TadzikMen Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 Jest zdecydowanie za słaba. w takim razie co możesz polecić dla tych roślinek co wymieniłem? Chodzi mi o całą lampkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 w takim razie co możesz polecić dla tych roślinek co wymieniłem? Chodzi mi o całą lampkę Ja polecam Ci przejrzenie tematu użytkownika Emdine, w dziale sprzedam z odpowiednimi lampkami ledowymi. W twoim przypadku na 3 roślinki z których najbardziej światłolubna to Cefal myślę że 8-10w w zupełności Ci wystarczy. Z własnego doświadczenia podejrzewam że na tych trzech roślinkach się nie skończy, więc proponuję jeśli się zdecydujesz pomyśleć o większej mocy na przyszłość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 Ja polecam Ci przejrzenie tematu użytkownika Emdine, w dziale sprzedam z odpowiednimi lampkami ledowymi. W twoim przypadku na 3 roślinki z których najbardziej światłolubna to Cefal myślę że 8-10w w zupełności Ci wystarczy. Z własnego doświadczenia podejrzewam że na tych trzech roślinkach się nie skończy, więc proponuję jeśli się zdecydujesz pomyśleć o większej mocy na przyszłość ja mam już 3 gatunki dzbanków, kilka gatunków kapturnic, 2 tłustosze, muchole, rosiczki, pływacze, cefalka lecz już więcej po prostu nie mam gdzie upchać roślinek i myślałem, na przesunięciu 3 roślinek pod sztuczne światełko, a na ich miejsce dać nowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 25 Grudnia 2016 Share Napisano 25 Grudnia 2016 Mam akwarium o długości 40 cm, wysokości 25 cm. Czy jeden panel wystarczy? panel led Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Mam akwarium o długości 40 cm, wysokości 25 cm. Czy jeden panel wystarczy? panel led Łukashu... NIE KUPUJ TEGO To sprzęt dosłownie do niczego, poza tym wysoka cena... czyli pieniądze wyrzucone w błoto Krótki opis tego cudeńka, to zwykłe taśmy led umieszczone w tubie. O ile taśma 5050 jest jeszcze dość dobra, to ta druga 3528 to jedna z najsłabszych taśm na rynku. Trochę już tych światełek poprzerabiałem i nawet teraz działa u mnie jeden panel z taśm 5050, ale by osiągnąć jakieś efekty to trzeba użyć dość sporą ilość taśm. U mnie by oświetlić małe 50cm terrarium użyłem 5m taśmy 5050, a w tej tubie jest zaledwie 40cm w miarę dobrej taśmy i drugie 40 lipnej Takich świetlówek musiał byś użyć 6-8 a i tak nie gwarantuję że był byś zadowolony? WESOŁYCH ŚWIĄT Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Tak jak Kolega wyżej napisał zakup raczej nieopłacalny. Lepiej kup mocną taśmę led np. http://allegro.pl/tasma-listwa-led-8520-sz...6650538115.html plus zasilacz. Przylepisz gdzie i jak chcesz najlepiej na podkładzie z blachy alu, a światła od groma i ciut ciut . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Dzięki chłopaki! To może takie coś? Zależy mi żeby to była żarówka bo mam jeden klosz. żarówka nr 1 różnego koloru diody żarówka nr 2 z diodami czerwonymi i niebieskimi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Ja bym takich cudów unikał. W opisie masz informację "Moc deklarowana: 54W. Prawdziwy pobór mocy: 18W". Za 150 zł sam możesz sobie coś sensownego złożyć o mocy 18W. Gdybyś jednak się na taką żarówkę zdecydował to na aliexpress są po około 18$ za sztukę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Ja bym takich cudów unikał. W opisie masz informację "Moc deklarowana: 54W. Prawdziwy pobór mocy: 18W". Za 150 zł sam możesz sobie coś sensownego złożyć o mocy 18W. Powód jest bardzo prosty. Użyli diod 3W, ale podłączyli do nich zasilacz o prądzie stałym tylko w okolicach 0,3A. 3W normalnie powinny pracować na prądzie w okolicach 0,75-0,8A i wtedy faktycznie byłoby zużycie prawie 50W. Obecnie ta lampa pracuje tylko na 1/3 swojej maksymalnej mocy. Czyli koniec końców świeci słabiej niż mogła by świecić. żarówka nr 1 różnego koloru diody żarówka nr 2 z diodami czerwonymi i niebieskimi Aukcje są bardzo podejrzane. Jakby sprzedający nie wiedział o czym pisze lub wciskał kit. Pierwsza lampa nie ma możliwości osiągnąć strumienia świetlnego o wysokości 3600lm. Policzyłem sobie na szybko korzystając z danych poszczególnych diod i wyszło że jeśli ta lampa miała by faktycznie zużywać 54W to osiągnęła by tylko 1360lm. Pobór faktyczny jest u niej tylko 18W więc oznacza to tylko że słabiej świeci więc i nawet 1360lm jest dla niej nie osiągalne. Powiedziałbym nawet że sama lampa nie ma więcej niż 500lm. W opisie jest jednak podane, że strumień świetlny to 3600lm! Skąd ta różnica? Druga lampa to samo co innego piszę w tabelce, co innego w opisie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Dzięki chłopaki! To może takie coś? Zależy mi żeby to była żarówka bo mam jeden klosz. żarówka nr 1 różnego koloru diody żarówka nr 2 z diodami czerwonymi i niebieskimi 1. 150 zł to za drogo. Jeśli są tam rzeczywiście diody Epistar to i tak ze 30-40 % za drogo. 