Yasca Napisano 23 Listopada 2006 Share Napisano 23 Listopada 2006 Maci jakiś pomysł co do zimowania w terrarium? Bo chciałbym wszystkie rośliny wkopać w torf razem i nie mam zamiaru potem tego przenosić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Listopada 2006 Share Napisano 23 Listopada 2006 Bierzesz pod uwagę to, że każdy rodzaj roślin potrzebuje trochę innej gleby i podlewania? Według mnie to głupi pomysł wkopywać wszystkie rośliny razem. A zimowanie - obniżyć temperaturę i nie doświetlać. Albo nie zimuj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasca Napisano 23 Listopada 2006 Autor Share Napisano 23 Listopada 2006 Bierzesz pod uwagę to, że każdy rodzaj roślin potrzebuje trochę innej gleby i podlewania? Według mnie to głupi pomysł wkopywać wszystkie rośliny razem. Wiem o tym. Mam tam zamiar dać gatunki zbliżone do siebie wymaganiami, ale niektóre z nich mogą wymagać zimowania. A chodzi mi o to, że nie mam gdzie zimować. W zimie temperatura w moim bloku to 20 *C, i nie miałbym jak roślin przechować zimą. A to że będą razem wkopane to przez względy estetyczne. A zawsze mogę też wkopać doniczki. Właśnie po to założyłem temat. Aby zapytać czy jest możliwość zimowania w terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Listopada 2006 Share Napisano 23 Listopada 2006 Możesz albo dobrać rosliny tak, by nie wymagały zimowania lub by wszystkie wymagały. W przypadku drugiego wariantu mógłbyś wkładać lód lub śnieg do terrarium co jakiś czas, a on obniżałby temperaturę, albo trzeba by wykombinować jakiś inny sposób obniżania temperatury. Nie rozumiem tu jednej rzeczy. Z tego co piszesz wynika, że chcesz trzymać w terarium gatunki wymagające i niewymagające zimowania, te wymagajace chcesz zimować w terarium. A co z tymi które nie potrzebują zimowania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasca Napisano 23 Listopada 2006 Autor Share Napisano 23 Listopada 2006 Nie rozumiem tu jednej rzeczy. Z tego co piszesz wynika, że chcesz trzymać w terarium gatunki wymagające i niewymagające zimowania, te wymagajace chcesz zimować w terarium. A co z tymi które nie potrzebują zimowania? Nie zrozumiałaś o co chodziło. Że nie jestem jeszcze do końca pewien jakie gatunki będę hodować, i ten tekst oznacza, że BYĆ MOŻE będę hodował gatunki wymagające zimowania. A nawet jak tak, to zawszew można wyciągnąć doniczki z tymi nie do zimowania i hodowac na parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Listopada 2006 Share Napisano 23 Listopada 2006 A nie prościej wyciągnąć doniczki z tymi co zimują i wstawić do lodówki jeśli na prawdę nie masz innej możliwości? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasca Napisano 23 Listopada 2006 Autor Share Napisano 23 Listopada 2006 A nie prościej wyciągnąć doniczki z tymi co zimują i wstawić do lodówki jeśli na prawdę nie masz innej możliwości? Tylko własnie nie wiem czy w lodowce nie zmarzną. Kilku osobom na forum zdechły po trzymaniu w lodówce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Listopada 2006 Share Napisano 23 Listopada 2006 Z tego co ja tu widzę bardzo dużo osób zimuje w lodówce z dobrym skutkiem. Możesz spróbować taki myk, że przezimujesz je jesienią albo wczesną wiosną na balkonie, albo coś w tym stylu. Może nie za dobry sposób ale zawsze coś. Chyba najprościej jednak by było dobrać gatunki tak, by nie wymagały zimowania, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że będzie Ci cięzko zrezygnować ze sztandarowych i najbardziej efektownie polujących owadożerów - muchołówek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasca Napisano 24 Listopada 2006 Autor Share Napisano 24 Listopada 2006 I właśnie o to mi chodzi - nie chcę rezygnować z niektórych ciekawych gatunków, dlatego szukam różnych innych możliwości zimowania... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BugKiller Napisano 24 Listopada 2006 Share Napisano 24 Listopada 2006 Ja tam zimuje moje kapturnice w lodówce na najniższej półce (2-5 stopni C), są tam już z ponad miesiąc i jest gites. Wyciągne je myśle, że w styczniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 25 Listopada 2006 Share Napisano 25 Listopada 2006 Przypomniał mi się jeszcze jeden sposób, który już gdzieś kiedyś pojawił się na forum, a mianowicie przylepienie folii do szyby i schowanie pod nią rośliny. Folia powinna być jak najbardziej szczelnie przymocowana, by izolowała przestrzeń pod nią od napływu ciepłego powietrza z pokoju. Od strony okna napływa rzecz jasna zimno. Działa najlepiej gdy ma się nieszczelne lub słabo izolujące okna. P.S. Kiedy mniej więcej planujesz zamawiać rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasca Napisano 26 Listopada 2006 Autor Share Napisano 26 Listopada 2006 P.S. Kiedy mniej więcej planujesz zamawiać rośliny? Około marca - kwietnia. Może ciut wcześniej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BugKiller Napisano 26 Listopada 2006 Share Napisano 26 Listopada 2006 Marzec to już rośliny będą przezimowane... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasca Napisano 26 Listopada 2006 Autor Share Napisano 26 Listopada 2006 Marzec to już rośliny będą przezimowane... Wiem. Ten temat jest po to aby sie przygotować na następną zimę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi