Painkiler1 Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Tracer, ja cały czas mówię o kompaktach LED grow, nie zwykłych. Przykładowo takich: http://roraima.pl/pl/p/LED-GROW-15W-E27/213 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Tracer, ja cały czas mówię o kompaktach LED grow, nie zwykłych. Przykładowo takich: http://roraima.pl/pl/p/LED-GROW-15W-E27/213 Swego czasu oświetlałem identycznym ustrojstwem mniej wymagające helki na obszarze mniej więcej 30x30 cm, z wysokości 35 cm. Nie miałem żadnych kłopotów - dla amatorskiego zbiornika o powierzchni ok. 40x30 cm dwie takie lampki powinny się sprawdzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Tracer, ja cały czas mówię o kompaktach LED grow, nie zwykłych. Przykładowo takich: http://roraima.pl/pl/p/LED-GROW-15W-E27/213 Widzisz to trzeba było dopisać "kompakt" led. Bo jeśli mówimy o kompaktach to oznacza to świetlówki kompaktowe lub inaczej energooszczędne. Do ledów dołożone tylko słowo "kompakt" by każdy wiedział, że to wygląda tak samo i ma taki gwint, ale jest już wykonane z diod. Nie było by nieporozumienia. Mimo, że jest wykonane z led śpiewka jest podobna. Można oświetlać nimi rośliny, ale w sumie nie dużo, jakieś niewielkie paludarium, grupę roślin, ale przy znacznie większych formatach stosowanie nawet kilku takich lamp może być już kłopotliwe. I już nie chodzi tutaj o cenę, bo można się bawić w kilka a i nawet kilkanaście takich lamp, a można za tą samą cenę kupić jedną porządną to i podłączania i ustawiania jest mniej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Mimo, że jest wykonane z led śpiewka jest podobna. Można oświetlać nimi rośliny, ale w sumie nie dużo, jakieś niewielkie paludarium, grupę roślin, ale przy znacznie większych formatach stosowanie nawet kilku takich lamp może być już kłopotliwe. I już nie chodzi tutaj o cenę, bo można się bawić w kilka a i nawet kilkanaście takich lamp, a można za tą samą cenę kupić jedną porządną to i podłączania i ustawiania jest mniej. Przedmiotem dyskusji jest stosunkowo niewielkie terrarium, więc osobiście żadnego problemu tu nie widzę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Przedmiotem dyskusji jest stosunkowo niewielkie terrarium, więc osobiście żadnego problemu tu nie widzę I również nie widzę w tym konkretnym przypadku, ale na wszelki wypadek wyczerpuje temat gdyby ktoś miał jakieś podobne pytanie na przyszłość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Aveo Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Witam! Ostatnio zakupiłem sobie Rosiczkę (Przylądkowa) i Kapturnicę (pewnie jakaś hybryda - z Leroy Merlin). Pokój i kuchnię mam skierowane oknami jakoś na północ (brak słońca przez cały dzień - kilka minut słońca przed zachodem). Rośliny stały na parapecie tychże pomieszczeń gdy w kwietniu nastały zimne dni i noce by nie zmarzły na balkonie podczas przymrozków. Niestety brak słońca dał mocno po tyłku ponieważ malutkie rosiczki mi po prostu uschły a kapturnica zaczęła lekko marnieć i puszczać płaskie liście. Kapturnicę dziś dałem na balkon (południe) i mam nadzieję że da sobie radę w nadal zimnawe noce. Jednakże zacząłem myśleć nad jakimś budżetowym i kompaktowym doświetlaniem roślin na przyszłość i zimę. Chciałbym się skupić na LEDach. Pomyślałem o zakupie takiej oto żarówki: LINK i dorzuceniu własnej taśmy LED białej ciepłej by lepiej wyglądało. Co o tym myślicie? Czytałem trochę postów i tematów jednak po tym wszystkim mam miszmasz danych i sam nie wiem czy darować sobie doświetlanie, brać LED czy jakiś kompakt świetlówkę. Z góry dzięki za pomoc c: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Witam. Ja na Twoim miejscu nie bawiłbym się w świetlówki, żarówki i tym podobne. Napisz do użytkownika Edmine, on doradzi Ci w sprawie oświetlenia. Robi bardzo dobre lampy z PowerLed, na prawdę polecam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Witam! Ostatnio zakupiłem sobie Rosiczkę (Przylądkowa) i Kapturnicę (pewnie jakaś hybryda - z Leroy Merlin). Pokój i kuchnię mam skierowane oknami jakoś na północ (brak słońca przez cały dzień - kilka minut słońca przed zachodem). Rośliny stały na parapecie tychże pomieszczeń gdy w kwietniu nastały zimne dni i noce by nie zmarzły na balkonie podczas przymrozków. Niestety brak słońca dał mocno po tyłku ponieważ malutkie rosiczki mi po prostu uschły a kapturnica zaczęła lekko marnieć i puszczać płaskie liście. Kapturnicę dziś dałem na balkon (południe) i mam nadzieję że da sobie radę w nadal zimnawe noce. Jednakże zacząłem myśleć nad jakimś budżetowym i kompaktowym doświetlaniem roślin na przyszłość i zimę. Chciałbym się skupić na LEDach. Pomyślałem o zakupie takiej oto żarówki: LINK i dorzuceniu własnej taśmy LED białej ciepłej by lepiej wyglądało. Co o tym myślicie? Czytałem trochę postów i tematów jednak po tym wszystkim mam miszmasz danych i sam nie wiem czy darować sobie doświetlanie, brać LED czy jakiś kompakt świetlówkę. Z góry dzięki za pomoc c: Najłatwiej było by ci korzystać z słońca. Teraz jest go coraz więcej, temperatury coraz wyższe więc zakupywanie czegokolwiek do doświetlania odłożyłbym na twoim miejscu do jesieni, a rosiczkę wrzucił do kapturnicy na balkon. Jeśli planujesz doświetlać na zimie jak sam napisałeś, to tak naprawdę musisz to robić tylko dla jednej D. capensis bo przecież kapturnica zimuje . Kupowanie świetlówek lub panelu led dla jeden rośliny jeszcze tak mało wymagającej jest zbędne. Tutaj jednym rozsądnym rozwiązaniem jest właśnie jakaś gotowa mała "żarówka" oparta na technologi led o niskiej mocy. Nawet taka jak sam zaproponowałeś. Są też świetlówki kompaktowe, rozwiązanie tanie ale mało skutecznie bo nigdy nie były pomyślane do oświetlania roślin więc ciężko trafić z widmem. Są oczywiście kompakty do kupienia dedykowane dla roślin, ale ich cena jest znacznie wyższa niż zwykłych kompaktów. Z zakupem oświetlenia poczekałbym na twoim miejscu do momentu jak powiększy ci się kolekcja, a rośliny trzymał na balkonie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Są oczywiście kompakty do kupienia dedykowane dla roślin, ale ich cena jest znacznie wyższa niż zwykłych kompaktów. A mógłbyś podać przykładowe nazwy tych kompaktów? Jeszcze jest sporo czasu do zimowania muchołówek, ale zastanawiam się, jakim kompaktem doświetlać je zimą. Bo ten co kupiłem, to napisałeś mi, że jest kiepski. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 A mógłbyś podać przykładowe nazwy tych kompaktów? Jeszcze jest sporo czasu do zimowania muchołówek, ale zastanawiam się, jakim kompaktem doświetlać je zimą. Bo ten co kupiłem, to napisałeś mi, że jest kiepski. Wszystkie z nazwami GROW (faza wegetatywna ok. 6500K) i BLOOM lub FLOWER (faza generatywna ok 2700K). Tyle, że one są po pierwsze na gwint E40, a dwa w Polsce widziałem do kupienia tylko od 85W w górę. Chociaż są i takie po 25W, ale nie wiem czy do kupienia w kraju. Jeszcze raz zaznaczę, że koszt tych kompaktów jest znacznie większy niż takiego zwykłego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Wszystkie z nazwami GROW (faza wegetatywna ok. 6500K) i BLOOM lub FLOWER (faza generatywna ok 2700K). Tyle, że one są po pierwsze na gwint E40, a dwa w Polsce widziałem do kupienia tylko od 85W w górę. Chociaż są i takie po 25W, ale nie wiem czy do kupienia w kraju. Jeszcze raz zaznaczę, że koszt tych kompaktów jest znacznie większy niż takiego zwykłego. Hmm poszukałem trochę w necie i znalazłem coś takiego https://www.progrower.pl/lampy-energooszcze...-na-wzrost.html Com myślisz o niej ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Hmm poszukałem trochę w necie i znalazłem coś takiego https://www.progrower.pl/lampy-energooszcze...-na-wzrost.html Com myślisz o niej ? Nic bo nie ma podanego widma, a powinno być. Oprócz tego, że TB jest podane na 6500K i sprzedawca podaje je jako oświetlenie do roślin, mogę tylko stwierdzić, że wygląda niemal tak samo jak zwykłe kompakty za o wiele mniejszą kwotę. No można mieć tylko nadzieje, że ten kompakt ma widmo zbliżone do tego jakie mają maksima absorpcji chlorofilu, a sprzedawca nie sprzedaje zwykłych kompaktów za o wiele większą cenę. Mam jednak radę poszukaj sobie lepiej jakiś "żarówek" led na gwint E27. Przynajmniej jest pewność, że są one dedykowane do roślin, a cena o wiele mniejsza. Lub możesz kupić taki. Tyle co mogę powiedzieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 (edytowane) Nic bo nie ma podanego widma, a powinno być. Oprócz tego, że TB jest podane na 6500K i sprzedawca podaje je jako oświetlenie do roślin, mogę tylko stwierdzić, że wygląda niemal tak samo jak zwykłe kompakty za o wiele mniejszą kwotę. No można mieć tylko nadzieje, że ten kompakt ma widmo zbliżone do tego jakie mają maksima absorpcji chlorofilu, a sprzedawca nie sprzedaje zwykłych kompaktów za o wiele większą cenę. Mam jednak radę poszukaj sobie lepiej jakiś "żarówek" led na gwint E27. Przynajmniej jest pewność, że są one dedykowane do roślin, a cena o wiele mniejsza. Lub możesz kupić taki. Tyle co mogę powiedzieć. Poszukałem coś na Allegro jeśli chodzi o LED. http://allegro.pl/zarowka-lampa-grow-e27-6...amp;bi_c=113898 http://allegro.pl/zarowka-lampa-grow-e27-l...5937554378.html Jest różnica w cenie, jednak nie wiem, która byłaby lepsza dla 2 muchołówek. Jest jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/zarowka-led-grow-54w-e27...5679266472.html Ale ta już jest trochę za droga dla mnie. Edytowane 11 Maja 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Poszukałem coś na Allegro jeśli chodzi o LED. http://allegro.pl/zarowka-lampa-grow-e27-6...amp;bi_c=113898 http://allegro.pl/zarowka-lampa-grow-e27-l...5937554378.html Jest różnica w cenie, jednak nie wiem, która byłaby lepsza dla 2 muchołówek. Jest jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/zarowka-led-grow-54w-e27...5679266472.html Ale ta już jest trochę za droga dla mnie. Pierwsza nadaje się do doświetlania, druga jest nieco lepsza i ma bardziej "wyważone" spectrum i jako tako może posłużyć jako jedyne źródło światła przy niskim zawieszeniu nad roślinami. Trzecia natomiast do dwóch roślin jest zbędna. Zbyt duży koszt i moc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 (edytowane) Pierwsza nadaje się do doświetlania, druga jest nieco lepsza i ma bardziej "wyważone" spectrum i jako tako może posłużyć jako jedyne źródło światła przy niskim zawieszeniu nad roślinami. Trzecia natomiast do dwóch roślin jest zbędna. Zbyt duży koszt i moc. No właśnie, jeśli chodzi o odległość tej drugiej żarówki do roślin, to myślisz, że 10 cm by wystarczyło? Edytowane 11 Maja 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi