Skocz do zawartości

Wasze Małe I Duże Sukcesy

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 3 years later...

5 miesięcy, to jakby się trochę długo wydawało, ale liczy się efekt końcowy. :) Możliwe, że gdybyś spróbował zrobić sadzonki wczesną wiosną, to wyszłyby szybciej, a nawet jeszcze trochę urosły. Pamiętam swoje pierwsze sadzonki liściowe. Wyszły tak na prawdę przypadkiem. Z D. capensis. Kiedy obcinając stary liść, brzydki, ale żywy, uciął mi się taki 1 cm kawałek i upadł na torf. Od niechcenia go zostawiłem. Po czym pojawiła się mała czerwona kuleczka,która stopniowo zaczęła przybierać formę liści. W ten sposób wszystko zrozumiałem. Spróbowałem z innymi rodzajami jak muchołówka czy kapturnica. Ta pierwsza się udała, druga wypuściła tylko korzeń, ale nie pojawił się nigdy stożek wzrostu. Choć jak czytałem, to u kapturnic to chyba nie u wszystkich się to musi udać i też trzeba to jakoś specyficznie zrobić, ale się da. :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 10 months later...
  • 2 weeks later...

Taka super, ultra rzadka. :) Zapewne jeżeli ktoś ją w Europie ma to będzie tą osobą Andreas Fleishmann lub inne osoby, które nigdy w życiu się nią nie podzielą... Ja zdecydowanie się podzielę, niech tylko podrośnie i pokiełkują kolejne nasiona.

Kilka zdjęć i opis ze środowiska naturalnego, w języku angielskim: KLIKNIJ TUTAJ.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma skąd wziąć w Europie. Ja się namordowałem co niemiara, żeby ściągnąć trochę nasion prosto z Brazylii. Z prawdziwą G. filiformis też próbowałem, ale się nie udało. :/ Bo ta obecnie oferowana to absolutnie żadną G. filiformis nie jest.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Udało mi się w reszcie okiełznać U. geminiloba, teraz nie mogę doczekać się kwiatka.

Uzyskałem 3 torebki nasienne U. mannii z samozapylenia, jednak w dalszym ciągu jeszcze rosną, więc na nasiona trzeba będzie poczekać.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 years later...

Największym moim sukcesem była w końcu wyprawa do Holandii do cofe-shopu. Poza tym w Elve fotowoltaika którą sobie załatwiłem, bardzo była to mądra i właściwa decyzja.

Edytowane przez serek111
Proszę stotować zasady poprawnej pisowni w swoich wypowiedziach jak ujmuje to regulamin!
Odnośnik do odpowiedzi