maklerw Napisano 10 Stycznia 2007 Share Napisano 10 Stycznia 2007 No właśnie jak ?? Wiadomo najepiej wysiać. Z kolei nepenti wysyła je w wodzie ... Ja nie mam pomysłu więc prosze o porade Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 10 Stycznia 2007 Share Napisano 10 Stycznia 2007 Ja jeżeli mam gemmae to: 1) wysiewam 2) wymieniam 3) sprzedaje Co do przechowywania: w woreczku z wodą, ale to tylko pare dni i najlepiej w lodówce (sam tak robie) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 10 Stycznia 2007 Share Napisano 10 Stycznia 2007 Najlepiej do tego celu nadaje się szczelnie zamknięty tzw. woreczek strunowy z odrobiną wody oraz lodówka. U mnie wytrzymały spokojnie 2 miesiące i 2 tygodnie poza lodówką na świetle. Zaczęły kiełkować więc dłużej już nie potrzymają i należy je wysiać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 10 Stycznia 2007 Share Napisano 10 Stycznia 2007 Szczerze mówiąc, to ja znam dwa sposoby. Jeden jest mojego pomysłu, czyli papier toaletowy zmoczony, na nim gemmae i złożony... W ten sposób, moim zdaniem, łatwiej potem wyciągać gemmae. A drugi został już wspomniany. Tam trzeba się namęczyć, albo rozerwać woreczek, żeby wyciągnąć gemmae. A przechowywać można tak nawet do 2 tyg. Po takim czasie dawno już pokiełkują i zaczną co niektóre "pleśnieć". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi