krople_rosy Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Dziękuję za odpowiedź Wraziku ! To że barwa jest odpowiednia to jak najbardziej się zgadzam. Jednak drobne różnice w Ra, brak jakiegokolwiek wykresu spektrum i ogólne przeznaczenie świetlówek - czyli korytarze, jakoś tak zasiały we mnie wątpliwości. Z resztą jestem bardziej za "specjalistycznymi" świetlówkami niż ich odpowiednikami. Lubie wiedzieć dokładnie co kupuję. Na razie to tylko teoretyczne pytanie, gdyż mam już za dużo świetlówek nieużywanych, 36W aquastar i osram fluory. Jednak miło wiedzieć że w każdej chwili mogę sięgnąć po jakąś Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Spokojnie można je używać, ja latami opierałem się na kombinacji 4000 + 6500 i rośliny bardzo dobrze się rozwijały. Obawiam się wręcz, że czasem ta "specjalistyczność" świetlówek to bardziej chwyt marketingowy dla podbicia ceny, niż rzeczywiście zauważalna korzyść dla roślin. Z powodzeniem można stosować te "korytarzowe" o właściwej barwie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 A to nie jest daylightstar takie ? http://www.zoolight.pl/product-pol-108-15W...star-5000K.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 (edytowane) Kiedyś czytałem bardzo obszerny artykuł nt. świetlówek akwarystycznych i specjalistycznych. I muszę przyznać rację obu stronom. Z jednej: większość świetlówek standardowych nie jest w stanie zapewnić rośliną odpowiedniego spektrum, gdyż by uciąć koszty, nie dokłada się mieszanek gazów odpowiedzialnych za odpowiednie podbicie barw. Niejednokrotnie świetlówka może mieć barwę 6500K lecz być małowartościowa dla roślin. Z drugiej strony: Świetlówki specjalistyczne, mimo że mają podbicie w niebieskim i czerwonym, mają wiele odpowiedników znacznie tańszych a cenę jaką płacimy to za zawarcie "Aqua" w nazwie. Niemniej jednak, gdy się ma pieniążka można poeksperymentować i poszerzać horyzonty wiedzy dotyczące oświetlenia, jeśli się nie ma jednak warto spytać. Mimo wszystko Dzięki za odpowiedź, gdyż właśnie licytuje ładne terrarium i może dodam jedną "korytarzową 36W" jako dodatek do akuastar i 2x fluora. Oświetlenie będzie epickie szkoda że będą świetlówki wystawać po 5 cm z każdej strony, ale nie ma minusa którego nie da się przekuć na plus @biedronkaoo7 Na wykresie widać bardzo mało w barwie czerwonej (od 650 do 750nm) . J/w najlepsze połączenie to niskiej skrajnej wartości (400K-4500K) oraz wysokiej (6000K-8500K) wówczas zapewniamy jak najszersze i zróżnicowane spektrum barw przy zachowaniu w miare naturalnego dziennego światła (dlatego zdecydowana większość używa zawsze min 2 świetlówek) Edytowane 12 Maja 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Po swoich ostatnich doświadczeniach mam trochę inne motto - nie ma świetlówki, której nie dałoby się zastąpić LEDami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 No tak Śledziłem Twoje poczynania i ten eksperyment na.. dość dużą skalę. W sumie jedna z najlepszych obecnie opcji, jednak trzeba znać podstawy z wielu dziedzin by to osiągnąć. Ktoś niedawno polecił mi HQI jako oświetlenie, ale widząc jak wszystko dzbankuje pod świetlówkami, aż nie chce kombinować (swoją drogą nie mam jakiś "mega" dzbanków by móc w pełni ocenić ich skuteczność, jednak już powoli się to zmienia:P). Ledy są przyszłością choć dosyć drogą na "pierwszy rzut". Obecnie w jednym sklepie akwarystycznym w Katowicach, specjalizującym się w "solniczkach" wszystko już oparli o LEDy. miniaturyzacja, wygląd i funkcjonalność daje poczucie estetyki. Może kiedyś też zacznę, choć stawiałbym na hybrydowe połączenie Ledów i świetlówek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 24 Maja 2014 Share Napisano 24 Maja 2014 Które połączenie dwóch świetlówek będzie lepsze? Sylvania grolux i Osram fluora czy Sylvania grolux i osram lumilux 6500K? