Skocz do zawartości

Które Gatunki Można Hodować Na Parapecie?

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim,

ostatnio coś znowu wzięło mnie na tłustosze. Kiedyś trzymałem je w terrarium, ale z powodu zbyt małego światła były nieefektowne... Ale z tego co czytam na forum, to są osoby, które hodują je z sukcesem na parapecie. Z doświadczenia wiem, że nie wszystko jest takie hop-siup, stawiamy na parapecie i rośnie. Niektóre rośliny świetnie rosną na parapecie, w towarzystwie innych roślin, bez ruchów powietrza itp.

Także mam dwa pytania do użytkowników:

1. Które gatunki w ogóle nadają się na parapet, a które raczej nie?

2. Jakie warunki trzeba im zapewnić typu zacienienie, inne rośliny, obszerna doniczka, krótki okres nasłonecznienia.

Jeszcze tak dodam, że miałem P. 'Tina' i nie rosła mi na parapecie. Za to dałem ją do cioci i tam wręcz szaleje... Pojęcia nie wiem co może jej nie pasować. Stwierdziłem natomiast, że D. scorpiodes nie znosi ruchów powietrza i zastanawiam się czy tak samo jest u tego tłustosza.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Tine, Floriana, Wesera i Emarignata x weser i wszystko stoi na parapecie i rosną bardzo dobrze. Parapet oczywiście południowy. Wody im nie brakuje. Stoją cały czas w słońcu jak jest ono "na wierzchu" i jest im dobrze.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam sporo tłustoszy P. x 'Weser' i nie mam jak trzymać wszystkich w terrarium, co zmusza mnie do trzymania wielu roslin na parapecie(południowy). Zauważyłem, że tłustosze w terrarium jak i te na parapecie rosną mniej więcej w tym samym tempie, ale u tych w terrarium zauważyłem znacznie lepiej widoczną ciecz. Na parapecie trzymam również P. 'Tina' i też rośnie mi świetnie. Natomiast P. gracilis x moctezumae jak trzymałem na parapecie to bardzo spowolniła swój wzrost, po czym zdecydowałem się znaleść jej miejsce w terrarium co poskutkowało i roślina rośnie świetnie :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.