Skocz do zawartości

Brązowiejące Liście

akaczynski11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam następujący problem:

Dzbanecznika ventrata mam już od ok.6 m-cy i nigdy nie było z nim żadnych problemów.Po okresie aklimatyzacji wyrosły mu 2 nowe dzbanki a 3 już się rozwijają.Ostatnio jednak WSZYSTKIE największe liście zaczęły brązowieć na całej długości.Nie są one jednak zeschnięte i nie łazi po nich żadne robactwo.Rozumiem,że jest zima a liście mogą być stare ale to jeszcze nie powód żeby zbrązowiały wszystkie.Dodam,że problem nie dotyka młodych liści.

Wilgotność wybosi ok.75%, dzbanecznik wisi na wschodnim oknie, za firanką.

Oto zdjęcie:

post-1422-1168081674_thumb.jpg

Przy okazji spytam czy z takiego zalążka rozwinie się dzbanek i ile czasu to potrwa (jest już taki ok.1 m-c)

post-1422-1168082200_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

A czego więcej niż jest tu napisane oczekujesz ?? Była sugestia że jest to odmrożenie, i było pytanie czy wisi koło okna ale ty nie raczyłeś odpowiedzieć więc po co inni mają sobie zawracać głowe twoim pytaniem ??

Odnośnik do odpowiedzi

A czego więcej niż jest tu napisane oczekujesz ?? Była sugestia że jest to odmrożenie, i było pytanie czy wisi koło okna ale ty nie raczyłeś odpowiedzieć więc po co inni mają sobie zawracać głowe twoim pytaniem ??

1.Nie było pytania czy wisi koło okna.

2.To na pewno nie odmrożenia, bo wisi niedaleko kaloryfera , zresztą temperaturę ma tak ok.25C

Odnośnik do odpowiedzi

Być może że oprócz tego że dostaje ciepłe i suche powietrze od dołu to jeszcze występują wahania temperatury od okna ... spróbuj powiesić koło niego termometr i upewnić się temperatury. A moja rada -> zmienić mu miejsce :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.