Skocz do zawartości

Moge Już Budzić??

BugKiller

Rekomendowane odpowiedzi

Rołsiny zimują w lodówce od końca października. Moge je na gwiazdke zacząć stopniowo budzić?? I co zrobić z do połowy obeschniętymi kapturami?? PS. Moja Catasebei nie straciła ani jednago dzbanka przez zimowanie, a purpurowej tylko kilka z nich obeschło do połowy ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Okres spoczynku to minimum dwa miesiące a zalecane 3-5 miesięcy - to po pierwsze. Po drugie zwróćcie uwagę na to, że grudzień to dopiero początek zimy. Dzień dopiero z końcem grudnia zacznie się wydłużać. Ja bym wstrzymał się z wybudzaniem przynajmniej do końca stycznia. A w lutym czeka Was i tak doświetlanie roślinek....

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 to i tak musze je doświetlać, bo wszystkie rośliny stoją w terra oddalonego od okna :/ I są doświetlane 2x Philips Aquarelle 18W i 2x świetlówki Philipsa 18W 6500K. Poza tym Ja gdzies czytałem, że wystarcza im spokojnie 6 tygodni, to jakby nie liczyć masz 1 tydzień z października, 4 z listopada i 3-4 z grudnia no nie?? :P Ja je wyybudzam wkłądając je po kolei na coraz to wyższe półki w lodówce :] Temp się zwiększa stopniowo, a na początku będą stały przy oknie żeby nie odczuły aż tak gwałtownej zmiany oświetlenia bo oświetlenie w terra mam niczego sobie.

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wchodziły w stan spoczynku stopniowo zimowały jakieś 6 tygodni i zabrałęm je z tamtąd bo kilka okazów strasznie zmarniało, w końcu doszedłęm do tego że przyczyną były ziemiórki, w sumie gdybym to wiedział to bym tylko je zwalczył. wybudziłęm nie stopniowo lecz gwałtownie z 5-10 stopni na 20 i normalnego dnia na 12 godzin pod świetlówkami flora-glo 40w i sun-glo 40w na razie nie narzekaja :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam sposób, który może się wydawać nie skuteczny ale u moich rośłin się sprawdzał. Jak pojawia się pleśn to najpeirw ją zdejmij, a potem spryskaj podłoże wodą destylowaną z dobrym zmgławiaczem żebyś nie porozsypywał podłoża. Pryskaj z bardzo bliska. U mnie nie było żadnych nawrotów.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.