neo_constantine Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 Witam ! Mam pewnien problem który dotyczy pływacza minutissima, a w zasadzie temat nie tyczy się jednynie tego gatunku. Na stronie Nepenti czytamy : " Nasiona wysiewamy na tym samym podłożu, które stosujemy dla roślin dorosłych. Do wykiełkowania, utrzymujemy stały poziom wody równy całej doniczce" Znaczy to zatem iż po wysiewie nasion cała doniczka ma stać w pojemniku wypełnionym po brzegi wodą? Mam po prostu doniczke zalać aby nasiona wykiełkowany? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 poziom wody musi być rowny poziomowi doniczki proste. Wsadz do szklanki i zalej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 Tylko z umiarem żeby nasionka nie zaczęły pływać , ogólnie potrzebują cały czas taplac się w torfowej glajdzie ( ), takie warunki (wilgotność) sprzyjają kiełkowaniu ... Pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 15 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2006 Mogę zatem wstawić nasiona pod świetlówke do dzbaneczników gdzie jest włączony fogger? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasca Napisano 28 Stycznia 2007 Share Napisano 28 Stycznia 2007 Sory że odgrzebuje temat, ale czy nasionka pływaczy podbnie jak rosiczki i mucholowki trzeba nakryc folią? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil666 Napisano 28 Stycznia 2007 Share Napisano 28 Stycznia 2007 trzeba chyba bo pływacze potrzebuja dużej wilgotności ale czy nakrywać folją to pewien nie jestem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 28 Stycznia 2007 Share Napisano 28 Stycznia 2007 moj sposob: bierzesz doniczke docelowa zeby potem nie bawic sie w rozrywanbie stolonow przy przesadzaniu etc. nastepnie sypiesz do niego podloze ale zostawiasz poziom podloza ok 3 mm nizej niz poziom doniczki nastepnie wysiewasz nasiona i zalewasz to woda. i pilnujesz aby lustro wody bylo mniej-wiecej rowne poziomoi podloza i wuala. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasca Napisano 28 Stycznia 2007 Share Napisano 28 Stycznia 2007 A gdzie trzymasz doniczki? Czyli nie przykrywasz folią? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 28 Stycznia 2007 Share Napisano 28 Stycznia 2007 stoja w terrarium gdzie wilgotnosc nie spada ponizej 85%. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 28 Stycznia 2007 Share Napisano 28 Stycznia 2007 a wiec jak ktos ma zamiar kielkowac na parapecie to folia i doswietlanie sie przyda. Plywacze czesto kwitna przed lekka susza, a ich nasiona kielkuja w czasie powodzi, zalan, intensywniejszych opadow. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 31 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2007 Od czasu kiedy wysiałem nasiona mineło już troszkę czasu. Nadal nic nie wykiełkowało . Co jest nie tak? Moją wilgotność większą niż 90% w ciągu całego dnia , światła sporo i nic się nie ukazało.' Popełniłem jakiś błąd? A może powinienem jeszcze poczekać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmandi Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 Od czasu kiedy wysiałem nasiona mineło już troszkę czasu. Nadal nic nie wykiełkowało . Co jest nie tak? Moją wilgotność większą niż 90% w ciągu całego dnia , światła sporo i nic się nie ukazało.' Popełniłem jakiś błąd? A może powinienem jeszcze poczekać? jeżeli zastosowałeś powyższe rady to powinny wykiełkować po 3 - 4 tygodniach; sprawdź czy nie zaplesniały Ci te nasiona; a może po prostu były zbyt stare ? ja w tamtym tygodni zasiałem nasiona minutissime - zobaczymy co z tego będzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi