krople_rosy Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Spijając nektar> Co do naświetlaczy led pytałem kiedyś na tym forum i mi je odradzano :/ Hihi. To sprzed prawie dwóch miesięcy . Już sobie wówczas znalazłem odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 No jakoś tak i co warto taki naświetlacz montować? Powiem wam, że moje siewki od czasu gdy są naświetlane żarówką energooszczędną 20W tej dziwnej firmy to już urosły ok 2cm:) ile minęło 2-3tyg? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 23 Września 2014 Share Napisano 23 Września 2014 Witajcie, Przejdę od razu do rzeczy, zbliża się okres gdzie będzie bardzo ciężko o słońce, planuję doświetlać : 2x drosera paradoxa oraz 6 małych doniczek z siewkami oraz młodymi muchołówkami, których nie zimuję w tym roku. Co myślicie o poniższym zestawie? Da radę na przetrwanie zimy? Zależy mi na ilości miejsca oraz cene, bo portfel studenta nie jest zbyt obfity. Co myślicie o : - [6800K] JUWEL COLOUR-LITE 438MM/15W T8 - [8500K] OSRAM FLUORA 438MM/15W T8 Myślicie, że to będzie wystarczające ? Wiem że łącznie daje to mało, lecz na przyszły rok pomyślałbym o czymś mocniejszym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Września 2014 Share Napisano 23 Września 2014 Te dwie świetlówki spokojnie dadzą radę, z jakiejś niedużej odległości rzędu ok 20 cm od roślin. Ja jedynie widzę problem w tym co nimi chcesz oświetlać. Rozłącznie spoko, razem, nie za bardzo. Bo muchołówkę z D. paradoxa nie trzymałbym w tych samych warunkach w zimie... Ale skoro nie zimujesz siewek, to Twój wybór. Nie wiem kiedy skiełkowały, ale jeżeli chcesz, żeby Ci normalnie rosły w przyszłości. Proponuję potem wprowadzić je w prawidłowy cykl roczny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 23 Września 2014 Share Napisano 23 Września 2014 A możesz dać 18-tki? Zawsze to 20% więcej światła i rozmiar bardzo uniwersalny np. pod wszelkie gotowe oprawy, a cena powinna być zbliżona. Jak to będzie zawieszone bardzo nisko nad roślinami i włączone 12h dziennie to powinno być OK. Dobór świetlówek też optymalny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 23 Września 2014 Share Napisano 23 Września 2014 Te dwie świetlówki spokojnie dadzą radę, z jakiejś niedużej odległości rzędu ok 20 cm od roślin. Ja jedynie widzę problem w tym co nimi chcesz oświetlać. Rozłącznie spoko, razem, nie za bardzo. Bo muchołówkę z D. paradoxa nie trzymałbym w tych samych warunkach w zimie... Ale skoro nie zimujesz siewek, to Twój wybór. Nie wiem kiedy skiełkowały, ale jeżeli chcesz, żeby Ci normalnie rosły w przyszłości. Proponuję potem wprowadzić je w prawidłowy cykl roczny. Mam siewki które wykiełkowały na początku września (D.burmanii i D.peltate), już raz przez zimowanie straciłem siewki więc uznałem to za rozsądne rozwiązanie A możesz dać 18-tki? Zawsze to 20% więcej światła i rozmiar bardzo uniwersalny np. pod wszelkie gotowe oprawy, a cena powinna być zbliżona. Jak to będzie zawieszone bardzo nisko nad roślinami i włączone 12h dziennie to powinno być OK. Dobór świetlówek też optymalny. Niby mogę dać 18, ale automatycznie będą one dłuższe. A na tyle roślin jest to spora strata światła i energii :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 24 Września 2014 Share Napisano 24 Września 2014 Mam siewki które wykiełkowały na początku września (D.burmanii i D.peltate), już raz przez zimowanie straciłem siewki więc uznałem to za rozsądne rozwiązanie Niby mogę dać 18, ale automatycznie będą one dłuższe. A na tyle roślin jest to spora strata światła i energii :/ Jednak sprawdza się moja pierwsza podpowiedź, najtańsze i najlepsze rozwiązanie to oprawa rastrowa 2x18 z proponowanym zestawem świetlówek A jaka strata światła.... myślisz że to juz koniec Twojej kolekcji? To uzależnienie które ciągle postępuje Na pewno niebawem pojawią się kolejne rośliny, tym bardziej ze będziesz wiedział że jest je czym doświetlić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luka1986 Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 witam:-) czy moge pod ten statecznik podlaczyc 2 x24w?? czy bedzie z tym jakis problem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Niestety nie. To 2x80W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Mistrzowie, powiedzcie mi, czy taka lampa da radę. http://www.ebay.de/itm/15W-LED-Pflanzenlic...=item3f3cc4551c Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Mistrzowie, powiedzcie mi, czy taka lampa da radę. http://www.ebay.de/itm/15W-LED-Pflanzenlic...=item3f3cc4551c Wydaje mi się, że szkoda kasy na takie oświetlenie, lepiej coś samemu ewentualnie zrobić na power ledach. Normalnie diody nie dadzą tyle światła co power ledy, dodatkowo na power ledach możesz sobie dowolnie ustalić położenie ledów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 wydaje mi sie ze szkoda kasy na takie oswietlenie lepiej cos samemu ewentualnie zrobic na power ledach normalnie diody nie dadza tyle swiatła co power ledy, dodatkowo na power ledach mozesz sobie dowolnie ustalic polozenie ledów. Mnie interesuje, czy taka lampa da radę, a nie co mógłbym sobie zrobić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Mnie interesuje, czy taka lampa da radę, a nie co mógłbym sobie zrobić Niestey nie kilka doniczek z bliskiej odległości max Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Grudnia 2014 Share Napisano 3 Grudnia 2014 Działać myślę, że powinno, ale powierzchnia jaką skutecznie oświetli będzie odpowiadać powierzchni tego panelu. Dlatego jest zwyczajnie niepraktyczny. Dla jednej rośliny kilku małych doniczek, owszem, ale tyle pieniędzy to absolutnie szkoda w taką małą rzecz ładować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaniec Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 witam, jestem nowy w technice doswietlania , posiadam takie oto dwie świetlówki: SYLVANIA AQUASTAR T8, 15W, 10 000K, 1120lm, nasuwa mi sie pytanie, czy są odpowiednie do mojego terra, czy dokupic jakas z temperatura barwową 6400K? pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi