skalpel Napisano 12 Listopada 2006 Share Napisano 12 Listopada 2006 Witam, roślinki owadożerne zakupiłem jakiś miesiąc temu w Nepenti. Powsadzalem kazda do oddzielnej doniczki, podlewam regularnie i postawilem na dwóch różnych oknach (południowym i północnym) żeby dostrzec różnice w tym jak się będą rozwijać. Te na południowym rosną troche szybciej jednak w każdej doniczce pojawił mi sie taki żółtawy osad, puch, przypomina to pleśń. :glare: Zamieszczam tutaj linki do zdjęć: http://img179.imageshack.us/img179/9633/img0702wx6.jpg http://img99.imageshack.us/img99/433/img0703cq1.jpg http://img99.imageshack.us/img99/2921/img0704dd5.jpg http://img173.imageshack.us/img173/5175/img0708on1.jpg Przy okazji jakby ktoś mógł mi dokładnie określić co to gatunki rosiczki i kapturnicy. Jednak najważniejsze żeby ta pleśń zniknęła. Co robić? Pomocy. Z góry dziękuję za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madziula20 Napisano 12 Listopada 2006 Share Napisano 12 Listopada 2006 po pierwsze w czym ty posadziłeś te roślinki?? po drugie...skoro zamawiałeś w nepenti...to powinieneś wiedzieć co... po trzecie...roślinki przesadzamy na wiosnę...nepenti daje wystarczające doniczki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel Napisano 12 Listopada 2006 Autor Share Napisano 12 Listopada 2006 po pierwsze w czym ty posadziłeś te roślinki?? po drugie...skoro zamawiałeś w nepenti...to powinieneś wiedzieć co... po trzecie...roślinki przesadzamy na wiosnę...nepenti daje wystarczające doniczki... Zgodnie z radą Pani sprzedającej wymieszałem piach i torf z przewagą torfu. Po drugie kupowałem w sklepie osobiście i nie pamiętam po prostu nazw gatunkowych. A skoro jesteś bardziej doświadczona mogłabyś po prostu mi doradzić. Roślinki przesadziłem zaraz po przywiezieniu ich do domu... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marta Napisano 12 Listopada 2006 Share Napisano 12 Listopada 2006 Wygląda mi to bardziej na wykwity soli + pleśń (jeśli już). A gatunki to Drosera capensis typical i Sarracenia purpurea. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel Napisano 12 Listopada 2006 Autor Share Napisano 12 Listopada 2006 Wygląda mi to bardziej na wykwity soli + pleśń (jeśli już). A gatunki to Drosera capensis typical i Sarracenia purpurea. Dziękuję. Z tego co poczytałem troche na forum wykwity soli nie działają negatywnie na roślinę a są spowodowane używanie wody kranowej także przerzucam się na przegotowaną i odstaną. Jeżeli to też nie pomoże będę kupować wodę w sklepie. Usunąłem wierzchnią warstwę z gleby (czyli te wykwity). Czy jest potrzeba użycia jeszcze czegoś przeciwgrzybicznego/przeciwpleśniowego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 12 Listopada 2006 Share Napisano 12 Listopada 2006 A ten "piach" to skąd zebrany? Piasek piaskowi nie równy... Piasek najlepiej tzw. "płukany" stosowany w budownictwie (nie żwir). Radzę dodatkowo go dodatkowo wypłukać i wyprażyć w piekarniku. Rośinki będą również dobrze rosły w samym torfie (bez dodatku piasku). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel Napisano 12 Listopada 2006 Autor Share Napisano 12 Listopada 2006 A ten "piach" to skąd zebrany? Piasek piaskowi nie równy... Piasek najlepiej tzw. "płukany" stosowany w budownictwie (nie żwir). Radzę dodatkowo go dodatkowo wypłukać i wyprażyć w piekarniku. Rośinki będą również dobrze rosły w samym torfie (bez dodatku piasku). Piach wzięty własnie z budowy. Poszedlem na budowe i poprosilem o troche piasku i dostalem Powiedzcie mi czy mam zastosowac cos przeciw pleśni czy czekać na dalszy rozwój wydarzeń ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madziula20 Napisano 12 Listopada 2006 Share Napisano 12 Listopada 2006 zgadzam się z marrom... moje roślinki rosną na torfie i rosną ładniutko...podlewam TYLKO wodą destylowaną... