Skocz do zawartości

Moje Vivarium+szafka

Biolek

Rekomendowane odpowiedzi

No wreszcie po 3 miesiacach zalatwiania,majsterkowania,lepienia etc. jest moje VIVARIUM :P Dzbaneczniki sa w nowym domku dopiero 3 tygodnie wiec sie aklimatyzuja,ale pierwsze dzbanki zaczynaja puszczac wiec nie jest tak zle:]]

A to moj skład :P

N.Ventrata ,,Red form"

N.Burbidgeae

N.Spectabilis

N.Petiolata

N.Bongso

Nepenthes Tobaica x Khasiana

Neoregelia

Guzmania

A na wiosne dojda jeszcze oplatwy:D

Warunki:

Wilgotnosc-dzien ok 75% noc ok 85%

Temp. Dzien ok 25*C Noc ok 17*C

Oswietlenie:

1xPhilips Master PL-L 36w/865 1x Leuci Gemini L 36w/840

Wszystko na statecznikach konwencjonalnych :excl:

Dodatki:

Wentylator 12x12

Pompka

Grzalka

Szafka pod vivarium przerobiona z jednej z czesci starej ,,sypialni" moich rodzicow:D

Oswietlenie:

1x Osram Fluora 18w 1x Philips Aquarelle 1x jakis NO NAME 18w

Rowniez wszystko na statecznikach konwencjonalnych :excl:

x1bz3.jpg

x3po7.jpg

x2qq1.jpg

x4jw0.jpg

x5vt2.jpg

x6if8.jpg

x1xt2.jpg

x2hj7.jpg

PS.Wesolych Swiat :D

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pod wrażeniem :blink: :blink: :blink: sam wycinałes szyby? ile kosztowała Ciebie ta konstrukcja ?

Wszystko zrobiłem sam no oprocz konstrukcji terrarium ja zamowilem w firmie specjalizujacej sie w robieniu takich rzeczy i za wymiary Wys.0,85m Dł.0,65m Szer.0,35m zaplacilem 260zl.A jesli chodzi o tylnia scianke i reszte wystroju nie liczac roslin,sprzetu,oswietlenia poszło na to ok.220zl.

Odnośnik do odpowiedzi

OMMMMMGGGGGGGGG, jeenyy super, a jak podlewasz dzbaneczniki??

Zalezy o ktory dzbnecznik chodzi...bo niektore podlewam normalnie konewka tak zeby mialy wilgotne podloze a w miejsach w ktorych jest to utrudnione to duza strzykawka.Robie to dosc rzadko bo czeste zraszanie+wysoka wilgotnośc utrzymuja w podlozu odpowiednia zawartosc wody.

Odnośnik do odpowiedzi

Świetne, ale...

[tak jest jedno ale ;)]

Ten termomentr czy higromentr jest beznadziejny. Poczytaj opinię o nim (lub uwierz w moją), szkoda pieniędzy na te zabawki. Lepiej kupić mniej estetyczny, ale dobrze działający.

Mimo wszystko podziwiam :)

Dobra robota,

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde super vivarium będzie niezłą ozdobą pokoju. Tak duże rozmiary dają spore możliwości co do aranżacji, można zrobić sobie tam niezłą dżungle. Myśle że dzbaneczniki i oplątwy będą sie super prezentować, ja bym jeszcze ci zaproponował dodać kilka storczyków. Są takie orchidee które rosną do niewielkich rozmiarów i właśnie nadają sie do takich vivarii. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.