Skocz do zawartości

Chcesz Wybrać Dobre Oświetlenie?

BartoszTrela

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, jeśli chodzi o odległość tej drugiej żarówki do roślin, to myślisz, że 10 cm by wystarczyło?

20cm i da radę, ale im bliżej oświetlenie będzie roślin tym więcej światła do nich dotrze.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 594
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dla dwóch marketowych muchołówek kup sobie zwykłą świetlówkę energooszczędną o barwie 6500K na gwint E27 i zamocuj w najtańszej lampce biurkowej, a jak już w ogóle chcesz zaszaleć, to dodaj drugą 4000K i będziesz miał aż nadto. Po pierwsze, o tej porze roku w większości wypadków wystarcza światło słoneczne ze wschodniego/południowego parapetu; po drugie, robienie jakichś inwestycji w oświetlenie dla paru najpospolistszych roślinek uważam za grubą i niepotrzebną przesadę ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Dla dwóch marketowych muchołówek kup sobie zwykłą świetlówkę energooszczędną o barwie 6500K na gwint E27 i zamocuj w najtańszej lampce biurkowej, a jak już w ogóle chcesz zaszaleć, to dodaj drugą 4000K i będziesz miał aż nadto. Po pierwsze, o tej porze roku w większości wypadków wystarcza światło słoneczne ze wschodniego/południowego parapetu; po drugie, robienie jakichś inwestycji w oświetlenie dla paru najpospolistszych roślinek uważam za grubą i niepotrzebną przesadę ;)

My mówimy teraz o zimowaniu, nie o doświetlaniu o tej porze roku.

Tym bardziej, że na zimowanie pójdą do nieogrzewanego pomieszczenia na zach, więc w zimę nie będzie tam dużo naturalnego światła. Chodzi oto, żeby jakoś zimowanie przetrwać. :rotfl:

Edytowane przez Piotr Browarski
Odnośnik do odpowiedzi

Polecam te:

http://roraima.pl/pl/c/Oswietlenie-LED/11

Sam z nich korzystam i jestem zadowolony :)

Dziękuje bardzo za ten link.

Wybrałem tą tańszą http://roraima.pl/pl/p/LED-GROW-15W-E27/213 z Twojego linku

Mam nadzieję, ze będzie dobra do zimowania.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Powiedzcie mi, jaką żarówką/świetlówka doświetlać zwykłą, najzwyklejszą D.capensis? Hodowalam juz wcześniej tego pospoliciaka, ale w innym miejscu i teraz niestety ale nie mam południowego parapetu. Wiem, że to wytrwała roślinka ale oprócz tego, że przeżyje chcę aby była też ładna ;) Będzie to jeden kępek roślin więc lampka biurkowa ( gwint E27) z jakąś odpowiednią żarówką wystarczy. I tu pytanie, czy wystarczy byle jaka o temperaturze barwowej 6500K?

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi, jaką żarówką/świetlówka doświetlać zwykłą, najzwyklejszą D.capensis? Hodowalam juz wcześniej tego pospoliciaka, ale w innym miejscu i teraz niestety ale nie mam południowego parapetu. Wiem, że to wytrwała roślinka ale oprócz tego, że przeżyje chcę aby była też ładna ;) Będzie to jeden kępek roślin więc lampka biurkowa ( gwint E27) z jakąś odpowiednią żarówką wystarczy. I tu pytanie, czy wystarczy byle jaka o temperaturze barwowej 6500K?

Przy obecnej pogodzie i warunkach nie ma potrzeby doświetlać D. capensis. Dopiero w połowie jesieni mógłbyś się zastanowić nad kupnem. Wystarczy zwykła świetlówka kompaktowa i tak o temperaturze barwowej 6500K będzie w porządku dla niej.

Odnośnik do odpowiedzi

Przy obecnej pogodzie i warunkach nie ma potrzeby doświetlać D. capensis. Dopiero w połowie jesieni mógłbyś się zastanowić nad kupnem. Wystarczy zwykła świetlówka kompaktowa i tak o temperaturze barwowej 6500K będzie w porządku dla niej.

@bosmina skoro tracer pisze, że do Capensis może być zwykła kompaktówka o barwie 6500K, to polecam tę:

https://www.obi.pl/decom/product/Osram_Świe...23W_E27/5897962

Tym modelem nawet w sklepie zoologicznym, w którym kupuje moim zwierzakom jedzenie, doświetlają rośliny (w sumie tam, to dla nich gł. źródło światła i rosną ładnie). Ogólnie ten model w internecie zbiera dosyć dobre opinie. Sam też ją posiadam.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...