tracer274 Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 No właśnie, jeśli chodzi o odległość tej drugiej żarówki do roślin, to myślisz, że 10 cm by wystarczyło? 20cm i da radę, ale im bliżej oświetlenie będzie roślin tym więcej światła do nich dotrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Dla dwóch marketowych muchołówek kup sobie zwykłą świetlówkę energooszczędną o barwie 6500K na gwint E27 i zamocuj w najtańszej lampce biurkowej, a jak już w ogóle chcesz zaszaleć, to dodaj drugą 4000K i będziesz miał aż nadto. Po pierwsze, o tej porze roku w większości wypadków wystarcza światło słoneczne ze wschodniego/południowego parapetu; po drugie, robienie jakichś inwestycji w oświetlenie dla paru najpospolistszych roślinek uważam za grubą i niepotrzebną przesadę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 (edytowane) Dla dwóch marketowych muchołówek kup sobie zwykłą świetlówkę energooszczędną o barwie 6500K na gwint E27 i zamocuj w najtańszej lampce biurkowej, a jak już w ogóle chcesz zaszaleć, to dodaj drugą 4000K i będziesz miał aż nadto. Po pierwsze, o tej porze roku w większości wypadków wystarcza światło słoneczne ze wschodniego/południowego parapetu; po drugie, robienie jakichś inwestycji w oświetlenie dla paru najpospolistszych roślinek uważam za grubą i niepotrzebną przesadę My mówimy teraz o zimowaniu, nie o doświetlaniu o tej porze roku. Tym bardziej, że na zimowanie pójdą do nieogrzewanego pomieszczenia na zach, więc w zimę nie będzie tam dużo naturalnego światła. Chodzi oto, żeby jakoś zimowanie przetrwać. Edytowane 13 Maja 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 Polecam te: http://roraima.pl/pl/c/Oswietlenie-LED/11 Sam z nich korzystam i jestem zadowolony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 (edytowane) Polecam te: http://roraima.pl/pl/c/Oswietlenie-LED/11 Sam z nich korzystam i jestem zadowolony Dziękuje bardzo za ten link. Wybrałem tą tańszą http://roraima.pl/pl/p/LED-GROW-15W-E27/213 z Twojego linku Mam nadzieję, ze będzie dobra do zimowania. Edytowane 17 Maja 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bosmina Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Powiedzcie mi, jaką żarówką/świetlówka doświetlać zwykłą, najzwyklejszą D.capensis? Hodowalam juz wcześniej tego pospoliciaka, ale w innym miejscu i teraz niestety ale nie mam południowego parapetu. Wiem, że to wytrwała roślinka ale oprócz tego, że przeżyje chcę aby była też ładna Będzie to jeden kępek roślin więc lampka biurkowa ( gwint E27) z jakąś odpowiednią żarówką wystarczy. I tu pytanie, czy wystarczy byle jaka o temperaturze barwowej 6500K? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Myślę, ze taka jak w poście wyżej Twojego będzie wystarczajaca Ale jeśli planujesz hodowle jakiś innych jeszcze, to warto w przyszlosci pomyśleć o belce POWER LED Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bosmina Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 A dostane takie coś normalnie w markecie budowlanym? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Taka żarówkę, to raczej nie. Ta jest dopasowana wlasnie pod rośliny, odpowiednie dobrane pasma, kolory Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bosmina Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Chodzi mi właśnie o coś łatwo dostępnego, co bez problemu kupię w sklepie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 Powiedzcie mi, jaką żarówką/świetlówka doświetlać zwykłą, najzwyklejszą D.capensis? Hodowalam juz wcześniej tego pospoliciaka, ale w innym miejscu i teraz niestety ale nie mam południowego parapetu. Wiem, że to wytrwała roślinka ale oprócz tego, że przeżyje chcę aby była też ładna Będzie to jeden kępek roślin więc lampka biurkowa ( gwint E27) z jakąś odpowiednią żarówką wystarczy. I tu pytanie, czy wystarczy byle jaka o temperaturze barwowej 6500K? Przy obecnej pogodzie i warunkach nie ma potrzeby doświetlać D. capensis. Dopiero w połowie jesieni mógłbyś się zastanowić nad kupnem. Wystarczy zwykła świetlówka kompaktowa i tak o temperaturze barwowej 6500K będzie w porządku dla niej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 (edytowane) Przy obecnej pogodzie i warunkach nie ma potrzeby doświetlać D. capensis. Dopiero w połowie jesieni mógłbyś się zastanowić nad kupnem. Wystarczy zwykła świetlówka kompaktowa i tak o temperaturze barwowej 6500K będzie w porządku dla niej. @bosmina skoro tracer pisze, że do Capensis może być zwykła kompaktówka o barwie 6500K, to polecam tę: https://www.obi.pl/decom/product/Osram_Świe...23W_E27/5897962 Tym modelem nawet w sklepie zoologicznym, w którym kupuje moim zwierzakom jedzenie, doświetlają rośliny (w sumie tam, to dla nich gł. źródło światła i rosną ładnie). Ogólnie ten model w internecie zbiera dosyć dobre opinie. Sam też ją posiadam. Edytowane 8 Lipca 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bosmina Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 Dzięki! O coś takiego mi własnie chodziło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Xiaomi Smart LED MJTD01YL jak myślicie, taka lampka da radę do oświetlania owadożerków (cefalek + pływacz + dzbanek) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Xiaomi Smart LED MJTD01YL jak myślicie, taka lampka da radę do oświetlania owadożerków (cefalek + pływacz + dzbanek) Jest zdecydowanie za słaba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi