dies Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 Jak długo są ważne nasiona rosiczek? szczególnie chodzi o d.spatulata. Przejrzałem forum, ale nikt nigdy nie poruszył tego tematu. Wiem, że nasiona niektórych roślin są ważne nawet 100 lat, np kaktusy, a niektorych tylko rok np większość warzyw. Pytam dlatego, bo własnie skończyła mi kwitnać własnie ww rosiczka a chciałem poczekać do wiosny z wysiewem nasion. Pozdrawiam, proszę o odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moori Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 O ile dobrze pamiętam to okres ten wynosi 5 miesięcy (przynajmniej w banku nasion tak określa sie nasiona świeże)oczywiście zakładając, że przechowujemy nasionka w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 W wyżej wymienionych warunkach spokojnie dotrzymają wiosny, a nawet i kolejnej jesieni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 O ile dobrze pamiętam to okres ten wynosi 5 miesięcy (przynajmniej w banku nasion tak określa sie nasiona świeże) N trochę niezbyt uważnie zapoznałeś się z zasadami banku. Maksymalnie 5 mies mogą mieć nasiona przesyłane do banku, potem w banku leża jeszcze ok 10 mies. Cytat z banku: Nasiona przeterminowane to te, u których od daty zbioru minęło odpowiednio: rosiczki - 15 miesięcy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moori Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 mea culpa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi