Cephalotus Napisano 19 Lutego 2007 Autor Share Napisano 19 Lutego 2007 Piękności, co tutaj więcej mówić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba90 Napisano 19 Lutego 2007 Share Napisano 19 Lutego 2007 Jeden z moich dzbaneczników (który jest jeszcze nie zidetyfikowany) wypuścił nowy dzbanek ktory wyrósł całowicie w moim domu, oraz pokazała się nowa roślinka potomna mo około 7 cm, ale też całkowicie wyrosła u mnie. A myślę, że najważniejszy sukcesem jest to że wypuszcza nowe pędy oraz to że inny dzbanecznik który niedawno kupiłem zaaklimatyzował się i powoli zaczyna wypuszczać nowe liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 No i pojawiły się następne sukcesy. Otóż: 1. Dzbanek ventrata po kilku miesiącach wypuścił pierwsze dzbanki 2. Mam wodną formę utricularia sandersonii 3. Zakwitł mi utricularia microcalyx x livida Doszło wiele nowych użytkowników, ale też i starsi forumowicze osiągali jakieś sukcesy. Napiszcie o tym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 (edytowane) To teraz moje tegoroczne sukcesy: - kwitnięcie muchołówki 'regular form' - kwitnięcie rosiczki drosera nitidula allantostigma(x3) - pomyślna aklimatyzacja nepenthes sanguinea i 'hookeriana' (puszczają dzbanki) - puszczanie dzbanków przez ventrate - odratowanie drosery adelae (po otrzymaniu jej z nepenti była praktycznie zgniła, rozmnożyłem ją z korzenia i aktualnie mam 4 małe roślinki) - kwitnięcie drosery capensis 'alba' (x2), rosiczki te mają teraz ok roku, wyhodowałem je od nasionka (rok temu wysiałem) - kwitnięcie u.subulata var. cleistogamus To chyba narazie wszystko...chyba, że o czymś zapomniałem Edytowane 19 Czerwca 2007 przez olekdom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mid85 Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 (edytowane) Może dołożę swoją cegiełkę Otóż moim sukcesem jak narazie jest kiełkowanie 90% gatunków rosiczek, które wysiałem (z tym % to jest różnie bo co chwile mam nowe gatunki lecz jeśli chodzi o powodzenie po wysiewie to się zgadza B) ) mianowicie: -d.spatulata, -d.communis(?) -d.nidiformis, -d.c.alba -pigmejki pulchella x nitidula (z gemmae) W oczekiwaniu na kiełkowanie: -d.c. klon 1 i 2 -d.c.typical -d.intermedia -d.rotundifiola -d.m. heterophylla Małą rzecz a cieszy Pozdrawiam Edytowane 12 Maja 2007 przez mid85 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 (edytowane) Moje nowe sucesy: -Odratowanie N. x mixta (zaczyna puszczać zdrowe liany i zalążki) -Puszczanie dzbanków u Ventraty -Udana aklimatyzacja (Ventraty, albo alaty) -Uzyskanie nasion D.M. regular form (teraz są w trakcie stratyfikacji -Kiełkowanie rosiczek : D. capillaris, D. filiformis 'red', D. spatulata i kilku nieokreślonych rosiczek -Zakupiłam w nepenti D. madagascarensis, której oderwał się korzeń i udało mi się wychodwać siewke -Trzeci kwiat P. x Weser -Doczekane kwiaty D. capensis 'alba' -Odratowanie muchołówki od której teraz mam nasiona Edytowane 27 Lipca 2007 przez gryzon literówki // Heimdall Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alcio Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 Jak narazie w mojej krotkiej hodowli sukcesy z ktorych sie ciesze to odratowanie D.M Regular form, wykielkowanie d. capensis i doczekanie sie pierwszego pedu kwiatowego (puszcza go d.capensis) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 24 Lipca 2007 Share Napisano 24 Lipca 2007 (edytowane) narazie moim największym sukcesem było wychodowanie rosiczki z nasioana Edytowane 21 Czerwca 2008 przez xszymonx Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satariel Napisano 24 Lipca 2007 Share Napisano 24 Lipca 2007 u mnie sukcesy to: - udane kielkowanie: drosery capensis all red, drosera capensis