Cephalotus Napisano 30 Listopada 2006 Share Napisano 30 Listopada 2006 Hej wszystkim, ostatnio coś znowu wzięło mnie na tłustosze. Kiedyś trzymałem je w terrarium, ale z powodu zbyt małego światła były nieefektowne... Ale z tego co czytam na forum, to są osoby, które hodują je z sukcesem na parapecie. Z doświadczenia wiem, że nie wszystko jest takie hop-siup, stawiamy na parapecie i rośnie. Niektóre rośliny świetnie rosną na parapecie, w towarzystwie innych roślin, bez ruchów powietrza itp. Także mam dwa pytania do użytkowników: 1. Które gatunki w ogóle nadają się na parapet, a które raczej nie? 2. Jakie warunki trzeba im zapewnić typu zacienienie, inne rośliny, obszerna doniczka, krótki okres nasłonecznienia. Jeszcze tak dodam, że miałem P. 'Tina' i nie rosła mi na parapecie. Za to dałem ją do cioci i tam wręcz szaleje... Pojęcia nie wiem co może jej nie pasować. Stwierdziłem natomiast, że D. scorpiodes nie znosi ruchów powietrza i zastanawiam się czy tak samo jest u tego tłustosza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 30 Listopada 2006 Share Napisano 30 Listopada 2006 Ja mam Tine, Floriana, Wesera i Emarignata x weser i wszystko stoi na parapecie i rosną bardzo dobrze. Parapet oczywiście południowy. Wody im nie brakuje. Stoją cały czas w słońcu jak jest ono "na wierzchu" i jest im dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 1 Grudnia 2006 Share Napisano 1 Grudnia 2006 Ja posiadam sporo tłustoszy P. x 'Weser' i nie mam jak trzymać wszystkich w terrarium, co zmusza mnie do trzymania wielu roslin na parapecie(południowy). Zauważyłem, że tłustosze w terrarium jak i te na parapecie rosną mniej więcej w tym samym tempie, ale u tych w terrarium zauważyłem znacznie lepiej widoczną ciecz. Na parapecie trzymam również P. 'Tina' i też rośnie mi świetnie. Natomiast P. gracilis x moctezumae jak trzymałem na parapecie to bardzo spowolniła swój wzrost, po czym zdecydowałem się znaleść jej miejsce w terrarium co poskutkowało i roślina rośnie świetnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rico Napisano 16 Stycznia 2007 Share Napisano 16 Stycznia 2007 Ja mojego tłustosza trzymam na stoliku,oczywiście przy oknie południowym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 16 Stycznia 2007 Share Napisano 16 Stycznia 2007 Rico napisał: Ja mojego tłustosza trzymam na stoliku,oczywiście przy oknie południowym Jakiego? Jakie efekty? Prosze pisac mniej ogolnikowo, bo taki post nic nie wnosi do tematu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi