgnilizne i uratować roślinę??

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Bulwa to "centrum zarzadzania" calej rosliny, jesli gnije to przygotowalbym sie na najgorsze. Nie wiem co moze byc przyczyna, moze przelanie ? Probowalbym uratowac chociaz czesc rosliny. Wiele mucholowek w tym moje ma tendencje do latwego czesto nawet samodzielnego dzielenia bulwy. Wyjmij rosline z podloza, obejrzyj bulwe, przyjmij ze to co zgnilo jest juz do wyrzucenia i sprobuj tak podzielic bulwe zeby odzyskac zdrowe fragmenty. Im wieksze zdrowe fragmenty bulwy oddzielisz tym silniejsza bedzie nowa roslina i tym wieksze szanse ze przezyje ta operacje.

Grzesiek

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.