broad leaf - pierwszy pęd kwiatowy u drosera spatulata - szybki wzrost d.m. cup trap mialem xs'a za 5zl i rosnie jak na drożdzach - szybka aklimatyzaja ventraty(moze z 2 tyg) i teraz mam 1 dzbanek i 3 nowe liscie z ktorych kazdy bedzie miec kolejny dzbanek - odratowanie praktycznie wysuszonej na maxa drosery coccicalius klon 1, oraz sarraceni purpurea venosa ktora miala popekane i nadgnite kaptury Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 24 Lipca 2007 Share Napisano 24 Lipca 2007 Moim największym sukcesem oprócz tego co napisałem wcześniej jest rezygnacja z hodowli wszystkich owadożerów...z wyjątkiem dzbaneczników Na razie nie mam ich najwięcej ale to się zmieni Aktualnie zbieram fundusze jak i wiedzę na ich temat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogrodnik1992 Napisano 24 Lipca 2007 Share Napisano 24 Lipca 2007 Moim Największym sukcesem jest: -wykiłekowanie D. Capensis z nasion - oraz pierwsza moja roslinka która urosła w domu obok dorosłej D.M All red (największy mój sukces) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eQuadoR Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 Według mnie, moimi największymi sukcesami w hodowli owadożerów były: - Odratowanie wszystkich moich dzbanków, które przez wredne pasożyty prawie pożegnały się z tym światem. - Ukorzenienie Nepenthes maxima x fusca ( ma piękne dzbanki:D ) - Kwitnące równocześnie muchołówki red green i royal red, która udało mi się krzyżowo zapylić. Muchołówki przetrwały a z nasionek wyrosły małe cudowne muchołówki, które niedawno wypuściły pierwsze pułapki. - Z nasionek które sam uzyskałem wyrosły małe rosiczki intermedia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilof23 Napisano 20 Sierpnia 2007 Share Napisano 20 Sierpnia 2007 a moim największym sukcesem jest utrzymanie wszystkich moich roślin owadożernych od 4 miesięcy w dobrym stanie + uratowanie drosery capensis bo kiedys uschła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 22 Sierpnia 2007 Share Napisano 22 Sierpnia 2007 Ja nie mam wielu zasług co do owadożerów, ale jak na razie , to z ciekawszych, to: -posiałem troszeczkę nasion d.capensis, bo czytałem że mało nasionek kiełkuje.....- na moje szczęście posiadam teraz jakieś 200 sadzonek tej roślinki.... -d.m. sawtooth puściła mi kilka nowych roślinek a sama wygląda krwisto-pięknie :: -udało mi się nie stracić wszystkich roślinek, kiedy po przyjeździe do domu z obozu dowiedziałem się, że moja mama zapomniała otworzyć pokrywy owadożerom, kiedy w cieniu było 38 st C, a one były w pełnym słońcu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PYSIE Napisano 22 Sierpnia 2007 Share Napisano 22 Sierpnia 2007 Hmmm.... nasze sukcesy..... po pierwsze to sam fakt, ze owadozery sa nasza wspolna pasja i poswiecamy im czas razem, dzieki czemu mamy temat do rozmow itd po drugie udalo sie nam odlozyc tyle pieniazkow, zeby zakupic i zagospodarowac 4 terra a nastepne sa w trakcie adaptacji po trzecie dzieki terra wszystkie dzbaneczniki puszczaja dzbanki, co cieszy nas jak male dzieci po czwarte zdycha nam niezwykle malo roslin, tzn tylko te, ktore przybyly do nas w stanie tragicznym po piate odratowalismy ponad 10 ventrat z supermarketu i rosna teraz pieknie, puszczaja nowe pedy i dzbanki po piate wiekszosc rosiczek pieknie kwitnie, wiec zbieramy nasionka i zobaczymy co bedzi9e po szoste przed nami zimowanie i troche sie tego boimy, ale przygotowania balkonu do tego wydarzenia juz trwaja, oby sie udalo po siodme to wyjazd do Holandii na Europejska Wystawe i Gielde Owadozerow, ktora przysporzyla nam mnostwa cudownych doznan estetycznych i hodowlano-ogrodniczych Zobaczymy jak bedzie dalej.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi