Skocz do zawartości

Sadzonka Z Liścia--> Nic Nie Wyrasta

Michallov

Rekomendowane odpowiedzi

Około 3-4 tygodnie temu odciołem z mojej D. capensis 4 liście i ułożyłem je na torfie. Cały czas doniczka stoji

w wodze, czasami ją spryskuje no i jest doświetlana z innymi roślinami przez 10 h dziennie.

Jeden z liści usechł, ale reszta trzyma się dobrze tylko, że nic z nich nie wyrasta. Ile jeszcze może potrwać znim pojawią się rośliny albo czy w ogóle jeszcze się pojawią?

Odnośnik do odpowiedzi

nalatwiejsza rosiczka do rozmnazania z liscia z jaka sie zetknalem jest d. adelae.

Wg mnie nie masz racji, gdyż najlepeij rozmnaża się d. binata :P Kładziesz listek i zaraz kilk anowych roślinek :D Choć d. adelae mam dużą i kilka małych sadzonek :)

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem najłatwiejsza do rozmnożenia jest D.adelae. Ale trzeba mieć szczęście aby wszystki rośliny przetrwały. U mnie z jednego liścia wyrastało po kilkadziesiąt roślin a czasem nawet wszystkie padały. Z tego co zauważyłem (w przypadku adeli), jeżeli się mała roślinka zaczerwieni to jest silna i raczej przetrwa.

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też walczę z petiolaris i na razie mizerne efekty. Czytałem np wypowiedzi hodowców, że rozmnażaja dr. caduca albo falconeri z liścia a mi paradoxa nie chce sięrozmnożyć. Próbowałem rozmnożyć paradoxe też z pędu kwiatowego i uzyskałem ciekawy, aczkolwiek denerwujący mnie efekt: mianowicie obcięty pęd kwiatowy wstawiłem do wody i po jakiś 3 tygodniach zauważyłem, że puścił bardzo krótki korzonek. No to ja go do mokrego torfu, lekko zagrzebałem ale pzrez 2 mies nic nie wypuścił. Wziąłem go wygrzebałem i patrze a ten korzonek ma już prawie 1 cm a żadnych liści puścić nie chce. Wykopałem go powtórnie ze 2 tygodnie temu i urósł jeszcze troche ale żadnego pędu nadziemnego nie widać. Wkurza mnie to, bo niby coś rośnie ale co mi po tym, korzonków hodował nie będę. Aha, całą operacjęzacząłem gdzieś w sierpniu. :angry2:

Odnośnik do odpowiedzi

graomogolensis sie ladnie rozmnazaja wegetatywnie ;) juz mam dwie mlode rosliny ale rosna okropnie wolno :(

maly OT: moja graomogolensis zaczela wypuszaczac coraz to krotsze liscie i nie wiem o co chodzi :( ma wilgotnosc na wysokim poziomie- zaparowane szyby temperatura w dzien 24C w nocy 18-20C wody 2 cm swieci na nia 2x 18W z 25 cm wysokosci a liscie coraz krotsze :( nawet meristocaulis rosna dobrze :( co wy na to ??

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.