Skocz do zawartości

Wasze Małe I Duże Sukcesy

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. W tym temacie możecie pisać i dodawać własne zdjęcia na temat waszych sukcesów w hodowli. To wam zakwitła jakaś roślinka, na której kwiaty czekaliście latami. To udało wam się coś rozmnożyć. To w końcu jakiś gatunek rośnie wam tak jak byście tego chcieli. Tutaj o tym wszystkim i więcej możecie pisać.

Na początek znaczę ja. Po wielu latach oczekiwań i niepewności w końcu zobaczyłem pędy kwiatowe U. humboldtii i U. longifolia. Teraz druga część sukcesu będzie jak zobaczę ich kwiaty. Oto zdjęcia:

U. humboldii

4.jpg

U. longifolia

3.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Utricularia blanchetii 'pink flower' (chyba - ma trochę za wąskie liście ale bardzo podobne kwiaty) kwitnie w środku zimy na nieogrzewanym (ok 18st.C), nienawilżanym i niedoświetlanym parapecie. Nawet biorąc pod uwagę niewielkie wymagania tego gatunku zdziwiło mnie to bardzo.

fbc26f06932182cfm.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie przydarzyla ciekawa rzecz :D a mianowicie mam posadzone w jednej doniczce drosera capensis i drosera capensis alba.. i pewnego dnia przylecial komar na lisc alby i sie przykleil :D tak sie szamotal, ze jego pewna czesc przykleila sie do liscia capensis i obie rosiczki go strawily na spółe :D

Odnośnik do odpowiedzi

Moim największym sukcesem jest chyba to, że h. heterodoxa zaczęła puszczać nowe pułapki :) Oprócz tego cieszę się z kiełkowania moich pigmejek :) Nie liczyłem, ale z 90% już rośnie ładnie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odratowałem jednego ventrate i pełno małych esserian. Także udało mi się odratować drosere capensis 'alba', była w strasznie marnym stanie. No i za niedługo będę mógł się pochwalić moim udanym a zarazem pierwszym zimowaniem roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Moim narazie najwiekszym sukcesem jest odratowanie mojej N.ventriciosa, przeszła przez kataklizm jeden za drugim tutaj o tym w innym poście przez ponad 3 miesiące była postrachem mojego akwarium - aż "siłą" zmusiłam ją wyciągając czubek z ostatniego liścia i od tej pory ma już 2 nowe a mineło zaledwie półtora tygodnia

teraz moje N. ventrsiosa wygląda tak

04cb9652355a63dem.jpg

Może to nie wiele ale jak dla takiego niedoświadczonego hodowcy jak ja to duuuży sukces :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja znalazlem w leroy merlin dzbaneczniki w oplakanym stanie byly przecenione po 5 zl takie sadzonki ja wiem okolo 10 moze 20 cm i w kazdej doniczce byly najmniej 3 pedy... liscie byly pozwijane , ziemia sucha jak kamien lodygi od dolu robily sie suche... kupilem 6 sztuk takich z ktorymi mozna bylo cos zrobic.. szczerze watpilem ze cos z tego bedzie ale zaryzykowalem i udalo sie :) odratowalem wszsytkie 6 i w tej chwili wszsytkich ventrat mam okolo 20 :wacko: moze to nie jest nic nadzwyczajnego ale sie ciesze z tego :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam bardzo podobny przypadek jak driver. Jestem dumny ze uratowałem rośline (sadze ze to udowodniło ze jestem nienajgorszym hodowca) Z reszta ten rok był dla mnie bardzo udany poznałem świat roślin owadozernych. Zobacze co dalej

Życze wam wszystkim jak najwiecej sukcesów :)

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wypisze wszystko co dokonalem :] bo dla mnie to wszystko to duze sykcesy i kroki na przod :)

1. udane zimowanie mucholowki - pierwsze!!!!! pomijam to ze przetrwala mnie ;)

2. wykielkowanie capesis alba, teraz juz sa nawet duze :) 10 cm max (ok 5 takich jest)

3. odratowanie Pinguicula agnata x gypsicola po ponad miesiacu z 2-3 cm ma 5mm :| ale zyje (caly polamany byl itp)

4. moj nepenthes ventrata puszcza dzbanki :) - udana aklimatyzacja :)

5. burmani i capensis all red kielkuja :) Drosera nitidula x occidentalis (gemae) wykielkowalo :)

jak na razie chyba tyle :)

narazie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

W końcu mogę coś powiedzieć w sprawie U. humboldtii i U. longifolia. Niestety U. humboldtii wypuścił tak długi kwiatostan, że dorósł do 55 cm wysokości i usmażył się przy lampach. :( Teraz wszystkie jego pędy, które rozlazły się po dnie terrarium dałem razem do plastikowego pojemnika i następnym razem postawię go w innym miejscu, żeby przeszedł szparą miedzy półkami.

A co do U. longifolia, to sukces. :D Wiem, że to nic nadzwyczajnego, ale kwiatek jest nadzwyczajny. Istna piękność. Żeby było mało, to puściła mi jeszcze jeden pęd kwiatowy. Także mam nadzieję mieć co podziwiać przez pare miesięcy.

U-11.jpg

U-12.jpg

U-13.jpg

U-14.jpg

I tak na doczepkę zakwitł mi U. minutissima. Kwiatki koszmarnie maleńkie, ale urocze. Ciężko było jakąś sensowną fotkę mu strzelić.

U-15.jpg

Jak już hurtem to hurtem. Kwiatek jeden wypuścił U. graminifolia. Też przepiękny, szkoda, że tylko jeden.:/ Wiem, że on wymaga do zmasowanego kwitnienia olbrzymich ilości światła. Ja takich warunków mu zapewnić nie mogę. :/

U-8.jpg

U-10.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w kilka miesięcy muchołówka regular form z sadzonki wyrosła na dorosłą roślinę.

Kupiłem w pażdzierniku a w lecie już była dorosła. Obecnie wypuściła ped kwiatowy.

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus jestem pod wrażeniem- kiedy ja się doczekam takich kwiatów;

jak na razie to dla mnie największym sukcesem jest kwitnąca od września u. biloba

u_biloba2.jpg

I większe zdjęcia:

http://mmandi.republika.pl/owadozerne/u_biloba1.jpg

http://mmandi.republika.pl/owadozerne/u_biloba.jpg

Edytowane przez Poll
Za duże zdjęcia - Poll
Odnośnik do odpowiedzi