MariuszG Napisano 5 Stycznia 2007 Share Napisano 5 Stycznia 2007 Witam! Kupiłem dzbanecznik w łobi i jest troche w słabym stanie. Możecie powiedziec mi co to za odmiana i jak sie z nią obchodzić ? Probowałem porownac ze zdjeciami w galeri nepenti , ale jakos jak pasowały mi dzbanki to liscie niebardzo. I wydaje mi sie że w doniczce jest ziemia zamiast torfu. Jak go podlewac ? Poniżej zdjecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Skoczylas Napisano 5 Stycznia 2007 Share Napisano 5 Stycznia 2007 Nie jestem pewien, ale na pierwszy rzut oka wygląda mi to na n. albomarginata Lepiej poczekaj na opinię profesjonalistów - jedyne, co jest w nim dziwne to te liście - ten gatunek ma nieco węższe, choć różne mutacje chodzą po roślinach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brzewa Napisano 5 Stycznia 2007 Share Napisano 5 Stycznia 2007 Maxima x Fusca na moje oko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Skoczylas Napisano 5 Stycznia 2007 Share Napisano 5 Stycznia 2007 Maxima x fusca ma zupełnie inne dzbanki - różnica w ubarwieniu, jak i kształcie bardzo wyraźna, choć liście ma podobne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shapi Napisano 5 Stycznia 2007 Share Napisano 5 Stycznia 2007 w łOBI nie ma n. albomarginata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 5 Stycznia 2007 Share Napisano 5 Stycznia 2007 Co to za gatunek nie wiem, ale zdaje mi się że ma zbyt mokro... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 5 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2007 To jak mam go podlewac ? jestem zupełnie zielony jezeli chodzi o dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 5 Stycznia 2007 Share Napisano 5 Stycznia 2007 Nie powinien stać w wodzie to po pierwsze, wyjmij go stamtąd. Moj dostaje wody do gleby tyle co przy zraszaniu i ma się dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 5 Stycznia 2007 Share Napisano 5 Stycznia 2007 Na moje oko to Maxima X fusca :glare: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 6 Stycznia 2007 Share Napisano 6 Stycznia 2007 X gentle (maxima x fussa) w obi niema innych dzbanecznikow niz gentle i wentrata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 6 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2007 No ok to juz wiem jaki gatunek, ale jak dbac o niego ??? czy potrzebuje duza wilgotność ? itd ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasca Napisano 6 Stycznia 2007 Share Napisano 6 Stycznia 2007 No ok to juz wiem jaki gatunek, ale jak dbac o niego ??? czy potrzebuje duza wilgotność ? itd ? Jest to krzyżówka gatunku górskiego i pośredniego, zatem nocne spadki temperatury (nie muszą być wielkie 2-5C powinny starczyć) wilgotnośc powyżej 65% - idealny do terrarium, najlepiej nie podlewać tylko dużo pryskać, utrzymywać wilgotne podłoże (np. spryskiwac) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 6 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2007 A może wsypac troche keramzytu do podstawki i zalac woda tak żeby doniczka nie dotykała powierzchni wody ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 6 Stycznia 2007 Share Napisano 6 Stycznia 2007 jak najbardziej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 12 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2007 Własnie zaczoł mi usychac ostatni dzbanek spryskuje rosline 2 razy dziennie, stoi na kermazycie. Co mam robic ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi