Skocz do zawartości

Kilka Zdjęć.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 3 months later...

Mała aktualizacja. Wystarczyło parę słonecznych dni by pływacze ogarnęło kwitnące szaleństwo.

U. tricolor (niestety bez) i U. subulata z mnóstwem pędów kwiatowych. Kwiaty niestety klejstogamiczne, otworzył się tylko pierwszy na najwyższym pędzie (wytrwał kilka dni).

2637e80e5bfaea5em.jpg6eeeb8346c326e68m.jpg

Jak widać U. praelonga też sobie nieźle poczyna.

7dde76aa95db9022m.jpg

W tej jednej doniczce rosną: U. sandersonii, U. praelonga, bliżej niezidentyfikowany pływacz (niedawno przelazł od U. longifolia gdzie zwykle rośnie), D. scorpioides, D. pulchella x nitidula i D. palacea ssp. roseana. Niezły zbiór.

22e12db737d9c916m.jpg

Edytowane przez Phantom
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 2 years later...

Chwilę mnie tu nie było i trochę się "układy" pozmieniały. Kilka zdjęć tego, co mam teraz:

P. cyclosecta

e82e1ff7f780a9c1m.jpg

P. laueana (nie chce rosnąć :( )

de1e476b5ad334ebm.jpg

'Samoodtwarzająca' się populacja D. spatulata ;)

23c58870aec0f0c2m.jpg

D. scorpioides, dwuletnia i tegoroczne, usunąłem stary mech, młode wyrosły w miejscu gdzie go nie było

f316b2ff9e27135fm.jpg

"Burdelik" lol2 Tutaj rośnie większość moich rosiczek i pływaczy :) Widać roślinę główną - wielką, starą scorpioides, prawdopodobnie pozostawione gemmae wykiełkowały i teraz jest kilka pędów na jednej roślinie.

4bbb01caaf5c7ad8m.jpg

Jest tam też między innymi sporo capensis, pulchella X nitidula

6279e89106df590cm.jpg

Widać charakterystyczne "wąsy" U. praelonga, niektóre to liście, a inne to kwiatostany podążające ku niebu:

23f6ac545b690f22m.jpg

A te krótsze to np. kwiatostany U. blanchetii 'pink flower', która opanowała doniczkę

dc5b4e86e6bd8606m.jpg

A jeden ze wspomnianych pędów kwiatowych postanowił wybić się akurat pod D. scorpioides

f1b06cb8913e86aam.jpg

Na koniec rarytasik. Dwa zdjęcia U. alpina, jedno bardziej 'artystyczne', drugie to kwiat w dłoni.

679c8cb43b689ab8m.jpg86638b64225c2680m.jpg

Dzisiaj to by było na tyle, mam nadzieję, że się podobają ;)

Edytowane przez Phantom
Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, oba już 'pozbyły się' U. sandersonii. Póki co dość szczelnie zasiedliły doniczkę i nie widać konkurencji bo praelonga ma długie liście, a blanchetii nie dłuższe jak 5mm.

Napiszę tutaj. Warunki "zwyczajne" - podlewam z góry, zimą trochę mniej (aby podstawka przeschła) i chłodniej, a wiosną słońce robi swoje i budzi ją z zimowego letargu (pojawia się pęd kwiatowy). Wtedy wiem że trzeba zacząć traktować ją "po letniemu". I uważać na ten pęd bo zdarzyła się u mnie pleśń, a ostatnio jeden (bo w sumie były dwa) sterczał dużo za doniczkę i wysechł (za mała wilgotność czy jak?).

Nie wiem skąd to się wzięło, wszystkie rośliny, i to od zawsze podlewam tylko wodą demineralizowaną, podłoże u U. alpina wygląda jeszcze gorzej.

Edytowane przez Phantom
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.