Skocz do zawartości

Reanimacja dzbaneczka - jak to zrobic ?!

Jasiio

Rekomendowane odpowiedzi

MAm pytanie:

Bo dzis w sklepie (RCMB) widzialem ladnego, duzego dzbaneczka. nie widzielem etykiety, ale bardzo podobny do tego: http://www.nepenti.pl/rosliny_galeria.php?...=30&TowarId=102 . Mial 6-7 duzych dzbankow, tylko, ze przykrywka, kołnierz, warga - po prostu górna część dzbanecznika była uschnięta, ale dolne 2/3 było w porządku. widziałem 2 malutkie zdrowe (!) dzbanki. I teraz moje pytanie: Bo chciałbym go kupić, ale nie wiem jak zabrać się za reanimację!! Czy w ogóle się uda?! (chociaz liscie mial zdrowe i bylo ich duzo, tylko ze nie mialy dzbankow). Jesli chodzi o miesozerne, to hoduje mucholowki i rosiczki, wiec dzbaneczniki to bedzie nowosc, i w tym zakresie jestem pocztakujacym. i czy w ogole dobre by to bylo, zeby zaczynac hodowle od duzego okazu? Aha. jeszcze jedno: nie mam terrarium ani akwarium (tzn. mam 25 l, ale tam sa roslinki - plaudarium). Cena: 38 zł

Co Wy na to??!! Prosze pomożcie!!!

Odnośnik do odpowiedzi

jednak kupilem =) wg etykiety jest to 'Nepenthes Alata'

zdjecie zamieszcze pozniej. jak sie okazalo ma mnostwo malych dzbankow w srodku!!! na zdjeciu etykiety widnieje dzbanecznik, ktory jest bardzo podobny do tego, o ktorym pisalem w moim poprzednim poscie!

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podpisany "alata" to raczej nie jest alata tylko krzyzówka ventriciosa i alata (nazywany często ventrata). Łatwy w hodowli, dość szybko rośnie. Myślę, że nie będzie długo przystosowywał siędo nowych warunków.

Odnośnik do odpowiedzi

przód plakietki:

plakietka_-_przd.jpg

oraz tył:

plakietka_-_ty.jpg

a tak poza tym to jeszcze + 9 zł koszt przesyłki, co daje 34 zł, czyli nie wiele wiecej... a i tak sie skonczyly...

a tak poza marginesem, to jaki byłby to rozmiar? 7 duzych usniechnietych do polowy dzbankow, 6 malych, 2 duze rosliny (tzn. mozna je przesadzic do dwoch roznych donieczek i byly dwie) i 3 male rosliny..., srednica doniczki: 15 cm, wysokosc rosliny: 20 i 15 (to te owe 2 rosliny) ???

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.