Phantom Napisano 30 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Muchołówka z poprzedniego posta wygląda obecnie tak: Jestem bardzo leniwy i nie chce mi się jej rozsadzać A tymczasem u lekko oparzonego 'Gianta': Rośnie sobie maluszek Ma ktoś pomysł skąd się on tam wziął? Nic nie wysiewałem, nic nie kwitło a tu taka niespodzianka. PS. Zbliżenie maluszka zrobione telefonem. Moje stadko kapturnic (flava i leucophylla) miało wczoraj nietypowego gościa: Edytowane 1 Lipca 2010 przez Phantom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 30 Czerwca 2010 Share Napisano 30 Czerwca 2010 Leucophylli mi to nie przypomina, raczej mitchelliana x leucophylla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 1 Lipca 2010 Autor Share Napisano 1 Lipca 2010 (edytowane) Czyli po "Dutch, ale nie Dutch" przyszedł czas na "leucophylla, ale nie leucophylla" Obie rośliny pochodzą z tego samego źródła... Edytowane 15 Lipca 2010 przez Phantom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 15 Lipca 2010 Autor Share Napisano 15 Lipca 2010 Wtorkowa burza, oprócz podtopienia kilku ulic w mieście (i tornada na obrzeżach) dała się we znaki również moim mięsożerom. Prawdopodobnie kulka gradu uderzyła w jednego filiformisa i dosłownie wyrwała go z podłoża... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 22 Lipca 2010 Autor Share Napisano 22 Lipca 2010 (edytowane) Mam nadzieję, że teraz nikt nie będzie mieć zastrzeżeń, że to nie jest "czysta" leucophylla: Kolejny nowy nabytek - S. flava v. rubricorpora: Obie mają dobre 40cm wysokości. Doszła jeszcze D. m. 'Royal Red' (z lewej). Pikny kolorek (nie mogłem się zdecydować które zdjęcie wstawić więc dałem oba ) I jeszcze kwiatek czegoś nieowadożernego, które jednak rośnie w doniczce razem z D. capensis 'alba', D. scorpioides, D. spatulata 'Beenak', D. pulchella x nitidula (to jaj kwiat na pierwszym planie), U. blanchetii 'pink flower' i U. praelonga... Edytowane 22 Lipca 2010 przez Phantom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 Uchwycić kwiatek pigmejki to trzeba miec duzo szczescia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 22 Lipca 2010 Autor Share Napisano 22 Lipca 2010 Chyba, że ma się takie, co kwitną dość często Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 Takie jak pulchella x nidula heh Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 9 Marca 2011 Autor Share Napisano 9 Marca 2011 (edytowane) Chociaż kapturnice hoduję od kilku ładnych lat, w tym sezonie zdarzyło się coś pierwszy raz - jedna z roślin (S. rubra) zakwitła przepięknym kwiatem. Zdjęcia zdziś: PS. Jak widać u mnie zima ma się dobrze. Edytowane 9 Marca 2011 przez Phantom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 Ja bardzo lubie kwiaty saraceni Są naprawde piękne, szkoda tylko że tak krótko się trzymaja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 11 Marca 2011 Autor Share Napisano 11 Marca 2011 Krótko? U mnie już piąty dzień. To nie kaktus, do którego zdarzało mi się wcześniej wstawać bo kwitnie 4 godziny... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 15 Marca 2011 Autor Share Napisano 15 Marca 2011 Już ma sporo ponad tydzień i jedynie zrobił się bardziej bordowy: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 Kwiat wyblakł, ale wciąż się trzyma. Rozumiem, że zawiązują się nasiona? Ile to może potrwać? (sorry za jakość, zdjęcia robione telefonem) I mały bonus - szalejąca D. muscipula 'regular' i kapturnice pełne much (flava i leucophylla). PS. Tłuściutką muchę złapała też S. minor, za to kaptury S. rubra pełna są ... mrówek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Kwiat wyblakł, ale wciąż się trzyma. Rozumiem, że zawiązują się nasiona? Ile to może potrwać? (sorry za jakość, zdjęcia robione telefonem) A zapyliłeś kwiat? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 Nic nie zapylałem, ale to jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego trzyma się już 4 miesiące... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi