neo_constantine Napisano 11 Listopada 2006 Share Napisano 11 Listopada 2006 Witam Ku mojemu zdziwieniu mój tłustosz Aphrodite wypuszcza pęd kwiatowy. Dziwne bo już rosną mu zimowe liście bez substancji trawiących, a liście zaczynają tworzyć ładną zimową rozetkę. CZy dać zakwitność mojemu tłustoszowi w okresie zimowania ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BugKiller Napisano 11 Listopada 2006 Share Napisano 11 Listopada 2006 Lepiej usuń pęd kwiatowy, kwitnięcie podczas zimowania może zaburzyć ten proces u rośliny i roślina ani nie zazimuje dobrze, ani dobrze nie zakwitnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 11 Listopada 2006 Share Napisano 11 Listopada 2006 mi w zeszłym roku na początku zimowania zakwitły P. x 'Weser", kwitły jak szalone z jednej rośliny wychodziło nawet do 3 pędów, a rośliny super przezimowały i nic im to nie zaszkodziło. W tym roku tydzień po przeniesieniu tłustoszy na miejsce zimowania, sytuacja zaczeła się powtarzać i już widzę 4 na 3 tłustoszach. Tak jak w zeszłym roku nie zamieżam ich usuwać, ale w tym roku je dodatkowo pozapylam, by uzyskać nasiona Dodam że moje tłustosze też zaczeły twożyć zimowe rozety Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 11 Listopada 2006 Share Napisano 11 Listopada 2006 ja bym zostawił pęd moje tłostoszki już też raczej zaczynają listki bez cieczy wypuszczać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riv Napisano 13 Listopada 2006 Share Napisano 13 Listopada 2006 Mój tłustosz podzielił sie na 3 i teraz każdy z nich puszcza pęd kwiatowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 14 Listopada 2006 Share Napisano 14 Listopada 2006 Tak, to normalne u tlustoszy, ostatni moment w roku by sie nacieszyc kwiatami Oczywiscie nie nalezy wycinac. Nie wszystkie kwitna z zimowych rozet, ale jest sporo takich tlustoszy. Ja pokrzyzowalem niedawno kilka kwiatow i ich nie opisalem. Teraz mam mix nasion ,bo mam dobra pamiec, ale krotka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi