Skocz do zawartości

Kilka Zdjęć.

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcia kilku moich roslin. Z góry sorry za jakość (i wielkość też - przeoczyłem) - nie jestem fotografem ani nie mam dobrego sprzętu.

Drosera capensis 'alba' (wygrana w nepenti)

2a0a5454538e38d7m.jpg

Drosera pulchella x nitidula i cummunis

bb67ea569ddb3dcem.jpg55d746411178832em.jpg05aaae4b7ba196c4m.jpgf453de0bbfd28d37m.jpg

Drosera spatulata 'Beenak'

df8b8e7b0b554debm.jpg3309e1279e9bb695m.jpg

+ palacea ssp. roseana

3836a84903333752m.jpg

Utricularia alpina

0b7f25bc0bbbeadam.jpg

Utricularia sandersonii i praelonga

ac9bfbbaaf0dd97am.jpg

Więcej zdjęć na wiosnę.

Edytowane przez Phantom
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ładne roślinki :) Najbardziej podobają mi się pływcze i radzę wyrwać ten mech, ponieważ zarośnie Ci doniczke i weliminuje pływacza. Alpina ładny, mi też na razie rośnie - lecz dziwnie rośnie :)

Powodzenia w hodowli

Poll

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Alpina na wiosnę prawie zakwitł, ale atak pleśni go powstrzymał (a pęd był naprawdę duży). Mech jest fabryczny (od nepenti) i sęk w tym, że w ogóle nie rośnie. A jak zacznie to oczywiście usunę nadmiar (trochę zostawię bo jakoś tak głupio bez niego).

PS. Czego chcesz od swojej alpiny? Dla mnie wszystko jest ok. To, że liście mają różne kształty i rozmiary nic nie znaczy (póki rosną i się nie deformują). Zamiast się zamartwiać wyczekuj wiosny.

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie zapakowane były pierwszorzędnie (kupiłem też oreophilę - ponoć najrzadszą sarracenię). Mchu było tak dużo, że pookrywałem nim wszystkie moje muchołówki i kapturnice (żeby bulwy się nie wychłodziły stojąc na balkonie). Swoją drogą nie wiem co ludzie widzą w tych szczerbatych odmianach muchołówek.

Odnośnik do odpowiedzi

Mi on trochę przypomina nasz torfowiec (znalazłem pare igieł, raczej sosnowych), trochę rozmoknięty, zbierany raczej z torfowiska niż z lasu bo ten leśny jest twardszy. Mech z nepenti jest inny, mniejszy i delikatniejszy, z podłoża (torfu sphagnowego). Ale zawsze mogę się mylić.

Odnośnik do odpowiedzi

Tu cię nieco zmartwię. Ten mech nie rosnie, po prostu leży na torfie i w każdej chwili można go zdjąć. A brania mchu z ogródka ne polecam bo jest tam mnóstwo nieprzyjaźnie nastawionych żyjątek, które trzeba usunąć a ja za bardzo nie wiem jak to zrobić bez szkody dla samego mchu. Najlepiej znajdź na allegro osobę, która sprzedała mi tą Akai Ryu (aukcja wciąż trwa - może sam się szarpniesz...) i osobiście o wszystko wypytaj.

Odnośnik do odpowiedzi

Zbliżenie kwiatów U. sandersonii / "kwitnący" (?) mech u U. alpina (jakiś inny rodzaj mchu niż w sandersonii).

7c51e4b25e0d0c51m.jpg0ff9a0b439bc673bm.jpg

PS. A tak wyglądało wtorkowe popołudnie i wieczór w Białymstoku (zdjęcia z telefonu + ciemność = marna jakość).

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.