Skocz do zawartości

[pływacz] Wysiew Utricularia Minutissima

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam pewnien problem który dotyczy pływacza minutissima, a w zasadzie temat nie tyczy się jednynie tego gatunku. Na stronie Nepenti czytamy : " Nasiona wysiewamy na tym samym podłożu, które stosujemy dla roślin dorosłych. Do wykiełkowania, utrzymujemy stały poziom wody równy całej doniczce" Znaczy to zatem iż po wysiewie nasion cała doniczka ma stać w pojemniku wypełnionym po brzegi wodą? Mam po prostu doniczke zalać aby nasiona wykiełkowany?

:huh:

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

moj sposob:

bierzesz doniczke docelowa zeby potem nie bawic sie w rozrywanbie stolonow przy przesadzaniu etc. nastepnie sypiesz do niego podloze ale zostawiasz poziom podloza ok 3 mm nizej niz poziom doniczki nastepnie wysiewasz nasiona i zalewasz to woda. i pilnujesz aby lustro wody bylo mniej-wiecej rowne poziomoi podloza i wuala.

Odnośnik do odpowiedzi

:( Od czasu kiedy wysiałem nasiona mineło już troszkę czasu. Nadal nic nie wykiełkowało :( . Co jest nie tak?

Moją wilgotność większą niż 90% w ciągu całego dnia , światła sporo i nic się nie ukazało.'

Popełniłem jakiś błąd? A może powinienem jeszcze poczekać?

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
:( Od czasu kiedy wysiałem nasiona mineło już troszkę czasu. Nadal nic nie wykiełkowało :( . Co jest nie tak?

Moją wilgotność większą niż 90% w ciągu całego dnia , światła sporo i nic się nie ukazało.'

Popełniłem jakiś błąd? A może powinienem jeszcze poczekać?

jeżeli zastosowałeś powyższe rady to powinny wykiełkować po 3 - 4 tygodniach; sprawdź czy nie zaplesniały Ci te nasiona; a może po prostu były zbyt stare ?

ja w tamtym tygodni zasiałem nasiona minutissime - zobaczymy co z tego będzie

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.