BugKiller Napisano 9 Listopada 2006 Share Napisano 9 Listopada 2006 Z racji tego, że mam jeden okaz DCT na wymarciu z niewiadomo jakiego powodu, to postanowiłem ją dobić (albo i nie) używając nawozu. Będę tutaj codziennie umieszczał zdjęcia z tego eksperymentu. Oświetlenie rośliny to: 1. Świetlówka Energooszczedna POLUX 24W 6400K 2. Świetlówka Philips Aquaell 8W Start eksperymentu 9.11.2006 Godzina 19.31 Temperatura powietrza 21"C Wilgotność powietrza: 64% Dawka nawozu dla dracen wymieszana z wodą destylowaną w stosunku 1:2 ( łącznie 300ml), nalana do podstawki. Zdjęcie: http://img506.imageshack.us/img506/5347/obraz035xe6.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 9 Listopada 2006 Share Napisano 9 Listopada 2006 Ta rosiczka wcale nie jest na skraju śmierci, z tego co widze to jest przesuszona i ma za mało światła... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BugKiller Napisano 9 Listopada 2006 Autor Share Napisano 9 Listopada 2006 Ma za mało światła?? 8| COś ty, ona jest nafaszeropwana światłem, a przesusozan nie jest, przy przesadzaniu na wierzchu porobiły mi się takie grudy, które nie mają większej styczności z podłożem wilgotnym, głębiej torf jest mokry :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 9 Listopada 2006 Share Napisano 9 Listopada 2006 Gdyby była nafaszerowana światłem to by ładnie wyglądała... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BugKiller Napisano 9 Listopada 2006 Autor Share Napisano 9 Listopada 2006 A jak wytłuamczysz to, ze inne rosiczki, które stoją wkoło niej, są pięknie wybarwione i mają duże krople i lepkie krople?? Wszytskie poza młodymi capensis all red (są wybarwione do połowy, ale krople duże i lepkie) i właśnie tą Capensis typical. Ona pada bez powodu i to bardzo szybko, w 2 tygodnie zgniło jej ponad 15 liści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shapi Napisano 9 Listopada 2006 Share Napisano 9 Listopada 2006 nic nie pada bez powodu... powód musi być ale ty go nie znasz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BugKiller Napisano 9 Listopada 2006 Autor Share Napisano 9 Listopada 2006 No racja, ale jakoś po wielu założonych przez mnie tematach in apisanych postach na ten temat nikt nie umie mi pomóc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 21 Listopada 2006 Share Napisano 21 Listopada 2006 BugKiller, jak tam Twoja capensis? Dobiłeś ją tym nawozem, czy udało Ci się ją jakoś odratować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BugKiller Napisano 21 Listopada 2006 Autor Share Napisano 21 Listopada 2006 Pożyła sobie jeszcze z 2-3 dni, usychały jej pokolei liście, aż i sam korzeń usechł. Nie wiem czy z powodu nawozy czy był to "ciąg dalszy" jej nie dołężności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC Pigmejka Napisano 21 Listopada 2006 Share Napisano 21 Listopada 2006 Ma (miała) za mało światła, to widać od razu. Może oświetlenie było, ale zapewne w zbyt duzej odległości od rośliny. Bo ona wygląda jakby w ogóle nie była doświetlona. Mort miał rację. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saddam Napisano 22 Listopada 2006 Share Napisano 22 Listopada 2006 No właśnie...java script:emoticon('', 'smid_6') Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BugKiller Napisano 25 Listopada 2006 Autor Share Napisano 25 Listopada 2006 Wiem, że stary dość temat ale właśnie do niego się doczytałem. Pigmejka omg jesus chriest itd. itp. Roślina była trzymana dokładnie tak: 8W Philips Aquarelle ok. 6cm od rośliny, 24W POLUX 6400K ok. 15cm od rośliny, Exoterra Day-Glo 40W, ok. 15cm od rośliny. Dość małe (rozmiar S według nepenti) DC all red rosły ładnie i były ślicznie czerwono wybarwione po miesiącu od kiedy je dostałem z nepenti chociaż były mniejsze i miały mniejszą powierzchnie pochłaniania światła. Ale ok..... PS. Do czasu kiedybyło mocne letnie słońce rośłina była trzymana od rana do ok. 12 pod sztucznym światłem a od 12 do ok. 19-20 pod mocnym słońcem na parapecie balkonu i światło nie przechodizło nawet przez szybe bo było bezpośrednie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi