Tomek_ Napisano 2 Stycznia 2007 Share Napisano 2 Stycznia 2007 witam tak sobie pomyslalem czy nie mozna by wykorzystac zamglawiacza/jonizatora powietrza do destylacji, co otym myslicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 2 Stycznia 2007 Share Napisano 2 Stycznia 2007 W sumie to nie głupi pomysł, ale wdług mnie mało opłacalny i powolny. 5L wody w markecie kosztuje 2,40zł , żeby wyprodukowac tyle samodzizelnie potrzebbował byc mase czasu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 2 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2007 ale w poblizu moge kupic wode jedynie na stacji benzynowej, 5 za 5 chodzi mi o o czy jest to juz destylowana? jaki ma sklad chemiczny czy woda ze studni mogla by byc do rosiczek? Ania podlewala przez 4 miesiace siewki bo zapomniala ze tez destylka ma byc po 4 miechach bylo lekkie wykwity :| ale bez chloru i wogole, czy jak sie taka wode przegotuje to edzie dobra dla owadozerow ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 2 Stycznia 2007 Share Napisano 2 Stycznia 2007 Teoretycznie to jeżeli doprowadzisz wode do wrzenia i uzyskaną w ten sposób pare skroplisz to uzyskasz wode destylowaną. Jeżeli chodzi o przegotowanie to niebardzo bo gotowanie usuwa bakterie ale nie składniki mineralne, tym bardziej że z wiekszą temperatura rosnie rozpuszczalnosc niektorych substancji. Woda ze studni też niebardzo bo napewno zawiera mase składnikow mineralnych. Kiedys umyłem samochod woda ze studni u babci na wsi, to po wyschnieciu był kompletnie biały :: Wieczorem pogadam z dziewczyną ona powinna wiedziec o tym wiecej niż ja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 2 Stycznia 2007 Share Napisano 2 Stycznia 2007 Zajmgławiacz jako aparat do produkcji wody destylowanej - hybiony pomysł. Policz ile stracisz pieniędzy na prąd... Co do gotowania wody. Już kiedyś polecałem ten artykuł ale zrobie to jeszcze raz : http://solniczka.friko.pl/artykuly/twardosc2.htm a dokładniej: http://solniczka.friko.pl/artykuly/twardos...20-%20gotowanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 2 Stycznia 2007 Share Napisano 2 Stycznia 2007 ppozatym on tylko rozbija wode na kropelki poprzez wibracje a to nei zmienia jej twardości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 2 Stycznia 2007 Share Napisano 2 Stycznia 2007 Pytałem dziewczyny jak wyglada proces destylacji w laboratorium, i wygląda to mniejwiecej tak że para z gotującej wody kierowana jest na chłodnice ( szklana spiralna rura z woda w środku) i po nij skrapla sie do pojemnika. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 4 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2007 ja wiem na czm destlacja polega nie wiem tylko na czym polega "mglawienie" ale wydajnosc nikla :/ jednak w mojej glowie zrodzil sie kolejny pomysl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi