Skocz do zawartości

Plaga!!

BugKiller

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba dostane depresji. Wczoraj skończyłem robić swoje terrarium (etap I, jeszcze bez luster i dodatkowego oświetlenia). Wczoraj również kurier przywiózł mi Dzbanecznika Ventricose i dorsere fillimorfis red. Wsadziłem wszytskie swoje roślinki, wszytsko było ok, po 4 gpodzinach wilgotność w terra wynosiła 75% przy włączonym wentylatorze, a 90% przy wyłączonym. Byłem szczęśliwy. Rosliny trzymały siuę świetnie (poza dzbanmecnizkiem, który się aklimatyzuje). Rano wstaje, miałem na 9.50 do skzoły. Oglądałem długo swoje rośliny, wyglądały pięknie. W czasie kioedy byłem w skzole do mojej siostry przyszła koleżanka z wyleczonym zanikiem mięśni i lekkim upośledzieniem mózgu. Przychodze ze skzoły, jak zawsze szybko do roślin, a tu patrze.... Wszystkie drosery czarne, pousychane liście, pognite łodygi, dzbanecznik wygląda całkiem nieźle pomijając to, że się aklimatyzuje i ma jakieś 2 listki uschnięte. Nawet fiullimorfis red zamiast sterczeć sobie jak wczoraj leżała na ziemii czarna. CO SIĘ STAŁO?! Rosliny nie wyglądają jeszcze tragicznie, może można je jeszcze odratować. Przecież po całej nocy w terra wyglądały pięknie, a tu nagle w 5 godzin zwiędły??!! Nie zmieniło się ani oświetlenie, ani wilgotność powietrza (porównuje warunki porzez całą noc, a te rano i popołudniu), nie ma szkodników, całe podłoże przeczesałem. Może sprawdza się przesąd o ludziach, którzy spojżeniem potrafią zabijać rośliny?? (mówi tu o koleżance siostry). Pomyslałem, że to może opary z silikonu sanitarnego i oczywiście wyjąłem je z terra do tej pory, i je wietrze wenmtylatorami i jest całe otworzone, wymieniłem rośliną wode w podstawkach i też nic. Pomóżcie, może ktoś z was się z taką plagą już spotkał??

Jeżeli te rosliny padną, to chyba zaczne hodować karaczany albo chrabąszcze bo nerwicy dostane.

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie, co dwie 10 latki mogły z nimi zrobić?? Conajwyżej mogły je popodcinać czy coś ale to by było widać. Myslałem, że może się nawozem bawiły bo leżał obok (ja go tam położyłem), ale butelka była prawie pełna tak jak ją zostawiułem, a na taką ilośc doniczek, żeby rośłiny w 1 godzine padły (były w domu godizne przede mną) musiałyby sporo tego nalać.

Odnośnik do odpowiedzi

Opcja nr 1 - tak jak pisze Abdel_k9

Opcja nr 2 - dziewczyny nalały czegoś dziwnego (może jakaś chemia kuchenna) albo nawet tego nawozu, butelkę uzupełniły wodą żeby była pełna i po sprawie. Nie miałeś ostatnio jakichś "zatargów" z siostrą?

Współczuję Ci BugKiller i trzymam kciuki za roślinki. Wyjmij je z tego akwa, jeśli nie pomoże, to opcja nr 2... :unsure:

Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny przesadzone, umyte w wodze destylowanej, korzenie dokłądnie opukane. tylko dzbanecznika, nasion i sadzonek malutkich nie rpzesadzałem (no bo jak moge nasiona lub takei drobniutkie sadzonki przesadzić??). Dzbanecnizka nie mogłem bop nie mam dla niego specjalengo podłoża jakie ma w tej chwili w doniczce. Dokładnie go opłukałem w destylce razem z pod myślę, ż estarczy. Oczywiście wszystkie rośłiny stoją teraz w innym pokoju niz terra.

PS. Nie pech tylko głupota i nie wiedza :P Coś jak Matrix xD

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Większość rosiczek uschła, chociaż był taki moment, że powolutku zaczynały rosnąć, ale potem te malutkie liście nagle zrobiły się czarne jakby już nie miały sił i uschneły im łodyżki. Dzbanecznikom, małym sadzonkom i nasionom nic nie jest (nasiona właśnie kiełkują pięknie :P) , kapturnice zimują w lodówce więc nie miały tego problemu. Z wszystkich rosiczek zostały mi już tylko 3-4 DCA i nie wiadomo jeszcze co z filimorfis red. Reszta DCA i Aliciae już leżą całe brązowe zgniłe od kilku dni . Mineły już prawie 2 tygodnie od tamtego zdarzenia, moge wstawić już rośliny spowrotem do terra??

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.