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 12 Listopada 2006 Share Napisano 12 Listopada 2006 Z tego co poczytałem troche na forum wykwity soli nie działają negatywnie na roślinę a są spowodowane używanie wody kranowej także przerzucam się na przegotowaną i odstaną. Jeżeli to też nie pomoże będę kupować wodę w sklepie. Same wykwity jako takie nie działają negatywnie, za to podlewanie wodą kranową - owszem. Czegoś tu nie rozumiem. Pani w Nepenti powiedziała Ci, że masz przesadzić rośliny, a nie powiedziała, czym je podlewać??? :glare: A tak w ogóle to co to jest za torf? Nie wygląda mi na mieszankę z Nepenti Wywal to zapleśniałe dziadostwo i przesadź je do porządnego podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rodzyn Napisano 12 Listopada 2006 Share Napisano 12 Listopada 2006 Ja swoje rośliny podlewam przegotowaną wodą i też ma wykwity soli :/ Ale teraz mi kwitną, więc źle nie mają Dodatkowo nabawiłem się pleśni nie usuwając starych liści rosiczki :/ Co począć? Proszę o pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 12 Listopada 2006 Share Napisano 12 Listopada 2006 Ja swoje rośliny podlewam przegotowaną wodą i też ma wykwity soli :/ Ale teraz mi kwitną, więc źle nie mają Dodatkowo nabawiłem się pleśni nie usuwając starych liści rosiczki :/ Co począć? Proszę o pomoc http://www.nepenti.pl/forum/index.php?showtopic=2669 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Listopada 2006 Share Napisano 12 Listopada 2006 A mnie to wygląda na grzyba. Raczej niemozliwe, by wykwity soli pojawiły się po miesiącu podlewania złą wodą, a pleśń ma zazwyczaj biało-zielono-szary kolor i raczej nie rozwija się tak punktowo. Jeśli twoje wygląda podobnie to jest to grzyb. rodzyn - ktoś tu niedawno na forum twierdził, że zapleśniałe schwytane owady nie szkodzą roślinkom, więc może twojej rosiczce też nic nie bedzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel Napisano 12 Listopada 2006 Autor Share Napisano 12 Listopada 2006 A mnie to wygląda na grzyba. Raczej niemozliwe, by wykwity soli pojawiły się po miesiącu podlewania złą wodą, a pleśń ma zazwyczaj biało-zielono-szary kolor i raczej nie rozwija się tak punktowo. Jeśli twoje wygląda podobnie to jest to grzyb. rodzyn - ktoś tu niedawno na forum twierdził, że zapleśniałe schwytane owady nie szkodzą roślinkom, więc może twojej rosiczce też nic nie bedzie. Wiesz ciężko ocenić mi czy to jest to samo, zdjęcia nie oddają tak dokładnie wszystkiego. Torf jest wzięty od nich z Nepenti, wymieszany z piaskiem budowlanym. Może w takim razie ktoś za załogi Nepenti sie wypowie co najlepiej z tym zrobić... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saddam Napisano 12 Listopada 2006 Share Napisano 12 Listopada 2006 A ja nic nie powiem, bo nie moge strony z fotami otworzyć:[ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel Napisano 12 Listopada 2006 Autor Share Napisano 12 Listopada 2006 A ja nic nie powiem, bo nie moge strony z fotami otworzyć:[ To jak możesz to odezwij sie na gg: 2005148 dam Ci foty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi