Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam jednak kupić coś nowego, właśnie przyjechały do mnie 2 malutkie Drosera capensis all red i alba, będą niestety na zachodniej stronie.Jakie polecacie oświetlenie na parapet 110x25 cm, na razie kolekcja jest dosyć skromna ale podejrzewam że z czasem zdobędę jeden lub dwa okazy, pewnie zatrzymam się na 4 roślinach(w tym muchówka)

Zależy mi na wybarwieniu chociaż wiem że z tym bywa różnie no i żeby w miarę dobrze to wyglądało.Właśnie nie wiem jak to zamontować, moja lampka biurkowa chyba nie oświetli całej powierzchni jeśli rośliny podrosną.Myślę że dobrym wyborem będzie świetlówka t5 ale jaką konkretnie polecacie i czy jedna wystarczy?

Edytowane przez Daner
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

Mam prośbę o poradę dot. oświetlenia. Na początku stycznia zainstalowałem nad roślinami (głównie dzbaneczniki i helki) takie oświetlenie (podaje linki do specyfikacji ze spektrum):

- Sylvania Grolux T5 24W 8500K, http://allegro.pl/sylvania-swietlowka-grol...3816112217.html

- Osram Lumilux T5 24W 6500K, http://allegro.pl/osram-swietlowka-lumilux...3818547028.html

no i naszły mnie wątpliwości, zwłaszcza odnośnie Sylvanii - czy nie powinienem jej wymienić na coś o barwie 4000K, np. Sylvania Luxline T5 24W 4000K, http://allegro.pl/sylvania-luxline-4000k-t...3875230870.html ? Jak to wygląda z waszego doświadczenia? Czy myślicie, że mój zestaw spowoduje prawidłowy wzrost i wybarwianie się roślin? Jaki wpływ na ich rozwój będzie miało światło o barwie 8500K vs 4000K?

Odnośnik do odpowiedzi

4000K to nie jest barwa światła przeznaczona do doświetlania roślin!!!

Na jakiej podstawie szerzysz takie herezje :P? Wymieszanie barw 4000K i 6500K to dobry sposób oświetlenia, sprawdzony przez niejednego hodowcę, wliczając mnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakiej podstawie szerzysz takie herezje :P? Wymieszanie barw 4000K i 6500K to dobry sposób oświetlenia, sprawdzony przez niejednego hodowcę, wliczając mnie.

Herezje, aż mi głupio... czuję się jak bym miał zaraz spłonąć na stosie :rip:

Poleciłem do przeczytania dość fajny artykuł o doświetlaniu roślin, a sam przeczytałem mało uważnie :dash1:

Moja wina, zrobiłem zamieszanie, ale całe szczęście wyprowadzono mnie z błędu :)

Wklejam część tekstu wyjaśniający wszystko:

"Do doświetlania roślin nadają się te z zakresu od 4500K do 10000K. Teoretycznie najlepsze powinno być światło najbardziej przypominające dzienne, rośliny rosłyby w takim świetle najbardziej proporcjonalnie, lecz zależnie od tego czy chcemy położyć nacisk w hodowli na kwitnienie czy rozrost masy zielonej, powinniśmy skłonić się ku jednej lub drugiej granicy. Od 4000K do 6500K rozrost będzie wolniejszy, rośliny będą głównie przyrastać na długość, lecz kwitnienie będzie obfitsze. W granicy 6500K do 10000K krzewienie się będzie silniejsze, rośliny będą bardziej zwarte. Świetlówki specjalnie przeznaczone do doświetlania roślin przeważnie mają temperaturę barwową 8000K i 8500K (emisja w zakresie fal czerwonych i nieco większa w zakresie niebieskich)."

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za artykuł, teraz nie mam czasu, ale przeczytam później :)

Ja oczywiście w doborze oświetlenia sugerowałem się niniejszym tematem, ale ostatecznie wygrał pragmatyzm (sklep, w którym kupiłem belkę i świetlówki po prostu nie miał takiej o barwie 4000-4500K). No ale teraz mam wątpliwości i zastanawiam się jaki użyta przeze mnie kombinacja 6500/8500 będzie miała wpływ na rośliny?

Odnośnik do odpowiedzi

Czy świetlówki 30W Grolux i 18W Sylvania Aquastar to dobre zestawienie czy zamiast Aquastar wziąść coś innego?

No i czy Grolux 30W czy lepiej tą drugą 30W,a Groluxa wtedy 18W?

Którą mocniejszą?

Taki wybór ponieważ takie mam zasilacze,a nie chciałbym ponosić dodatkowych kosztów,a sprzęt będzie leżał na darmo.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

W zasadzie to żadna różnica. T5 to po prostu inna technologia, zależy jaki masz statecznik i oprawki. T5 jest po prostu nowocześniejsze. A poza tym doświetlanie tylko jedną świetlówką nigdy nie da pełnego spektrum, najlepiej je wymieszać.

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie to żadna różnica. T5 to po prostu inna technologia, zależy jaki masz statecznik i oprawki. T5 jest po prostu nowocześniejsze. A poza tym doświetlanie tylko jedną świetlówką nigdy nie da pełnego spektrum, najlepiej je wymieszać.

Święta racja. Pokombinować trzeba z zestawieniem, do tego trzeba wziac pod uwage amplitude temperatur jaka mozemy zapewnić (rośliny górskie) etc.

Edytowane przez heliamfan
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Hej ! Ostatnio byłem w domku w górach do którego przez długi czas "zwoziliśmy" niepotrzebne rupcie itd. Odkryłem tam niezliczoną ilość świetlówek T8: 18W oraz 36W. Nigdzie w necie nie mogę znaleźć wykresu spektrum barw do owych świetlówek (podam tu tylko wersję 18W gdyż taką z powrotem przywiozłem)

Sylvania Standard F18W / 54-765

Daylight

Na opakowaniu zbiorczym pisze że to 6500K, jednak nie spodziewam się by miało większe zastosowanie i znaczenie w doświetlaniu. Może miał ktoś z nimi styczność? Pozdrawiam !

Odnośnik do odpowiedzi