2. Lumeny to dla ludzkiego oka bardziej niż dla roślin Tak czy inaczej max to poniżej 1800 lm. 1W daje wg. specyfikacji 100 lm przy 350 mA a kolorowe mniej http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Dioda-1W-Hi...Zimny-8000K/216 3. W dalszym ciągu polecam dobre taśmy led. Pozdrawiam Edytowane 29 Grudnia 2016 przez bookhar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 2. Lumeny to dla ludzkiego oka bardziej niż dla roślin Tak czy inaczej max to poniżej 1800 lm. 1W daje wg. specyfikacji 100 lm przy 350 mA a kolorowe mniej http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Dioda-1W-Hi...Zimny-8000K/216 Jeszcze musisz nadrobić braki z teorii. To co dla oka miłe to nie lumeny bo to jednostka miary tylko światło o określonej długości nie biorące udziału w fotosyntezie (konkretnie chodzi tutaj o zielony zakres widma). Wysoka liczba lumenów przy oświetleniu jest jak najbardziej pożądana, drugą sprawą natomiast jest to z jakiej długości fali jest to światło. Logiczne, że oświetlenie emitujące światło białe (w podanym przypadku zimno-białe) zawierające w znacznej przewadze światło z zakresu 500-600nm będzie miało więcej lumenów niż oświetlenie bez tego zakresu (do roślin). Podając przykład dwie lampy każda o mocy 10W. Pozbawione światła z zakresu nie biorącego udziału w fotosyntezie. Tylko, że jedno będzie miała 200lm a druga 250lm. Która jest lepsza? Oczywiście, że ta druga ponieważ ma lepszą wydajność lumen na wat. Używanie lumenów jako miary jest pozbawione sensu gdy porównuje się oświetlenie normalne (te zawsze będzie miało ich więcej) z tym do roślin, ale nie gdy porównuje się dwa typy oświetlenia tylko do uprawy roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Jeszcze musisz nadrobić braki z teorii. To co dla oka miłe to nie lumeny bo to jednostka miary tylko światło o określonej długości nie biorące udziału w fotosyntezie (konkretnie chodzi tutaj o zielony zakres widma). Wysoka liczba lumenów przy oświetleniu jest jak najbardziej pożądana, drugą sprawą natomiast jest to z jakiej długości fali jest to światło. Logiczne, że oświetlenie emitujące światło białe (w podanym przypadku zimno-białe) zawierające w znacznej przewadze światło z zakresu 500-600nm będzie miało więcej lumenów niż oświetlenie bez tego zakresu (do roślin). Podając przykład dwie lampy każda o mocy 10W. Pozbawione światła z zakresu nie biorącego udziału w fotosyntezie. Tylko, że jedno będzie miała 200lm a druga 250lm. Która jest lepsza? Oczywiście, że ta druga ponieważ ma lepszą wydajność lumen na wat. Używanie lumenów jako miary jest pozbawione sensu gdy porównuje się oświetlenie normalne (te zawsze będzie miało ich więcej) z tym do roślin, ale nie gdy porównuje się dwa typy oświetlenia tylko do uprawy roślin. Na jakiej podstawie Kolega twierdzi, że światło o temp. np 8000k zawiera większość widma o długści 500-600 nm? Chodziło mi dokładnie o to, żeby nie kierować się lumenami tylko zakresem widma, co jest sprawą pierwszorzędną. Przykład dobry tylko niepotrzebny. Co dałoby roślinom światło 20 000 lm pozbawione widma z zakresu niebieskiego i czerwonego? Edytowane 30 Grudnia 2016 przez bookhar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Na jakiej podstawie Kolega twierdzi, że światło o temp. np 8000k zawiera większość widma o długści 500-600 nm? Chodziło mi dokładnie o to, żeby nie kierować się lumenami tylko zakresem widma, co jest sprawą pierwszorzędną. Na podstawie rozkładu spektralnego. Zdecydowana większość oświetlenia o barwie zimno-białej ma przewagę w tym zakresie. Przykład dobry tylko niepotrzebny. Co dałoby roślinom światło 20 000 lm pozbawione widma z zakresu niebieskiego i czerwonego? Kolega przeczyta jeszcze raz wcześniejszy post. Tylko ze zrozumieniem. Na potrzeby zaznaczyłem odpowiedni fragment. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Na podstawie rozkładu spektralnego. Zdecydowana większość oświetlenia o barwie zimno-białej ma przewagę w tym zakresie. Kolega przeczyta jeszcze raz wcześniejszy post. Tylko ze zrozumieniem. Na potrzeby zaznaczyłem odpowiedni fragment. Kolega poda może źródło tego stwierdzenia "Zdecydowana większość oświetlenia o barwie zimno-białej ma przewagę w tym zakresie." Chętnie się podszkolę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Kolega poda może źródło tego stwierdzenia "Zdecydowana większość oświetlenia o barwie zimno-białej ma przewagę w tym zakresie." Chętnie się podszkolę Wujek google, a następnie proszę wyszukać producentów oświetlenia od diod po świetlówki liniowe w brawie zimno-białej i zacząć przeglądać ich rozkład spektralny lub pisać emiale do firm z prośbą o ich przesłanie jeśli nie ma na stronach. Zajmie Koledze to parę miesięcy, ale wytrwałość to podstawa. Osobiście nie zamierzam tego przechodzić po raz drugi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi