hddk Napisano 15 Października 2015 Share Napisano 15 Października 2015 Rozproszenie światła tyczy się zwykle słońca (i to słońca niefiltrowanego szybą okienną), a nie świetlówek. Tych się nie rozprasza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Ostatnio pojawiło się sporo świetlówek LED w sieci. Cenowo nie wypadają jakoś bardzo tragicznie, ale czy rzeczywiście działają? Ktoś może zerknąć czy jest to warte zachodu? 1 Rodzaj http://allegro.pl/swietlowka-led-plant-red...5691627463.html / 2 Rodzaj z inną kombinacją LED http://allegro.pl/swietlowka-led-plant-dla...5731807779.html I jakiś składak http://allegro.pl/swietlowka-9w-dla-roslin...6120897758.html Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Nie wiem jak te świetlówki, ale ja mam kompakty na gwint E27 i spisują się całkiem wporzo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 No właśnie, dlatego pytanie czy to nie są pieniądze wywalone w błoto. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 1 Rodzaj http://allegro.pl/swietlowka-led-plant-red...5691627463.html / Jako jedyne źródło światła się nie nadaje. To wyłącznie barwa czerwona. Musiałbyś dodać do niej świetlówkę led z niebieskimi diodami. I jakiś składak http://allegro.pl/swietlowka-9w-dla-roslin...6120897758.html Diody full spectrum. 2 Rodzaj z inną kombinacją LED http://allegro.pl/swietlowka-led-plant-dla...5731807779.html Z tych trzech to ta jest najbardziej odpowiednia, ale to wciąż nie ideał. Osobiście nie kupowałbym żadnej z nich, ale to mówię tylko o sobie. Nie wiem jak te świetlówki, ale ja mam kompakty na gwint E27 i spisują się całkiem wporzo. Kompakty nadają się do oświetlania pojedynczych roślin lub małej grupy. Przy większym metrażu koszt zakupu jest nieopłacalny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Jako jedyne źródło światła się nie nadaje. To wyłącznie barwa czerwona. Musiałbyś dodać do niej świetlówkę led z niebieskimi diodami. Diody full spectrum. Z tych trzech to ta jest najbardziej odpowiednia, ale to wciąż nie ideał. Osobiście nie kupowałbym żadnej z nich, ale to mówię tylko o sobie. Kompakty nadają się do oświetlania pojedynczych roślin lub małej grupy. Przy większym metrażu koszt zakupu jest nieopłacalny. Tutaj ma też coś w tym stylu, ale tylko z Niebieskimi diodami: http://allegro.pl/swietlowka-led-plant-blu...5691707636.html. Połączenie całkowicie czerwonych z tą niebieską da jako taki efekt? (w innym temacie pisałem już, że panel nie wchodzi w grę ze względu na długość terra, a tradycyjne świetlówki są dość prądożerne (2x 110 cm to jakieś 120W). tracer, a możesz zbliżyć dlaczego osobiście byś nie brał? za drogie do ewentualnego efektu? Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Tutaj ma też coś w tym stylu, ale tylko z Niebieskimi diodami: http://allegro.pl/swietlowka-led-plant-blu...5691707636.html. Połączenie całkowicie czerwonych z tą niebieską da jako taki efekt? (w innym temacie pisałem już, że panel nie wchodzi w grę ze względu na długość terra, a tradycyjne świetlówki są dość prądożerne (2x 110 cm to jakieś 120W). tracer, a możesz zbliżyć dlaczego osobiście byś nie brał? za drogie do ewentualnego efektu? No już nie będzie to sam czerwony, wtedy wyjdzie 1:1. Czemu bym nie brał. Jest kilka powodów, a najważniejszy to to, że każda z tych świetlówek z wcześniej jest nastawiona na fazę generatywną u roślin a nie wegetatywną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Czy ja wiem, kompakty kosztują ok. 15-20zł a oświetlają dość sporą powierzchnię. Instalacja 2 świetlówek 18W gro-lux to jakieś 80zł, a za to masz 4-5 kompaktów 12-15W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Rozumiem. W takim razie mam ciężki orzech do zgryzienia... czy można stwierdzić że klasyczne świetlówki typu Grolux itp. dadzą lepszy efekt niż te w/w (nie patrząc teraz na koszta użytkowania i zakupu)? Dużym atutem w moim wypadku(120cm długości) będzie tutaj łatwość montażu, bo tak naprawdę tutaj wszystko jest na gotowe, wystarczy wsadzić do kontaktu, a do szyby wystarczy przymocować porządną taśmą. I ew. montując taką świetlówkę tylko w barwie niebieskiej, a powiedzmy 10 cm obok całkowicie w barwie czerwonej nie wpłynie na to, że część będzie powiedzmy "niedopieszczona", wiedząc że ledy jednak świecą dość mocno kierunkowo. Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Czy ja wiem, kompakty kosztują ok. 15-20zł a oświetlają dość sporą powierzchnię. Instalacja 2 świetlówek 18W gro-lux to jakieś 80zł, a za to masz 4-5 kompaktów 12-15W. W teorii tak jest w praktyce już nie. Nawet porównując do wspomnianej przez ciebie T8 18W groluxa to kompakt przetwarza około kilkanaście procent mniej światła z jednego wata niż taka świetlówka. Nie wspominając już o T5 czy ledach gdzie ta różnica jeszcze rośnie. Druga sprawa, że im więcej masz kompaktów tym więcej kabli i mocowań musisz zastosować. No i ostatnia sprawa, przy tej cenie która podałeś dostępne są tylko i wyłącznie "domowe" kompakty, które ni jak nie są przewidziane do oświetlania roślin. Można i tam oświetlać na kompaktach, ale na duże powierzchnie ni jak się to nie opłaca mając do tego lepsze technologie i przewidziane w tym kierunku. Rozumiem. W takim razie mam ciężki orzech do zgryzienia... czy można stwierdzić że klasyczne świetlówki typu Grolux itp. dadzą lepszy efekt niż te w/w (nie patrząc teraz na koszta użytkowania i zakupu)? To zależy czy porównujesz z T5 czy T8. Długą rozprawę by można na to napisać, a i ciężko jest ze sobą porównać tak dwie odmienne technologie. Każda ma swoje zalety i wady. I ew. montując taką świetlówkę tylko w barwie niebieskiej, a powiedzmy 10 cm obok całkowicie w barwie czerwonej nie wpłynie na to, że część będzie powiedzmy "niedopieszczona", wiedząc że ledy jednak świecą dość mocno kierunkowo. Zależy od kąta świecenia diod i wysokości na jakiej będą zawieszone. W przypadku dużego kąta świecenia i bardzo bliskiego ułożenia obszar na którym ich światła nie będą się pokrywać może wynieść ledwie parę cm. Coś co można zaakceptować. Im większa pomiędzy nimi odległość i mniejszy kąt świecenia tym ten obszar będzie się powiększał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Jedyne czego nie sprostowałem, chodziło oczywiście o T5. W obecnym akwarium mam T8, ale już raczej czas zamienić technologie Wysokość to będzie około 20-30 cm nad roślinami - terra ma 50 wysokości/40 szerokości, ale wiadomo na dole podłoże, na górze świetlówka to trochę przestrzeni przepadnie, do tego głównie zamieszkają tam Helki, które są też dość wysokie. Dziękuje tracer274 Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Jedyne czego nie sprostowałem, chodziło oczywiście o T5. W obecnym akwarium mam T8, ale już raczej czas zamienić technologie Wysokość to będzie około 20-30 cm nad roślinami - terra ma 50 wysokości/40 szerokości, ale wiadomo na dole podłoże, na górze świetlówka to trochę przestrzeni przepadnie, do tego głównie zamieszkają tam Helki, które są też dość wysokie. Dziękuje tracer274 Jedyną T5 jaką tam wstawisz to 8W. 24W to już 44cm więc raczej ich tam nie upchasz. Przy tej "mocy" 8W bardzo żałosnej zresztą, taniej i łatwiej zamontować ci będzie te tuby led. Z tego co tam widziałem kąt świecenia mają 120 stopni więc nie będzie problemu z nałożeniem się światła czerwonego i niebieskiego. Przy świetlówkach musiałbyś wstawić 3 a nawet 4szt 8W by coś z tego było. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Terra ma 120cm długości, tam by weszły na mój gust 2x 54W T5, ale jest zabawa z montażem. Chyba, że przymocować jakoś do kratki wentylacyjnej na górze, ale to znów jak pisałem spory koszt dla domowego budżetu, przy zimowym doswietleniu :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Terra ma 120cm długości, tam by weszły na mój gust 2x 54W T5, ale jest zabawa z montażem. Chyba, że przymocować jakoś do kratki wentylacyjnej na górze, ale to znów jak pisałem spory koszt dla domowego budżetu, przy zimowym doswietleniu :-) To co ty tam pisałeś 40cm szerokości a to głębokość była No to już inna sprawa. Mógłbyś się pokusić o dłuższe T5, ale to koniec końców sam musisz wybrać co ci tam lepiej pasuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Dokładnie :-) chodziło o 40cm głębokości, zabrakło nazewnictwa z mojej strony.;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi