Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

Ja pod panel z diód mam helki i 3 dzbaneczniki. Dzbaneczniki ładnie rośną i fajnie się wybarwiają więc i im chyba odpowiadają te warunki ( dla potwierdzenia moich słów zapraszam do mnie do tematu). Ja nie mam tak dużej przewagi czerwonych diód nad niebieskimi i nie narzekam na efekty. Stosując więcej czerwonych diód uzyska się denerwującą różową poświatę w pokoju.

Edytowane przez chroman91
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czy ktoś się orientuje jaka jest optymalna wysokość oświetlenia roślin przez 2x18W świetlówki T8?

W tej chwili to zestaw Grolux 8500k + Sylvania 6500k, rośliny: Helki + Cefale.

W tej chwili są w akwa wentylowanym na wysokości około 30 cm - nie jest to za wysoko?

Ewentualnie może lepiej lekko zmodyfikować układ na 2x 25W T5? lub inną (najlepszą) kombinację pod świetlówki 60cm?

Nie wiem czy zamienienie 2x 18W na 2x 25W coś wniesie. Może są jakieś ciekawsze wyjścia pod tą długość pod pokrywą?

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś się orientuje jaka jest optymalna wysokość oświetlenia roślin przez 2x18W świetlówki T8?

W tej chwili to zestaw Grolux 8500k + Sylvania 6500k, rośliny: Helki + Cefale.

W tej chwili są w akwa wentylowanym na wysokości około 30 cm - nie jest to za wysoko?

Ewentualnie może lepiej lekko zmodyfikować układ na 2x 25W T5? lub inną (najlepszą) kombinację pod świetlówki 60cm?

Nie wiem czy zamienienie 2x 18W na 2x 25W coś wniesie. Może są jakieś ciekawsze wyjścia pod tą długość pod pokrywą?

15cm. Mniej bym nie dawał bo T8 się troszku grzeją.

T5 są wydajniejsze od T8, dłużej pracują i mają mniejsze wymiary. Zdecydowanie polecał bym wymianę jeśli masz taką możliwość. A pod 60cm masz 24W T5 55cm a nie 25W.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie możliwości tej pokrywy wyglądają tak, z tym co jest założone obecnie. Wysokość od roślin to jakieś 30 cm od szczytów.

post-2134-1443178928_thumb.jpg

post-2134-1443178934_thumb.jpg

post-2134-1443178952_thumb.jpg

post-2134-1443178958_thumb.jpg

Jak widać trochę jeszcze miejsca jest nawet na dłuższe świetlówki, trzeba by wymienić chyba statecznik i uchwyty pod świetlówki.

Tylko nie wiem czy jest sens dawać dłuższe czy może podmienić na T5 60cm 2x24W

post-2134-1443178941_thumb.jpg

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi

W tej pokrywie masz możliwość zastosować jedynie T5 24W, T8 20W i T8 18W. Gdzie zdecydowaną lepiej byłoby wymienić na T5. Przy tym musiał byś wymienić wszystko. Dać statecznik pod T5, nowe oprawki itp itd. Myślę ze o wiele łatwiej i taniej było by ci poszukać takiej pokrywy pod T5 bo coś czuję że takie znajdziesz bez problemu.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Hejka :) upatrzyłam sobie oświetlenie dla dzbanków (hookeriana, mirabilis var globosa, truncata) a konkretnie taki zestaw:

http://www.zoolight.pl/product-pol-1508-Ze...OLUX.html#close

Uważacie że będzie w porządku? Jestem zielona jeśli chodzi o elektronikę ;) mam nadzieję że dam radę sama to zmontować xD

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka :) upatrzyłam sobie oświetlenie dla dzbanków (hookeriana, mirabilis var globosa, truncata) a konkretnie taki zestaw:

http://www.zoolight.pl/product-pol-1508-Ze...OLUX.html#close

Uważacie że będzie w porządku? Jestem zielona jeśli chodzi o elektronikę ;) mam nadzieję że dam radę sama to zmontować xD

Zmontowanie tego jest dziecinie proste. Zestaw jest b.dobry sam używam kilka takich, tylko że o większej mocy. Grolux jest idealny i dlatego radziłbym wymienić tego jednego Aquastara na drugiego groluxa.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam .

jesteś w posiadaniu Philips tornado 20w energy saver daylight i mam takie pytanko ile może mieć ..K

I czy jest jakiś sposób żeby to sprawdzić lub zmierzyć ??

Wystarczy zobaczyć na stronie producenta. 6500K. Jednak i tak dalej nie wiadomo dokładnie jakie ma widmo. Temperatura barwowa to tylko wskazówka.

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sobie właśnie chce kupić oświetlenie. Głównie do rosiczek, które nie będą miały wogóle dostepu światła słonecznego. Czy te mogą być: http://www.zoolight.pl/product-pol-1474-Ze...NIA-GROLUX.html ?

Jak najbardziej. Oświetlenie bazujące na świetlówkach Grolux może stanowić jedyne źródło światła. W przypadku T5 39W dla roślin wymagających większych pokładów światła np (muchołówki) ustaw je na ok 20cm od czubków roślin, te które nie są już tak wymagające to 25-30cm od czubków.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witajcie,

ostatnio nabyłem Heliamphorę Minor i kupiłem taką oto żarówkę z ledami http://allegro.pl/show_item.php?item=5707409136

Tylko 10W ale chciałem żeby gadzinka miała szansę zimę przetrwać, dotychczas roślinki żyły na parapecie, na słoneczku.

Podobno Helki lubią światło rozproszone. Czy takie oświetlenie jest pod tym względem odpowiednie, czy lepiej by było je jakoś rozproszyć? A jeśli już, to jak to można osiągnąć?

Odnośnik do odpowiedzi