Heimdall Napisano 17 Grudnia 2006 Share Napisano 17 Grudnia 2006 Ładne roślinki Ja też na wiosnę muszę porobić fotki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 22 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2006 (edytowane) Pływacz oszalał. Kwitnie w środku zimy, bez dodatkowego światła. I drugie zdjęcie jak kwiat się rozwinął. I trzecie - lepsze jakościowo. Edytowane 14 Czerwca 2009 przez Phantom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 23 Grudnia 2006 Share Napisano 23 Grudnia 2006 Co do mchu to torfowiec to osobny gatunek raczej wątpie żeby wyrósł sam z siebie w doniczce Jest jednym z najlepszych podłoży do naszych roślinek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 11 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2007 (edytowane) Mała aktualizacja. Wystarczyło parę słonecznych dni by pływacze ogarnęło kwitnące szaleństwo. U. tricolor (niestety bez) i U. subulata z mnóstwem pędów kwiatowych. Kwiaty niestety klejstogamiczne, otworzył się tylko pierwszy na najwyższym pędzie (wytrwał kilka dni). Jak widać U. praelonga też sobie nieźle poczyna. W tej jednej doniczce rosną: U. sandersonii, U. praelonga, bliżej niezidentyfikowany pływacz (niedawno przelazł od U. longifolia gdzie zwykle rośnie), D. scorpioides, D. pulchella x nitidula i D. palacea ssp. roseana. Niezły zbiór. Edytowane 14 Czerwca 2009 przez Phantom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 25 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2007 (edytowane) Kwitnie praelonga. PS. W tle widać budzącą się przyrodę na Podlasiu (już prawie maj, czas najwyższy). Edytowane 14 Czerwca 2009 przez Phantom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek_91 Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Przepiękne rośliny. Gratuluje wyhodowania tak cudownych pływaczy . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mid85 Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Podpisuje się pod postem Witkad91 B) 1sza klasa Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 26 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Dzięki. Wierzcie lub nie ale one rosną na parapecie bez żadnego akwarium i innych cudów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 kurcze moj praelonga niedosc ze nie kwitnie to rosnie kiepsko podczas gdy inne szaleja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2007 (edytowane) Praelonga szaleje!!! A tu zapowiedź czegoś specjalnego. Chyba nikomu nie muszę przedstawiać. Edytowane 14 Czerwca 2009 przez Phantom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2009 (edytowane) Chwilę mnie tu nie było i trochę się "układy" pozmieniały. Kilka zdjęć tego, co mam teraz: P. cyclosecta P. laueana (nie chce rosnąć ) 'Samoodtwarzająca' się populacja D. spatulata D. scorpioides, dwuletnia i tegoroczne, usunąłem stary mech, młode wyrosły w miejscu gdzie go nie było "Burdelik" Tutaj rośnie większość moich rosiczek i pływaczy Widać roślinę główną - wielką, starą scorpioides, prawdopodobnie pozostawione gemmae wykiełkowały i teraz jest kilka pędów na jednej roślinie. Jest tam też między innymi sporo capensis, pulchella X nitidula Widać charakterystyczne "wąsy" U. praelonga, niektóre to liście, a inne to kwiatostany podążające ku niebu: A te krótsze to np. kwiatostany U. blanchetii 'pink flower', która opanowała doniczkę A jeden ze wspomnianych pędów kwiatowych postanowił wybić się akurat pod D. scorpioides Na koniec rarytasik. Dwa zdjęcia U. alpina, jedno bardziej 'artystyczne', drugie to kwiat w dłoni. Dzisiaj to by było na tyle, mam nadzieję, że się podobają Edytowane 14 Czerwca 2009 przez Phantom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emiliano Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 te pomieszane w jednej doniczce pływacze z czasem się zwalczać zaczną miedzy sobą i te z mniejszymi listkami mogą ci wyginąć. czy mógłbym mi napisać na pw jakie warunki zapewniasz U.alpinie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 czy dobrze widze za P. laueana otoczony przez wykwity soli?? dlatego pewnie nie rosnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2009 (edytowane) Wiem, oba już 'pozbyły się' U. sandersonii. Póki co dość szczelnie zasiedliły doniczkę i nie widać konkurencji bo praelonga ma długie liście, a blanchetii nie dłuższe jak 5mm. Napiszę tutaj. Warunki "zwyczajne" - podlewam z góry, zimą trochę mniej (aby podstawka przeschła) i chłodniej, a wiosną słońce robi swoje i budzi ją z zimowego letargu (pojawia się pęd kwiatowy). Wtedy wiem że trzeba zacząć traktować ją "po letniemu". I uważać na ten pęd bo zdarzyła się u mnie pleśń, a ostatnio jeden (bo w sumie były dwa) sterczał dużo za doniczkę i wysechł (za mała wilgotność czy jak?). Nie wiem skąd to się wzięło, wszystkie rośliny, i to od zawsze podlewam tylko wodą demineralizowaną, podłoże u U. alpina wygląda jeszcze gorzej. Edytowane 11 Czerwca 2009 przez Phantom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 < No no, ładną masz tą D. scorpioides > Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi