Skocz do zawartości

Sprawozdanie Z Eksperymentu

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego, że mam jeden okaz DCT na wymarciu z niewiadomo jakiego powodu, to postanowiłem ją dobić (albo i nie) używając nawozu. Będę tutaj codziennie umieszczał zdjęcia z tego eksperymentu.

Oświetlenie rośliny to:

1. Świetlówka Energooszczedna POLUX 24W 6400K

2. Świetlówka Philips Aquaell 8W

Start eksperymentu 9.11.2006

Godzina 19.31

Temperatura powietrza 21"C

Wilgotność powietrza: 64%

Dawka nawozu dla dracen wymieszana z wodą destylowaną w stosunku 1:2 ( łącznie 300ml), nalana do podstawki.

Zdjęcie: http://img506.imageshack.us/img506/5347/obraz035xe6.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ma za mało światła?? 8| COś ty, ona jest nafaszeropwana światłem, a przesusozan nie jest, przy przesadzaniu na wierzchu porobiły mi się takie grudy, które nie mają większej styczności z podłożem wilgotnym, głębiej torf jest mokry :/

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wytłuamczysz to, ze inne rosiczki, które stoją wkoło niej, są pięknie wybarwione i mają duże krople i lepkie krople?? Wszytskie poza młodymi capensis all red (są wybarwione do połowy, ale krople duże i lepkie) i właśnie tą Capensis typical. Ona pada bez powodu i to bardzo szybko, w 2 tygodnie zgniło jej ponad 15 liści.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Wiem, że stary dość temat ale właśnie do niego się doczytałem.

Pigmejka omg jesus chriest itd. itp. Roślina była trzymana dokładnie tak: 8W Philips Aquarelle ok. 6cm od rośliny, 24W POLUX 6400K ok. 15cm od rośliny, Exoterra Day-Glo 40W, ok. 15cm od rośliny. Dość małe (rozmiar S według nepenti) DC all red rosły ładnie i były ślicznie czerwono wybarwione po miesiącu od kiedy je dostałem z nepenti chociaż były mniejsze i miały mniejszą powierzchnie pochłaniania światła. Ale ok.....

PS. Do czasu kiedybyło mocne letnie słońce rośłina była trzymana od rana do ok. 12 pod sztucznym światłem a od 12 do ok. 19-20 pod mocnym słońcem na parapecie balkonu i światło nie przechodizło nawet przez szybe bo było bezpośrednie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.