Skocz do zawartości

Kilera Zabawy Aparatem :d

Rekomendowane odpowiedzi

Szczeże to zapomniałem o tym temacie :D

Drosera juz poprawiam sorki :D

Wow właśnie tego sie chciałem dowiedzieć jak ustwiać przesłone i czas naświetlania :D

Niestety moj aparat jest dość ubogi w manualne ustawienia:

przesłona(f) 2.5 i 7.1

czas naswietlania od 1/1500 do 8s

balans bieli:

ABW

Słonecznie

pochmurno

M (medium?)

L(low?)

żarówka

ustawienie manualne

iso od 50 do 400

i mam też manualne ustawianie poszczególnych barw rgb :)

niestety to co mnie najbardziej denerwuje -brak ustawiania ostrości :( przynajmniej ja nie odkryłem takiej opcji (gdy robie makro np kwiatka pływacza musze kombinować na nakierować na jakiś wyraźny obiekt przytrzymać spust aparat musi ust ostrosc i dopiero moge zrobić zdiecie kwiatu:)

Wszystkie rady są jak najmilej widziane :)

Moj aparat samsung digimax s800

Odnośnik do odpowiedzi

Moj aparat niestety tez ma ta wade że recznie nie moge ustawić ostrości :( ale zazwyczaj ustwienie auto dobrze sobie z tym radzi, pod warunkiem że ma dobrze oswietlony obiekt i np. w trybie macro nie przekraczam minimalnej odległości. Ja jak robie zdjecia to używam trybu poł automatycznego tzn. sam ustalam czas naswietlania, przesłone, iso, ekspozycje a elektronika aparatu podpowiada mi czy czas naswietlania jest odpowiedni. Warto też używac trybu połautomatycznego z priorytetem przysłony, jeżeli zależy nam na jak najlepszym oswietleniu zdjecia, albo priorytetu migawki jak np. fotografujemy szybko poruszającu sie obiekt ( krotki czas naswietlania). Kombinacji jest naprawde masa i wydaje mi sie że warto samemu kombinowac :). Życze coraz lepszych zdjec :) uwierz mi to naprawd wciąga

Odnośnik do odpowiedzi

Zróbcie tak jak ja... zainwestujcie w lustrzanke cyfrową, kupcie jakieś jasne szkło do macro, albo i ciemne i foty trzaskac ;) Ja dziś testowałem Industara 50\2.8 i znakomicie rysuje :) . A tak na marginesie, to ładuj nawet f16 i statyw. Ja tak robie fotki. Powszechnie wiadomo, że w macro używa się małej dziury. Są wyjątki, ale zazwyczaj mały otworek jest dobry :]

A co do soczewek, to jest to dobra sprawa, ale tak do +6 max. +8 dioptrii. +10 zniekształca na maksa.(prawie jak fish-eye za 4000zł :D ) Wiem, bo jak kompaktem pstrykałem, to troche tego miałem ;)

PZDR

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.