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 Hejka jeszcze raz !! Ostatnio w OBI natknąłem się na pewną nowość, której wcześniej nie widziałem, a która mogłaby okazać się niezłą perspektywą w tematyce doświetlania roślin owadożernych i nie tylko. Mianowicie chodzi o Naświetlacz LED. Niestety nie widziałem i nie potrafię znaleźć żadnego szczegółowego wykresu barw, jednak barwa 6000K jest jak najbardziej odpowiednia. Z tego co zauważyłem, te naświetlacze emitują wyjątkowo małe ciepło. Te które były wystawione musiały świecić ok 7 godzin, a były tylko "letnie". Cena również jest atrakcyjna w stosunku do parametrów, oraz żywotności naświetlacza i kosztów eksploatacji. Jasne że barwa jest mało urozmaicona i przydałby się jakiś "dodatek" o innej barwie, jednak wiele osób hoduje rośliny pod HPS, lub HQI, które też mają jedną stałą barwę. Puki co, nie jestem tym zainteresowany i przekonany do ich skuteczności, jednak może ktoś się już z tym spotkał. Co o tym sądzicie ? Na zdjęciach działające 10W oraz 20W Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Zainstalowałem nad swoim "owadożernym parapetem" oprawę rastową 2x 18W. Tymczasowo zanim zakupię lepsze świetlówki zamontowałem tam dwie takie http://www.elektrozbyt.pl/3066_zrodla_swia...18w_865_philips. Moc troszkę słaba ale zawsze lepsze to niż nic Co Wy sądzicie o tym i o ich temeraturze barwowej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 (edytowane) @Narcyz - temperatura , powtarzane wiele razy, że taka jest najlepsza do wzrostu wegetatywnego. I 2x18 to nie jest tak mało. Minimum bym powiedział, ale takie dla niewymagających roślin bezpieczne minimum. @Nektar - tam jest chyba jedna dioda mocy 20W. Jako zimna biała, powinno być całkiem sympatyczna, jednak jak wspomniałeś brak tu czerwieni i niebieskiego. Pomyśl nad dodaniem kilku małych power ledów 1W/3W w kolorze czerwonym i niebieskim dookoła tego, czy jak to masz zamontowane i powinny rośliny być zadowolone. No chyba, że będą chciały więcej, to co zrobisz Edytowane 17 Września 2014 przez emczer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Dzieki za odpowiedź Fajnie się składa że temp. jest ok. Muszę tylko pokombinować nad wysokością bo wisi nad N.Mirandą a ona zacienia reszte roslin jak i nad jakimś dobrym odbłyśnikiem. Wciąż dochodzi mi więcej bardziej wymagających owadożerów to i nad lepszym doświetleniem z czasem pomyślę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Narcyz, na moc niewiele poradzisz, akurat przy świetlówkach liniowych moc jest zawsze skorelowana z długością, a oprawy rastrowe są też tylko na najpopularniejsze długości świetlówek Ale 2x18W zawieszone nisko nad roślinami spokojnie da radę. O barwę też się nie martw, jak nie ma świetlówek roślinnych to 865/965 jest najlepszym rozwiązaniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Czyli wychodzi na to że mając małe doswiadczenie co do sztucznego oświetlenia udało mi się znaleść dość dobre rozwiązanie. Super:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 W przypadku świetlówek wielkiej filozofii nie ma W większości zastosowań jak nie przeszkadza Ci róż, wybierasz dwie świetlówki roślinne (np. Osram Fluora), jak przeszkadza - jedną roślinną i jedną zimnobiałą, jak nie ma innych - dwie zimnobiałe. A kształt i obudowa samej świetlówki to rzecz drugorzędna. Pierwsze małe terrarium doświetlałem dwoma Philipsami Tornado 6500 23W i było OK, pierwsze oświetlenie parapetu to były 3 kompakty: 2 x 6500 + 1 x 2700 i też było OK. Teraz mam: - w małym tłustoszarium dwie różowe: 15W Osram Fluora + 15W Philips Aquarelle i jest nawet lepiej niż OK, - nad parapetem oprawa 2 x 36W: Philips Aquarelle + Philips 6500K, - w dużym terrarium 2 x 58W Osram Fluora + 1 x 38W Narva Oceanic Colour + 1 x 38W Narva Oceanic Nature, przy czym Narvy to zaszłość historyczna i jak się wypalą to wymienię chyba na trzecią Fluorę i jedną 6500K. Mi akurat różowe światło nie przeszkadza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Spijając nektar> Co do naświetlaczy led pytałem kiedyś na tym forum i mi je odradzano :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi