Kiler_89 Napisano 1 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2007 Szczeże to zapomniałem o tym temacie Drosera juz poprawiam sorki Wow właśnie tego sie chciałem dowiedzieć jak ustwiać przesłone i czas naświetlania Niestety moj aparat jest dość ubogi w manualne ustawienia: przesłona(f) 2.5 i 7.1 czas naswietlania od 1/1500 do 8s balans bieli: ABW Słonecznie pochmurno M (medium?) L(low?) żarówka ustawienie manualne iso od 50 do 400 i mam też manualne ustawianie poszczególnych barw rgb niestety to co mnie najbardziej denerwuje -brak ustawiania ostrości przynajmniej ja nie odkryłem takiej opcji (gdy robie makro np kwiatka pływacza musze kombinować na nakierować na jakiś wyraźny obiekt przytrzymać spust aparat musi ust ostrosc i dopiero moge zrobić zdiecie kwiatu:) Wszystkie rady są jak najmilej widziane Moj aparat samsung digimax s800 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 1 Stycznia 2007 Share Napisano 1 Stycznia 2007 Moj aparat niestety tez ma ta wade że recznie nie moge ustawić ostrości ale zazwyczaj ustwienie auto dobrze sobie z tym radzi, pod warunkiem że ma dobrze oswietlony obiekt i np. w trybie macro nie przekraczam minimalnej odległości. Ja jak robie zdjecia to używam trybu poł automatycznego tzn. sam ustalam czas naswietlania, przesłone, iso, ekspozycje a elektronika aparatu podpowiada mi czy czas naswietlania jest odpowiedni. Warto też używac trybu połautomatycznego z priorytetem przysłony, jeżeli zależy nam na jak najlepszym oswietleniu zdjecia, albo priorytetu migawki jak np. fotografujemy szybko poruszającu sie obiekt ( krotki czas naswietlania). Kombinacji jest naprawde masa i wydaje mi sie że warto samemu kombinowac . Życze coraz lepszych zdjec uwierz mi to naprawd wciąga Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wowo Napisano 2 Stycznia 2007 Share Napisano 2 Stycznia 2007 Zróbcie tak jak ja... zainwestujcie w lustrzanke cyfrową, kupcie jakieś jasne szkło do macro, albo i ciemne i foty trzaskac Ja dziś testowałem Industara 50\2.8 i znakomicie rysuje . A tak na marginesie, to ładuj nawet f16 i statyw. Ja tak robie fotki. Powszechnie wiadomo, że w macro używa się małej dziury. Są wyjątki, ale zazwyczaj mały otworek jest dobry A co do soczewek, to jest to dobra sprawa, ale tak do +6 max. +8 dioptrii. +10 zniekształca na maksa.(prawie jak fish-eye za 4000zł ) Wiem, bo jak kompaktem pstrykałem, to troche tego miałem PZDR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 3 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2007 w takim razie czekam na twoje fotki wowo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 4 Stycznia 2007 Share Napisano 4 Stycznia 2007 ja uzywam tylko f11 do 13 przy sztucznym swietle, do fotografowania roslin. Iso 100. Najladniej widac szczegoly i glebie. Oczywiscie zdjecia na statywie z czasowym spustem na bezdechu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi